Ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν με μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της αμερικανικής Γερουσίας υπό τον γερουσιαστή Mike, στην Κωνσταντινούπολη. Φωτογραφία via Hakan Fidan, @FCHakanFidan
«Αυτός ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών ήταν ο εκτελεστής των βασικών έργων του Erdogan. Πιστός μεταξύ των πιστών του Τούρκου προέδρου, θεωρείται πιθανός διάδοχος», σημειώνει ο Nicolas Bourcier, ανταποκριτής της εφημερίδας Le Monde, αναφερόμενος σε ανταπόκρισή του από την Κωνσταντινούπολη στο νέο υπουργό Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν (Hakan Fidan).
Αναφέρει, ότι ο Hakan Fidan, παρέμεινε στη σκιά του προστάτη του, πάντα παρών, εκεί όταν χρειαζόταν, στις συναντήσεις, στα παρασκήνια και στις επίσημες φωτογραφίες, αλλά σε απόσταση ασφαλείας.
Σημειώνει ότι, όταν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) ταξίδευε στο εξωτερικό, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Mevlut Çavusoglu), ο Φιντάν ήταν ο άλλος άνθρωπος της αντιπροσωπείας, πρίγκιπας του σκότους της πολιτικής, τόσο αποτελεσματικός όσο και διακριτικός.
Πιστός των πιστών, επί μακρόν επικεφαλής των βασικών έργων του καθεστώτος, και πιθανός διάδοχος του προέδρου, εκτιμά ο δημοσιογράφοςφος, υπογραμμίζοντας τον χαρακτηρισμό του Erdogan για τον Fidan, ότι ήταν «το μαύρο κουτί του».
Υπογραμμίζει τον χειρισμό, ως επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, του Hakan Fidan των φλεγόντων ζητημάτων της Μέσης Ανατολής, την προετοιμασία του εδάφους για την επανέναρξη των σχέσεων με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, αλλά και τις διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη και τη Συρία, με την οποία ο πρόεδρος Erdogan προσπαθεί να επανασυνδεθεί μέσω της Μόσχας.
Επισημαίνοντας την δήλωσή του, κατά την τελετή παράδοσης στο Υπουργείο Εξωτερικών, στις 5 Ιουνίου, «Θα ακολουθήσω το εθνικό όραμα της εξωτερικής πολιτικής», ο δημοσιογράφος παρατηρεί, ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για την πολιτική που υπερασπίζεται εδώ και χρόνια η Άγκυρα, βασισμένη στην έννοια της στρατηγικής αυτονομίας, με στόχο να καθορίσει, ανεξάρτητα, χωρίς εξωτερική επιρροή ή περιορισμό, τη δική της πολιτική στη διεθνή σκηνή.
Ως προς αυτό, φέρει ως παράδειγμα την δήλωση του Hakan Fidan στο Λονδίνο, στις 21 Ιουνίου, στην διεθνή διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ότι «η Τουρκία ήταν αποφασισμένη να εγγυηθεί την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, της αρχαίας πατρίδας των Τατάρων Τούρκων».
Αυτόο, κατά την άποψή του, λέει πολλά για τον βαθμό εμπλοκής της τουρκικής κυβέρνησης στον ουκρανικό φάκελο.
Ακόμα σημειώνει και το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε στη Σουηδία, όταν καιγόταν στη Στοκχόλμη αντίγραφο του Κορανίου, λέγοντας απλά, «το να ανέχεσαι τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις σημαίνει συνένοχος», που κατά τον δημοσιογράφο, είναι επίσης ένας τρόπος κολακείας του ισλαμό-εθνικιστικού εκλογικού σώμα, θεμέλιο της εξουσίας του Erdogan.
Στη συνέχεια, γίνεται εκτενής αναφορά στις σπουδές και στην καριέρα του Hakan Fidan, στο ρόλο του διαμεσολαβητή του προέδρου στις μυστικές διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους αντάρτες του PKK, καθώς και στην περίεργη, κατά τον δημοσιογράφο, στάση του, την περίοδο του αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016.
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE