Βόμβες διασποράς στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία: Επιστρατεύονται τα πιο δόλια – και υπό απόσυρση – φονικά όπλα [videos]

FILE PHOTO: Αμερικανικό αεροσκάφος ρίχνει βόμβες διασποράς. Screenshot via YouTube@Military TV/




Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν επισήμως σήμερα ότι θα προμηθεύσουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία, ξεπερνώντας ένα σημαντικό όριο στον τύπο των όπλων που προσφέρονται στο Κίεβο για να αμυνθεί κατά της Ρωσίας.

“Είναι μια δύσκολη απόφαση. Την αναβάλαμε” για κάποιο χρόνο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι ήταν αυτό ήταν “το σωστό να γίνει”.

  • Δήλωσε επίσης ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έλαβε την απόφαση σε συνεννόηση με τους συμμάχους και αφότου η κυβέρνησή του “συνέστησε ομόφωνα” την πρόταση αυτή.

Ο Σάλιβαν διαβεβαίωσε επίσης ότι οι Ουκρανοί έχουν δώσει “γραπτές” εγγυήσεις σχετικά με τη χρήση που θα κάνουν αυτών των όπλων για να ελαχιστοποιήσουν “τους κινδύνους που ενέχουν (τα όπλα αυτά) για τους πολίτες”.

Πρόσθεσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί πυρομαχικά διασποράς κατά της Ουκρανίας από την αρχή της σύγκρουσης και ότι η χρήση βλημάτων πυροβολικού από την Ουκρανία είναι τόσο συχνή που είναι δύσκολο να διατηρηθεί η παραγωγή.

Το CNN ανέφερε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξετάζει έντονα το ενδεχόμενο να εγκρίνει τη μεταφορά των αμφιλεγόμενων όπλων στην Ουκρανία, οι δυνάμεις της οποίας αγωνίζονται να επιτύχουν σημαντικά κέρδη στο πλαίσιο της εαρινής αντεπίθεσης που ξεκίνησε τον Ιούνιο.

 

Τι είναι τα πυρομαχικά διασποράς;

Τα πυρομαχικά διασποράς, που ονομάζονται και βόμβες διασποράς, είναι μεταλλικά δοχεία που μεταφέρουν δεκάδες έως εκατοντάδες μικρότερες βόμβες, γνωστές και ως υποπυρομαχικά. Μπορούν να πέσουν από αεροσκάφη, να εκτοξευθούν από πυραύλους ή να εκτοξευθούν από πυροβολικό ή εκτοξευτές ρουκετών.

Τα δοχεία ανοίγουν σε ένα προκαθορισμένο ύψος, ανάλογα με την περιοχή του επιδιωκόμενου στόχου, και οι βόμβες στο εσωτερικό απλώνονται πάνω από αυτήν την περιοχή. Συντήκονται με τη βοήθεια ενός χρονομέτρου για να εκραγούν πιο κοντά στο έδαφος ή φτάνοτας έδαφος, σκορπίζοντας βλήματα που έχουν σχεδιαστεί για να σκοτώνουν στρατεύματα ή να καταστρέφουν  τεθωρακισμένα οχήματα όπως τανκς. Χρησιμοποιούνται κυρίως κατά τεθωρακισμένων αλλά και σιδηροδρομικών υποδομών, υποδομών πυρομαχικών κλπ.

Έχουν χρησιμοποιηθεί βόμβες διασποράς στον πόλεμο στην Ουκρανία;

Ναι, τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι Ρώσοι έχουν χρησιμοποιήσει βόμβες διασποράς από τότε που οι δυνάμεις της Μόσχας εισέβαλαν τον Φεβρουάριο του 2022.

Πιο πρόσφατα, οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν να χρησιμοποιούν στο πεδίο της μάχης πυρομαχικά διασποράς που παρέχονται από την Τουρκία.

Όμως οι Ουκρανοί αξιωματούχοι πιέζουν τις ΗΠΑ να τους δώσουν αμερικανικά πυρομαχικά διασποράς από πέρυσι, υποστηρίζοντας ότι  θα βοηθούσαν να περιοριστεί η αριθμητική υπεροχή της Ρωσίας στο πυροβολικό.

Γιατί τα πυρομαχικά διασποράς είναι πιο αμφιλεγόμενα από άλλες βόμβες;

Καθώς οι βόμβες πέφτουν σε μεγάλη ακτίνα, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο αμάχους.

Επιπλέον, κάπου μεταξύ 10% και 40% των πυρομαχικών δεν εκρήγνυνται, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Τα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί μπορούν στη συνέχεια να πυροδοτηθούν [κατά λάθος] από πολιτική δραστηριότητα χρόνια ή και δεκαετίες αργότερα.

Η Cluster Munition Coalition, μια ομάδα ακτιβιστών που προσπαθεί να απαγορεύσει τα όπλα αυτά παντού, λέει ότι τα δυνητικά θανατηφόρα υποπυρομαχικά διασποράς εξακολουθούν να μην έχουν εκραγεί και βρίσκονται σε κατάσταση αδράνειας στο Λάος και το Βιετνάμ 50 χρόνια μετά την πρώτη χρήση τους.

Σε ανακοίνωσή του σήμερα,  το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία έχουν σκοτώσει αμάχους με τη χρήση πυρομαχικών διασποράς στον πόλεμο μέχρι στιγμής.

  • «Τα πυρομαχικά διασποράς παραμένουν ένα από τα πιο δόλια όπλα στον κόσμο. Σκοτώνουν και ακρωτηριάζουν αδιακρίτως και προκαλούν εκτεταμένο ανθρώπινο πόνο», δήλωσε ο Gilles Carbonnier, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, σε μια διάσκεψη για τα πυρομαχικά στην Ελβετία πέρυσι.

«Οποιαδήποτε χρήση πυρομαχικών διασποράς, οπουδήποτε, από οποιονδήποτε, πρέπει να καταδικαστεί», είπε ο Carbonnier.

Μεγάλο μέρος του κόσμου έχει απαγορεύσει τη χρήση αυτών των όπλων μέσω της Σύμβασης για τα Πυρομαχικά Διασποράς (CCM), η οποία επίσης απαγορεύει την αποθήκευση, παραγωγή και μεταφορά τους.

Αν και 123 έθνη έχουν προσχωρήσει σε αυτή τη σύμβαση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ουκρανία, η Ρωσία και 71 άλλες χώρες δεν έχουν προσχωρήσει.

Η χρήση των πυρομαχικών για επίθεση σε εχθρικά στρατεύματα ή οχήματα δεν είναι παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά το χτύπημα αμάχων με τα όπλα αυτά μπορεί να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πού έχουν χρησιμοποιηθεί βόμβες διασποράς στο παρελθόν;

Τα όπλα διασποράς έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και από τότε σε περισσότερες από 30  συγκρούσεις, σύμφωνα με τον Συνασπισμό Πυρομαχικών Διασποράς.

  • Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν για τελευταία φορά τα όπλα στο Ιράκ από το 2003 έως το 2006, λέει ο συνασπισμός.

Οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν να τα καταργούν σταδιακά το 2016 λόγω του κινδύνου που συνιστούν  για τους αμάχους, σύμφωνα με δήλωση του 2017 από την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Τι είδους βόμβα διασποράς λέγεται ότι δίνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία;

Οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα απόθεμα πυρομαχικών διασποράς γνωστά ως DPICM, ή βελτιωμένα συμβατικά πυρομαχικά διπλής χρήσης, τα οποία δεν χρησιμοποιούν πλέον μετά τη σταδιακή κατάργησή τους το 2016.

Σύμφωνα με άρθρο στον ιστότοπο eArmor του Αμερικανικού Στρατού, τα DPICM που θα δώσει η Ουάσιγκτον στο Κίεβο εκτοξεύονται από οβίδες των 155 χιλιοστών, με κάθε δοχείο να φέρει 88 βόμβες. Κάθε βόμβα έχει μια θανατηφόρα εμβέλεια περίπου 10 τετραγωνικών μέτρων, επομένως ένα μόνο δοχείο μπορεί να καλύψει μια περιοχή έως και 30.000 τετραγωνικών μέτρων (περίπου 7,5 στρέμματα), ανάλογα με το ύψος που απελευθερώνει τις βόμβες.

Οι βόμβες σε ένα DPICM έχουν διαμορφώσει γομώσεις που, όταν χτυπούν ένα άρμα ή ένα τεθωρακισμένο όχημα, «δημιουργούν ένα μεταλλικό πίδακα που διατρυπά τη μεταλλική θωράκιση», λέει το άρθρο, προσθέτοντας ότι μπορεί να χρειαστούν 10 ή περισσότερες βόμβες για να καταστρέψουν ένα θωρακισμένο όχημα, αλλά μπορεί να χρειαστεί μόνο ένα για να απενεργοποιήσει τα όπλα του θωρακισμένου οχήματος ή να το ακινητοποιήσει.

 

 

Με πληροφορίες από AFP/Reuters/ CNN

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Οι ηγέτες θα επαναλάβουν την πρόθεσή τους η Ουκρανία να καταστεί μέλος της Συμμαχίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: