Η CIA κάνει πόλεμο νεύρων στον Βλαντιμίρ Πούτιν: Ο πόλεμος διέβρωσε την εξουσία του και εμείς δεν χάνουμε την ευκαιρία

FILE PHOTO: Ο επικεφαλής της CIA William Burns EPA/SHAWN THEW




Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει «διαβρωτική» επίδραση στην ηγεσία του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία, εκτιμά ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), προσθέτοντας μάλιστα χωρίς περιστροφές: Εμείς δεν θα αφήσουμε να πάει χαμένη μια τέτοια ευκαιρία.

Τα σχόλια του Γουίλιαμ Μπερνς έγιναν κατά τη διάρκεια της ετήσιας διάλεξης στο Ίδρυμα Ditchley στο Ηνωμένο Βασίλειο, μία εβδομάδα μετά την ανταρσία του Πριγκόζιν.

Ο Μπερνς είπε ότι η ρωσική δυσαρέσκεια για τον πόλεμο παρέχει νέες ευκαιρίες στη CIA να συλλέξει πληροφορίες. Ομολόγησε ότι όλοι είχαν «καθηλωθεί» από τις σκηνές του περασμένου Σαββάτου κατά τη διάρκεια της «ένοπλης πρόκλησης» του Πριγκόζιν απέναντι στη Μόσχα, όταν οι μισθοφόροι δυνάμεις του Βάγκνερ προήλασαν προς την πρωτεύουσα της Ρωσίας.

Οι ενέργειες του Πριγκόζιν ήταν «μια ζωντανή υπενθύμιση της διαβρωτικής επίδρασης του πολέμου του Πούτιν στη δική του κοινωνία και στο δικό του καθεστώς», είπε ο Μπερνς.

«Η δυσαρέσκεια με τον πόλεμο θα συνεχίσει να ροκανίζει τη ρωσική ηγεσία», είπε ακόμη ο Μπερνς και μιλώντας ανοικτά – εσκεμμένα βεβαίως αφού ξέρει ότι κάθε παρατήτηση της CIA φθάνει στη Μόσχα σε «χρόνο μηδέν» επιτείνοντας τον εκνευρισμό στις ρωσικές ηγετικές τάξεις, είπε: «Αυτή η δυσαρέσκεια δημιουργεί μια ευκαιρία για εμάς στη CIA», αναφερόμενος στη στρατολόγηση πρακτόρων.

«Δεν το αφήνουμε να πάει χαμένο», είπε προκαλώτας χαμόγελα στο κοινό. «Είμαστε πολύ ανοιχτοί σε επιχειρήσεις».

Η CIA ξεκίνησε πρόσφατα μια νέα καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προσπαθήσει να προσεγγίσει ανθρώπους στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου ενός βίντεο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, ο οποίος χρησιμοποιείται ευρέως από τους Ρώσους. Η εκστρατεία παρείχε οδηγίες για το πώς να επικοινωνήσει κανείς με τη CIA στο σκοτεινό διαδίκτυο χωρίς να αφήσει ίχη.

Το εν λόγω βίντεο είχε 2,5 εκατομμύρια προβολές την πρώτη εβδομάδα προβολής του.

Ο Μπερνς επανέλαβε πάντως ό,τι και άλλοι αμερικανιοί αξιωματούχοι, ότι οι ΗΠΑ δηλαδή δεν συμμετείχαν στην ανταρσία του Πριγκόζιν.

Δεν σχολίασε άμεσα τις πρόσφατες πληροφορίες της Washington Post για μυστική επίσκεψη στην ουκρανική πρωτεύουσα πριν από την ανταρσία.

Ανέφερε πάντως ότι οι συζητήσεις περιελάμβαναν την πιθανότητα η πρόοδος στην αντεπίθεση της Ουκρανίας να ανοίξει τον δρόμο για διαπραγματεύσεις από μια θέση μεγαλύτερης ισχύος, εάν καταλαμβανόταν σημαντικό έδαφος.

Ο Μπερνς – ο οποίος υπηρέτησε στο παρελθόν ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία από το 2005 έως το 2008 – είπε ότι το να προσπαθεί να καταλάβει επί δύο δεκαετίες τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν του δίνει μια ισχυρή δόση ταπεινότητας να μπορεί να μιλά σαν αυθεντία για  τον Πούτιν και τη Ρωσία».

Και όπως είπε, ένα πράγμα που έμαθε ήταν ότι είναι πάντα λάθος να υποτιμάται η προσήλωση του κ. Πούτιν στον να ελέγξει την Ουκρανία.

Κατά τον Μπερνς, ο Ρώσος ηγέτης πιστεύει ότι χωρίς την Ουκρανία, η Ρωσία δεν μπορεί να είναι μεγάλη δύναμη και ούτε ο ίδιος ο Πούτιν να ειναι είναι μεγάλος ηγέτης.

«Αυτή η τραγική και βάρβαρη προσήλωση έχει ήδη ντροπιάσει τη Ρωσία και αποκάλυψε τις αδυναμίες της», είπε ο Μπερνς.

«Ο πόλεμος του Πούτιν ήταν ήδη μια στρατηγική αποτυχία για τη Ρωσία: οι στρατιωτικές της αδυναμίες αποκαλύφθηκαν, η οικονομία της έχει υποστεί σοβαρές ζημιές για τα επόμενα χρόνια, το μέλλον της ως μικρότερος εταίρος και οικονομική αποικία της Κίνας διαμορφώνεται από τα λάθη του Πούτιν».

Όσον αφορά στην Κίνα, το αφεντικό της CIA είπε ότι θα ήταν ανόητο για τις ΗΠΑ να προσπαθήσουν να αποσυνδεθούν καθώς υπάρχει βαθιά οικονομικής αλληλεξάρτησης μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Κίνα είναι η μόνη χώρα με την πρόθεση να αναδιαμορφώσει τη διεθνή τάξη και διαθέτει ολοένα και περισσότερο την οικονομική, διπλωματική, στρατιωτική και τεχνολογική δύναμη να το πράξει», είπε.

Με πληροφορίες από ΒBC

Aιφνίδια επίσκεψη του διευθυντή της CIA στο Κίεβο: Το σχέδιο των Ουκρανών για το τέλος του πολέμου αποκαλύπτει η Washington Post [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: