Aιφνίδια επίσκεψη του διευθυντή της CIA στο Κίεβο: Το σχέδιο των Ουκρανών για το τέλος του πολέμου αποκαλύπτει η Washington Post [videos]

FILE PHOTO: US Director of the Central Intelligence Agency William J. Burns, introduces US President Joe Biden, before making remarks commemorating the Agency’s work, during the 75 years since its founding, at CIA headquarters in Langley, VA, USA, 08 July 2022. EPA, Chris Kleponis




Κατά τη διάρκεια μυστικής επίσκεψης στην Ουκρανία του διευθυντή της CIA William J. Burns νωρίτερα αυτόν τον μήνα, Ουκρανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν μια φιλόδοξη στρατηγική για την ανακατάληψη των κατεχόμενων εδαφών και την έναρξη διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός με τη Μόσχα μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν την επίσκεψη.

Το ταξίδι του Μπερνς, το οποίο δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως, περιελάμβανε συναντήσεις με τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τους ανώτατους αξιωματούχους πληροφοριών της Ουκρανίας. Ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή της σύγκρουσης καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις αγωνίζονται να αποκτήσουν ένα πρώιμο πλεονέκτημα στην πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή τους, αλλά δεν έχουν ακόμη αναπτύξει τις περισσότερες από τις εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες από τη Δύση ταξιαρχίες επίθεσης.

«Ο Μπερνς ταξίδεψε πρόσφατα στην Ουκρανία, όπως έκανε τακτικά από την έναρξη της πρόσφατης επίθεσης της Ρωσίας πριν από περισσότερο από ένα χρόνο», είπε ένας αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος όπως και άλλοι μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας . Σκοπός του ήταν να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν να μοιράζεται πληροφορίες με σκοπό να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Δημόσια, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους με τους επικριτές του ρυθμού με τον οποίο έχει γίνει η αντεπίθεση μέχρι στιγμής.

Αλλά ιδιωτικά  έχουν μεταδώσει στον Μπερνς και σε άλλους την εμπιστοσύνη τους στον στόχο τους να ανακαταλάβουν σημαντικό έδαφος μέχρι το φθινόπωρο με μετακίνηση πυροβολικού και πυραυλικών συστημάτων κοντά στη συνοριακή γραμμή της Κριμαίας που ελέγχεται από τη Ρωσία· και προώθηση περαιτέρω στην ανατολική Ουκρανία. και στη συνέχεια να διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για πρώτη φορά μετά την κατάργηση των ειρηνευτικών συνομιλιών τον Μάρτιο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν τον σχεδιασμό.

«Η Ρωσία θα διαπραγματευτεί μόνο εάν αισθανθεί ότι απειλείται», δήλωσε ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος.

Το αν η Ουκρανία μπορεί να υλοποιήσει αυτά τα σχέδια, σε ένα τόσο σύνοτμο χρονοδιάγραμμα, μένει να φανεί. Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε για την αξιολόγηση του Μπερνς για τις προοπτικές της επίθεσης.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει προκλήσεις ναρκών και ανθρώπινου δυναμικού τις πρώτες εβδομάδες της επίθεσης

Το ταξίδι του Μπερνς έλαβε χώρα λίγο πριν από τη ματαιωμένη εξέγερση του Ρώσου μισθοφόρου ηγέτη Yevgeniy Prigozhin ενάντια στο ρωσικό αμυντικό κατεστημένο. Αν και η κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ είχε εντοπίσει στα μέσα Ιουνίου ότι ο Πριγκόζιν σχεδίαζε μια ένοπλη επίθεση κάποιου είδους, αυτά τα ευρήματα δεν συζητήθηκαν κατά τις συναντήσεις με τον Ζελένσκι και άλλους, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η Ουάσιγκτον και το Κίεβο δεν είχαν καμία σχέση με την αποτυχημένη πορεία στη Μόσχα, μια σπάνια πρόκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαρακτηρίσει ως εσωτερικό ζήτημα.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει αυτή τη γραμμή, ο Μπερνς τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Ναρίσκιν, μετά το συμβάν και υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εμπλέκονται με κανέναν τρόπο, ανέφερε η Wall Street Journal.

Ο Ζελένσκι και οι στρατιωτικοί του διοικητές, αντιμετωπίζοντας βαθιά εδραιωμένες ρωσικές δυνάμεις στα κατεχόμενα τμήματα της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας, βρίσκονται υπό εξαιρετική πίεση από τα δυτικά έθνη που παρείχαν στο Κίεβο δισεκατομμύρια δολάρια σε προηγμένα όπλα και εκπαίδευση πριν από την αντεπίθεση.

Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Oleksii Reznikov απέρριψε τους σκεπτικιστές, λέγοντας ότι το «κύριο γεγονός» δεν έχει έρθει ακόμη, ενώ ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της χώρας, στρατηγός Valery Zaluzhny, κάλεσε για υπομονή, λέγοντας ότι η επίθεση «εκτελείται» τόσο επιμελώς όσο δυνατόν.

«Ναι, ίσως όχι τόσο γρήγορα όσο… θα ήθελαν οι παρατηρητές, αλλά αυτό είναι το πρόβλημά τους», δήλωσε ο Ζαλούζνι στην Washington Post αυτή την εβδομάδα.

Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι ο στόχος της Ουκρανίας να εξαναγκάσει μια διαπραγμάτευση είναι φιλόδοξος, δεδομένης της ενισχυμένης άμυνας της Ρωσίας, αλλά δεν αποκλείεται.

«Είναι πιθανό να αποκόψουν τη γέφυρα προς την Κριμαία, είτε καταλαμβάνοντας το έδαφος είτε βάζοντάς το εντός εμβέλειας του HIMARS και άλλου πυροβολικού, αλλά πολλά εξαρτώνται από το επίπεδο φθοράς», δήλωσε ο Ρομπ Λι, στρατιωτικός αναλυτής στο Foreign Policy. Ινστιτούτο Ερευνών.

Η κυβέρνηση Ζελένσκι πίεσε σκληρά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη να αναλάβουν σταθερές δεσμεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση — αλλά οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης παραμένουν ψυχρές στην ιδέα, ενδιαφέρονται περισσότερο να προσφέρουν δεσμεύσεις μακροπρόθεσμης βοήθειας για την ασφάλεια αντί της επέκτασης του ΝΑΤΟ, που κινδυνεύει με άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ο δισταγμός έχει απογοητεύσει την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που προσβλέπουν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα στη Λιθουανία, όπου ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken και άλλοι δυτικοί ηγέτες είπαν ότι σκοπεύουν να παράσχουν ένα «πολύ ισχυρό πακέτο» στην Ουκρανία. Έντονες διαφωνίες σχετικά με το περιεχόμενο του πακέτου απειλούν να προβάλουν μια εικόνα διχασμού στη συγκέντρωση.

Oι ΗΠΑ υποστηρίζουν ένα σταδιακό βήμα για την είσοδο της Ουκρανίας

Όμως, ενώ οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ουκρανίας διαφέρουν στο θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ, λένε ότι υπάρχει ευρεία συμφωνία σχετικά με τους στόχους του Κιέβου για την επίθεση.

«Οι ΗΠΑ συμφωνούν ότι η Ουκρανία πρέπει να εισέλθει στις διαπραγματεύσεις από ισχυρή θέση», δήλωσε ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος. «Οι ΗΠΑ είναι ικανοποιημένες που η διοίκηση μας δεν κάνει τίποτα ανόητο, κρατάει στρατιώτες και εξοπλισμό. Η υποστήριξη είναι ισχυρή και κάνει το κίνητρό μας υψηλότερο».

Ωστόσο, τα σημάδια του στρες είναι άφθονα. Ενώ οι στρατιωτικοί ηγέτες των ΗΠΑ θέλουν να δουν την Ουκρανία να επιταχύνει την επίθεσή της, ο Zaluzhny έχει αρχίσει να λέει ότι η Δύση δεν έχει στείλει πυρομαχικά και μαχητικά αεροσκάφη στο πεδίο της μάχης αρκετά γρήγορα.

«Με εξοργίζει», είπε ο Zaluzhny, απαντώντας σε παράπονα ότι η αντεπίθεση δεν έχει προχωρήσει γρήγορα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι την Παρασκευή εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις καταγγελίες της Ουκρανίας σχετικά με τα όπλα, λέγοντας: «Δύσκολα μπορείς να τους κατηγορήσεις που μιλούν στον κόσμο για πρόσθετη υποστήριξη, είτε πρόκειται για ποσότητα είτε για ποιότητα δυνατοτήτων».

«Πού θα πάνε και πόσο γρήγορα θα πάνε», είπε ο Kirby, «αυτό θα είναι πραγματικά στο χέρι τους να αποφασίσουν».

Η προσεκτική προσέγγιση της Ουκρανίας στις πρώτες ημέρες της επίθεσης είναι σημάδι της πρόκλησης που βρίσκεται μπροστά μας, λένε οι αναλυτές.

«Το πρόβλημα είναι ότι η Ρωσία έχει τοποθετήσει μεγάλο αριθμό ναρκών, τόσο μπροστά όσο και πίσω από την κύρια αμυντική γραμμή», είπε ο Λι. «Ακόμη και αν η Ουκρανία μπορεί να επιτύχει μια σημαντική προώθηση, θα χρειαστεί χρόνος για να την εκμεταλλευτεί. Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες, μπορεί να χρειαστούν μήνες».

Με πληροφορίες από washingtonpost.com
Ελλάδα Αθήνα

Οι Πολωνοί φοβούνται ότι η Wagner από τη Λευκορωσία μπορεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή: Με εργαλειοποίηση μεταναστών από την Αφρική

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: