Φυσικά και δεν ήταν πραξικόπημα: Ήταν το τελικό σάλτο μορτάλε του Ερντογάν στην Τουρκία – Ο ρόλος των Ακάρ και Φιντάν – Νέα στοιχεία από το Nordic Monitor

File Photo: Στιγμιότυπο από τις ταραχές κατά τη διάρκεια του «πραξικοπήματος» στην Τουρκία το 2016. EPA/TOLGA BOZOGLU




Μια ακόμη αποκάλυψη που επιβεβαίωσε περαιτέρω ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτέλεσε μια ψευδή απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 προκύπτει καθώς ένα κρίσιμο στοιχείο που παρουσιάστηκε κατά τις δίκες που ακολούθησαν έχει πλέον αποκαλυφθεί ως πλαστό. Προφανώς τοποθετήθηκε στο αυτοκίνητο ενός υπόπτου, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Όπως καταγράφει στο Nordic Monitor ο Abdullah Bozkurt από τη Στοκχόλμη

Με βάση μια σειρά εγγράφων που έλαβε το Nordic Monitor, η κυβερνητική συνωμοσία επινοήθηκε καθυστερημένα για να αντιμετωπίσει το κενό αξιοπιστίας στην επίσημη αφήγηση, η οποία δεν διέθετε κανένα στοιχείο ότι οι φερόμενοι πραξικοπηματίες είχαν όντως στόχο πολιτικά πρόσωπα με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης.

Ωστόσο, στη βιασύνη τους, ο κυβερνητικός μηχανισμός έκανε μια σημαντική γκάφα που επέφερε τεράστιο πλήγμα στην επίσημη ιστορία του πραξικοπήματος και αποκάλυψε την ψεύτικη συνωμοσία.

Η αποκάλυψη σχετικά με τη «φύτευση» αποδεικτικών στοιχείων προήλθε απευθείας από τον συνταγματάρχη Ahmet Özçetin, ο οποίος υπηρετούσε ως διοικητής επιχειρήσεων στην αεροπορική βάση Akıncı. Αυτή η αποκάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στις 21 Αυγούστου 2017 στο 4ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας.

Η μαρτυρία του Özçetin έριξε φως στη σκόπιμη πράξη εμφύτευσης αποδεικτικών στοιχείων, προσθέτοντας άλλο ένα στρώμα αξιοπιστίας στην εμπλοκή της κυβέρνησης Ερντογάν στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Özçetin ήταν ένας από τους τέσσερις ανώτερους διοικητές της βάσης, που αναφέρονταν στον διοικητή της βάσης και ήταν υπεύθυνος για την οργάνωση πτήσεων, μάχης και εκπαίδευσης, έξω από τη βάση. Την εποχή εκείνη 100 μαθητές πιλότοι εκπαιδεύονταν από την 141η Αεροπορική Μοίρα Μάχης, ένα μάθημα που πλησίαζε στην ολοκλήρωσή του.

Δεδομένου ότι η εκπαίδευση ήταν εντατική και οι δάσκαλοι ήταν απασχολημένοι, ο Özçetin είπε ότι δεν ήταν υπέρ της χρήσης της βάσης για μια επιχείρηση μάχης σε πιθανές μελλοντικές εργασίες, τουλάχιστον όχι μέχρι να αποφοιτήσουν οι μαθητές πιλότοι.

Το χρονικό της απάτης

Στις 15 Ιουλίου, παρά τις επιφυλάξεις του Özçetin, έλαβε εντολές να προετοιμάσει μάχιμους πιλότους και μαχητικά αεροσκάφη F-16 για μια πιθανή αντιτρομοκρατική επιχείρηση γνωστή ως Teröristle Mücadele Harekâtı (TMH). Καθώς η κινητοποίηση πτήσης ήταν σε εξέλιξη, τόσο ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Abidin Ünal όσο και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Hulusi Akar έφτασαν στη βάση. Ο Özçetin πίστευε ότι οι διοικητές του ήταν επικεφαλής της επιχείρησης και ήθελε να τη διευθύνει προσωπικά.

Ο Özçetin δεν γνώριζε ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT δούλευε κρυφά με έναν αντισυνταγματάρχη της Πολεμικής Αεροπορίας για να κατευθύνει πολεμικά αεροσκάφη να πετούν στην Άγκυρα προκειμένου να ενισχύσει την αντίληψη ότι μια «ψεύτικη σημαία» ήταν μια πραγματική απόπειρα πραξικοπήματος από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Δυνάμεις (TSK).

Αρκετοί ανώτεροι στρατιωτικοί διοικητές κατέθεσαν κατά τη διάρκεια της δίκης ότι ο πράκτορας της MIT Korkut Gül συντόνιζε τη δραστηριότητα στον πύργο της αεροπορικής βάσης Akıncı που επανδρώνεται από τον Αντισυνταγματάρχη Nihat Altıntop, τον διοικητή επιχειρήσεων του αεροδρομίου. Ο Altıntop ήταν στον πύργο και τηλεφωνούσε συχνά με τον πράκτορα του MIT.

Όμως τα πράγματα έγιναν χαοτικά στη μέση της νύχτας και οι πτήσεις που απογειώθηκαν νωρίς το βράδυ της 15ης Ιουλίου στο πλαίσιο της επιχείρησης TMH χαρακτηρίστηκαν ως απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Özçetin διέταξε τους μαθητές πιλότους να φύγουν από τη βάση, κάτι που έκανε και ο ίδιος και οι δασκάλοι πιλότοι. Αν και ούτε ο Altıntop ούτε οι διοικητές του, ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Ünal και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Akar, κατηγορήθηκαν για συμμετοχή στο πραξικόπημα, ο Özçetin συνελήφθη και συνελήφθη στις 18 Ιουλίου επειδή κατεύθυνε πτήσεις F-16 για την απόπειρα πραξικοπήματος.

Σε μια ανησυχητική τροπή των γεγονότων, ανακαλύφθηκε ότι είχαν τοποθετηθεί στοιχεία στο αυτοκίνητο του Özçetin λίγο μετά τη σύλληψή του, με σκοπό να φαίνεται ότι είχε βάλει στο στόχαστρο πολιτικά πρόσωπα κατά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο φάκελος που βρέθηκε ως εκ θαύματος

Στις 23 Ιουλίου 2016, ένας φάκελος μεγέθους Α-4 βρέθηκε στο πίσω κάθισμα του επίσημου στρατιωτικού οχήματος του Özçetin, ενός Jeep Cherokee με πινακίδα κυκλοφορίας 612070, το οποίο χρησιμοποιούσε για επίσημους σκοπούς στη βάση. Μέσα στον φάκελο υπήρχαν έγγραφα που φέρεται να περιείχαν ονόματα ανώτερων πολιτικών προσωπικοτήτων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αυτά παρουσιάστηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία, υποδηλώνοντας ότι οι πραξικοπηματίες είχαν κάνει προετοιμασίες για να συλλάβουν πολιτικούς ηγέτες ως μέρος του σχεδίου τους να καταλάβουν την εξουσία.

Μεταξύ των ονομάτων που αναφέρονται στα έγγραφα ήταν ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο τότε υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού και ο γαμπρός του Προέδρου Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαϊράκ καθώς και οι κύριοι σύμβουλοι του Ερντογάν Μουτζαχίτ Ιχσάν Αρσλάν και Μουσταφά Βαράνκ και άλλοι.

Αυτά τα εμφυτευμένα στοιχεία ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε για να υποστηρίξει την αφήγηση των προθέσεων των πραξικοπηματιών.

Ωστόσο, δεν βρέθηκε τέτοιος φάκελος κατά την εκτέλεση εντάλματος έρευνας που διενεργήθηκε στις 18 Ιουλίου, όταν ο Özçetin κρατήθηκε. Οι αρχές έκαναν έρευνα στο αυτοκίνητό του καθώς και στο σπίτι του παρουσία του στις 18 Ιουλίου μετά από ένταλμα που εκδόθηκε από δικαστή την ίδια μέρα.

Η ομάδα έρευνας αποτελούνταν από τους εισαγγελείς Mehmet Yilmaz και Doğan Kaya, ανώτερους στρατιωτικούς, αστυνομικές ομάδες από τη μονάδα διερεύνησης του τόπου εγκλήματος, τη μονάδα εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και τις μονάδες αντιτρομοκρατικής και ειδικής δύναμης.

Η αρχική έρευνα φωτογραφήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε εκτενώς από αστυνομική μονάδα φωτογραφιών και κινηματογραφικών ταινιών. Το αρχείο που δημιουργήθηκε μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και υπογράφηκε από 20 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων εισαγγελέων, αστυνομίας, στρατιωτικών και ο ίδιος ο Özçetin δεν ανέφερε την ανακάλυψη του φακέλου.

Το μόνο αντικείμενο που τεκμηριώθηκε και καταχωρήθηκε στο αρχείο από την έρευνα στο αυτοκίνητο του Özçetin ήταν ένα κινητό τηλέφωνο Sony Xperia. Μετά την έρευνα, το όχημα παραδόθηκε στη συνέχεια στη Διοίκηση του Τάγματος Μεταφορών. Αυτές οι λεπτομέρειες υπογραμμίζουν περαιτέρω την απουσία τεκμηριωμένων στοιχείων σχετικά με τον υποτιθέμενο φάκελο με ονόματα πολιτικών προσώπων που βρέθηκε κατά την έρευνα στις 18 Ιουλίου.

Το δεύτερο αρχείο έρευνας, που δημιουργήθηκε στις 23 Ιουλίου στις 13:45, ανέφερε ότι το αυτοκίνητο που υποτίθεται ότι βρισκόταν υπό κράτηση τάγματος φέρεται να βρέθηκε εγκαταλελειμμένο μπροστά από το στρατιωτικό συγκρότημα κατοικιών.

Το αυτοκίνητο δεν ήταν κλειδωμένο και οι αρχές ανακάλυψαν ως εκ θαύματος τα έγγραφα στον φάκελο του κατασχεθέντος αυτοκινήτου. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες που περιβάλλουν την ανακάλυψη των εγγράφων και την αξιοπιστία της παρουσίας τους στο αυτοκίνητο.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης για την υπόθεση πραξικοπήματος στο 17ο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας στις 23 Ιανουαρίου 2019, ο Özçetin είπε ότι ήταν σαφές ότι τα αποδεικτικά στοιχεία είχαν φυτευτεί ημέρες μετά την κράτηση του.

Αποκάλυψε επίσης ότι η ανάλυση δακτυλικών αποτυπωμάτων στα έγγραφα που φέρεται να ελήφθησαν από το αυτοκίνητο δεν έδωσε δακτυλικά αποτυπώματα που του ανήκουν. Αυτή η αποκάλυψη εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για την αυθεντικότητα και την αξιοπιστία των εγγράφων που χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του, υποδηλώνοντας χειραγώγηση από τον κυβερνητικό λαό.

Αυτή δεν είναι η μόνη απόδειξη ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έκανε λάθη στην οργάνωση του πραξικοπήματος, εκθέτοντας την «ψεύτικη σημαία» για οξυδερκείς παρατηρητές των δίκων πραξικοπήματος, οι οποίες αμαυρώθηκαν από την έλλειψη ορθής διαδικασίας και τα στοιχεία μιας δίκαιης δίκης.

Οι πράκτορες της  ΜΙΤ 

Ο Ταγματάρχης Adnan Arıkan κατέθεσε στο δικαστήριο στις 14 Ιανουαρίου 2019 ότι μια ομάδα πρακτόρων της MIT επισκέφθηκε την αεροπορική βάση Ακιντζί τον Μάιο του 2016, δύο μήνες πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος, περιγράφοντας την επίσκεψη ως άνευ προηγουμένου.

Η διοίκηση της βάσης αρχικά αρνήθηκε το αίτημα της MIT να επισκεφθεί τη βάση, εξηγώντας ότι η βάση ήταν απασχολημένη με περίπου 100 πιλότους που εκπαιδεύονταν εκείνη τη στιγμή. Οι πράκτορες της MIT θα μπορούσαν να έχουν επισκεφθεί άλλες αεροπορικές βάσεις που ήταν λιγότερο απασχολημένες στην Άγκυρα ή σε άλλες πόλεις, αλλά η επιμονή της MIT να επισκεφθεί το Ακιντζί φάνηκε αρκετά περίεργη, είπε ο Αρικάν.

Στο τέλος, ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας στρατηγός Ünal, στενός έμπιστος του Προέδρου Ερντογάν, με τον οποίο συναντήθηκε κρυφά έξω από την αλυσίδα διοίκησης πολλές φορές, επέτρεψε την επίσκεψη, παρακάμπτοντας τη διοίκηση της βάσης, και η MIT έστειλε μια ομάδα 70 πρακτόρων να κοιτάξουν τριγύρω και ανιχνεύστε τη βάση. «Τι οφέλη είχε μια τόσο μεγάλη αντιπροσωπεία από αυτό το ταξίδι; Ποια ήταν τα καθήκοντα των ανθρώπων αυτής της αντιπροσωπείας και ποιες ήταν οι δραστηριότητές τους στις 15 Ιουλίου 2016; ρώτησε ο Αρικάν.

«Η αντιπροσωπεία της MIT περιόδευσε σχεδόν κάθε μέρος της βάσης, συμπεριλαμβανομένου του πύργου πτήσης και των τοποθεσιών όπου είχαν αναπτυχθεί η 141η, 142η και 143η μοίρα, καθώς και υπόστεγα και αποθήκες πυρομαχικών. Από στρατιωτική άποψη, αυτό ήταν πραγματικά μια αναγνώριση. Όσοι καταλαβαίνουν λίγο από την ευφυΐα, όσοι γνωρίζουν λίγο για τις αρχές του αντισυμβατικού πολέμου, κατανοούν πολύ καλά τον σκοπό αυτής της δραστηριότητας», είπε ο Αρικάν.

Άλλη μαρτυρία που αποκάλυψε τη συνωμοσία της MIT να παρουσιάσει τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου ως απόπειρα πραξικοπήματος προήλθε από τον Συνταγματάρχη Επιτελείου Bilal Akyüz της Διοίκησης των Χερσαίων Δυνάμεων, ο οποίος είπε στο δικαστήριο πώς ένας πράκτορας του MIT ζήτησε από τον Altıntop να διαγράψει το αρχείο από το τηλέφωνό του αφού είχαν μιλήσει οι δύο .

«Αξιότιμε, είπε ο [Altıntop] ένας φίλος του στη MIT, ο Korkut Gül, του ζήτησε να διαγράψει τον αριθμό του και να μην αναφέρει ποτέ το όνομά του [του πράκτορα του MIT]. Ωστόσο, όταν πιέστηκε [κατά την κατάθεσή του] έπρεπε να τον ονομάσει γιατί δεν μπορούσε να το εξηγήσει διαφορετικά», κατέθεσε ο Akyüz στο 17ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας στις 19 Απριλίου 2019. Αναρωτήθηκε γιατί ο Altıntop δεν κάλεσε τον διοικητή του στο Joint Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Εσκισεχίρ.

Η τελική απόδειξη

Η πιο καταδικαστική μαρτυρία σχετικά με τη συνενοχή της MIT στο πραξικόπημα παραδόθηκε στο δικαστήριο στις 6 Σεπτεμβρίου 2017 από τον αντισυνταγματάρχη Hakan Karakuş.

«Ακολουθώντας τις οδηγίες που έλαβε από τον Korkut Gül [ο πράκτορας του MIT], ο Altıntop έδωσε εντολή στην ομάδα του να αφήσει τα πάντα να κυλήσουν και είπε στο προσωπικό του: «Μην ανησυχείτε, είμαι μάρτυρας σας, θα είστε καλά, απλά αφήστε όλα να προχωρήσουν», είπε στο δικαστήριο ο Karakuş, που ήταν μαζί του στον πύργο. «Όπως πάντα, ήταν ο υπεύθυνος στον πύργο, έλεγχε την προσέγγιση [των αεροσκαφών] εκείνο το βράδυ, δίνοντας εντολή στα αεροπλάνα να προσγειωθούν και να απογειωθούν και να συνεχίσουν τις αποστολές πτήσης τους», πρόσθεσε.

Ο Altıntop, ένας αξιωματικός εναέριας κυκλοφορίας, ήταν υπεύθυνος του αεροδρομίου Akıncı, που φέρεται να ήταν το επίκεντρο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016 και διεύθυνε τις επιχειρήσεις μαχητικών αεροσκαφών από τον πύργο της βάσης με την ομάδα του.

Ήταν υπεύθυνος για όλα τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που απογειώθηκαν και προσγειώθηκαν στη βάση, είπε ο Karakuş. Ωστόσο, ποτέ δεν κατηγορήθηκε ή κατηγορήθηκε για τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου, αλλά καταγράφηκε ως μάρτυρας του οποίου η μαρτυρία βοήθησε την κυβέρνηση να εκκαθαρίσει και να φυλακίσει δεκάδες αξιωματικούς.

Στη δική του μαρτυρία ο Altıntop παραδέχτηκε ότι είχε έρθει σε επαφή με τον πράκτορα του MIT στις 22:30 το βράδυ της 15ης Ιουλίου, παρακάμπτοντας την αλυσίδα διοίκησης και αποφασίζοντας να μην ενημερώσει τους διοικητές του για τη δραστηριότητα στη βάση. Είπε ότι ενημέρωσε τον πράκτορα του MIT για τις εξελίξεις στη βάση, υπονοώντας ότι οι δυο τους είχαν μιλήσει νωρίτερα. Η δεύτερη κλήση έγινε στις 23:10, πριν την άφιξη του Karakuş στον πύργο.

«Δεν έγινε καμία προσπάθεια [από τον Altıntop] να αποτρέψει [τα αεροπλάνα να απογειωθούν] κατά τη διάρκεια της νύχτας», θυμάται ο Karakuş, προσθέτοντας ότι ο συνταγματάρχης σκόπιμα κλιμάκωσε τα γεγονότα στη βάση και διέταξε την ομάδα του να ακολουθήσει το παράδειγμά του.

Η κυβέρνηση πέταξε τα πάντα στον Karakuş, κάνοντάς τον εξιλαστήριο θύμα.

Ο Karakuş νόμιζε ότι ετοίμαζε πιλότους για μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση στις 15 Ιουλίου, όπως είχε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν και δεν είχε ιδέα ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών σχεδίαζε ένα ψευδές πραξικόπημα για να δημιουργήσει πρόσχημα για μια μαζική εκκαθάριση του τουρκικού στρατού.

Πολλά ενοχοποιητικά στοιχεία προέκυψαν κατά τις δίκες του πραξικοπήματος που έδειξαν πώς η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών συμμετείχε στην ενορχήστρωση των γεγονότων της 15ης Ιουλίου ως ψεύτικη σημαία υπό τις εντολές του Προέδρου Ερντογάν να επιτρέψει στην ισλαμιστική κυβέρνηση να ξεκινήσει μια μαζική εκκαθάριση του τουρκικού στρατού.

Ούτε ο τότε αρχηγός πληροφοριών Χακάν Φιντάν αρνήθηκε οποιαδήποτε προηγούμενη γνώση για την απόπειρα πραξικοπήματος, ο οποίος, ούτε ο τότε αρχηγός υπεράσπισης Ακάρ εμφανίστηκαν στο δικαστήριο για κατ’ αντιπαράθεση εξέταση παρά τις επανειλημμένες προτάσεις της υπεράσπισης να τους κληθούν να παραστούν στις ακροάσεις.

Σχεδόν τα δύο τρίτα όλων των στρατηγών και των ναυάρχων και σχεδόν όλοι οι αξιωματικοί του επιτελείου εκκαθαρίστηκαν ή/και φυλακίστηκαν με αμφίβολες κατηγορίες χωρίς στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς, και οι κενές θέσεις καλύφθηκαν από ισλαμιστές, εθνικιστές και νεοεθνικιστές.

Πηγή Nordic Monitor

Iκέτης στους πρώην εχθρούς του ο Ερντογάν: Η απόλυτη κυβίσθηση με τις χώρες του Κόλπου μήπως και σώσει την οικονομία του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: