Δεν το λες ψυχραιμία: Όσο η Wagner βάδιζε προς τη Μόσχα, οι Ρώσοι σήκωσαν $1 δισεκ. από τις τράπεζες * Στα τάρταρα το ρούβλι

File photo:: Κάτοικοι της Μόσχας έξω από ανταλλακτήριο νομισμάτων epa09796388 EPA / YURI KOCHETKOV




Οι Ρώσοι απέσυραν 100 δισεκατομμύρια ρούβλια (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια) από τις τράπεζες κατά τη διάρκεια του πανικού που προκάλεσε η πορεία των μισθοφόρων της Wagner προς την Μόσχα τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η  Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας .

«Η ανάγκη για μετρητά αυξήθηκε τον Ιούνιο και οδήγησε σε εκροή ρευστότητας 500 δισεκατομμυρίων ρουβλίων», ανέφερε η τράπεζα σε μηνιαία έκθεση νομισματικής πολιτικής.

Το ένα πέμπτο του ποσού αφαιρέθηκε στις 23-25 ​​Ιουνίου, όταν ο αρχηγός της Wagner Γεβγκένι  Πριγκόζιν ξεκίνησε —και διαπραγματεύτηκε αμέσως το τέλος της— τη βραχύβια ανταρσία του.

Ήταν η υψηλότερη αύξηση ζήτησης για μετρητά από τότε που η Ρωσία ανακοίνωσε την “μερική” επιστράτευση το περασμένο φθινόπωρο, η οποία επίσης είχε προκαλέσει πανικό και είχε επίσης πυροδοτήσει ένα ένα κύμα μετανάστευσης από τη χώρα, σύμφωνα με τον ιστότοπο ειδήσεων RBC.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε ότι οι καθαρές αναλήψεις δεν έχουν διαταράξει τη νομισματική πολιτική της και θα ληφθούν υπόψη στον καθορισμό των μελλοντικών συναλλαγών με τις τράπεζες.

  • Η ματαιωμένη εξέγερση της Wagner ώθησε επίσης το ρωσικό ρούβλι σε χαμηλά 15 μηνών εν μέσω πτώσης των εσόδων από τις εξαγωγές.

Η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Elvira Nabiullina δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η συνεχιζόμενη υποτίμηση του ρουβλίου κινδυνεύει να αυξήσει τον πληθωρισμό και να αναγκάσει την τράπεζα να προσαρμόσει το βασικό της επιτόκιο, το οποίο παραμένει σταθερό στο 7,5% για σχεδόν ένα χρόνο.

Η κρίση που πυροδότησε η πολύμηνη κόντρα του Πριγκόζιν με τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας οδήγησε επίσης στο ξεπούλημα των εισιτηρίων για πτήσεις από Μόσχα προς προορισμούς εσωτερικού και εξωτερικού, καθώς τα στρατεύματα της Wagner βάδιζαν προς τη ρωσική πρωτεύουσα.

Mε πληροφορίες από The Moscow Times

«Δύσκολο να εξηγήσεις στον καταναλωτή γιατί πρέπει να πληρώνει 25 ευρώ για μία χοιρινή μπριζόλα»: Προβληματισμός στη Γερμανία για τη νέα άνοδο του πληθωρισμού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: