Χρησμός… Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Θα πάρουμε, λέει, «την καλύτερη απόφαση» αλλά…

FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Η Τουρκία θα λάβει «την καλύτερη απόφαση» αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Θα το συζητήσουμε με τους εταίρους μας κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί την Τρίτη στο Βίλνιους και θα λάβουμε την καλύτερη απόφαση, όποια κι αν είναι αυτή», δήλωσε ο Ερντογάν που ετοιμάζεται αργότερα σήμερα το βράδυ να υποδεχθεί στην Κωνσταντινούπολη τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον Μάιο του 2022, κατηγορώντας την για υποτιθέμενη επιεική στάση προς τους Κούρδους μαχητές που έχουν βρει καταφύγιο στο έδαφός της, είπε ότι τάσσεται υπέρ της «πολιτικής των ανοιχτών θυρών».

  • Εντούτοις, συνέχισε λέγοντας «πώς μπορεί ένα κράτος που δεν αποστασιοποιείται από τρομοκρατικές οργανώσεις να συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ;».

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, είναι η τελευταία χώρα μαζί με την Ουγγαρία που ακόμη δεν έχει επικυρώσει την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία παρά τα πολλά βήματα που έχει λάβει η Στοκχόλμη απέναντι σε αιτήματα που έγειρε η Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του Συντάγματος και της υιοθέτησης ενός νέου αντιτρομοκρατικού νόμου.

Με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Ερντογάν και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Βίλνιους, παραμονή της έναρξης της συνόδου κορυφής, σε μια προσπάθεια άρσης του τουρκικού βέτο στην ένταξη της Σουηδίας

Πριν την αναχώρησή του για την Τουρκία, από την Μπρατισλάβα, ο Ζελένσκι έκανε λόγο για έλλειψη ενότητας εντός του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Ουκρανίας, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο αντιπροσωπεύει «απειλή» για την παγκόσμια ασφάλεια.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κωνσταντινούπολη, Turkey

Βόμβες διασποράς στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία: Επιστρατεύονται τα πιο δόλια – και υπό απόσυρση – φονικά όπλα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: