Μπορεί να αλλάξει ο ταραξίας; Πειρατικές πτήσεις από F -16 στο νοτιο-ανατολικό Αιγαίο και άσκοπες δηλώσεις 48 ώρες μετά τις διαβεβαιώσεις περί καλών προθέσεων

FILE PHOTO: President of Turkey Recep Tayyip Erdogan attends a press conference during the NATO summit in Vilnius, Lithuania, 12 July 2023. EPA/TIM IRELAND




Δύσκολος και μακρύς προμηνύεται ο δρόμος προς μία έστω σχετική εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Δεν πέρασαν ούτε 48 ώρες από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν και η τουρκική πλευρά επανήλθε και με ύποπτες (διά στόματος Ερντογάν) δηλώσεις για τη Θράκη, και με εμπρηστικές τοποθετήσεις (Τσελίκ) σε επίπεδο ρητορείας αλλά και με τις γνωστές πρακτικές ταραξία στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της Νατοϊκής άσκηση «Neptune Strike» που διεξάγεται εντός του FIR Αθηνών, ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε σήμερα στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης. Καταγράφηκε μία παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Στρατιωτικές πηγές σχολίαζαν ότι τα δυο τουρκικά F-16 αναχαιτίστηκαν ως “άγνωστα ίχνη” (Δείτε εδώ περισσότερα)

Νωρίτερα σήμερα, ο Ερντογάν, δήλωνε σήμερα ότι το βασικότερο θέμα που «έθεσε» στον Ελληα Πρωθυπουργό αφορούσε τη Δυτική Θράκη.

  • Σύμφωνα με το Anadolu από τα πιο βασικά θέματα, όπως ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, «σχετίζονταν με τη Δυτική Θράκη, το ζήτημα των μουφτήδων».

Ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να συναντηθεί ξανά με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο μέλλον έπειτα από προκαταρκτικές προετοιμασίες που θα γίνουν σε επίπεδο πρέσβεων και υπουργών Εξωτερικών.

«Το βασικότερο θέμα που του έθεσα σχετίζεται με τα προβλήματα της Δυτικής Θράκης», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και συνέχισε: «Θέλουμε να τα ξεπεράσουμε αυτά, να ξεπεράσουμε το θέμα με τους μουφτήδες. Και οι πρεσβευτές μας θα κάνουν συναντήσεις, θα κάνουν τις προετοιμασίες, όπως και οι υπουργοί εξωτερικών μας, και αργότερα οι δυο ηγέτες θα συναντηθούμε και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα».

Ο Ερντογάν φρόντισε πάντως να περιβάλει με ολίγη καλή διάθεση τις μετά τη συνάντηση δηλώσεις του λέγοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ως ηγέτες που επανεξελέγησαν πρόσφατα, μοιράζονται έναν κοινό στόχο, να κάνουν βήματα «προς θετική κατεύθυνση».

«Λαγός» ο Τσελίκ;

Νωρίτερα, και σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που επιχειρεί να παρουσιάσει ο Ερντογάν, ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν Ομέρ Τσελίκ, μιλώντας σε τουρκική εφημερίδα φάνηκε να μένει πιστός στην εμπρηστική ρητορική λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να πας σε συζητήσεις, όταν δεν έχει γίνει η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών».

Συγκεκριμένα, ο Τσελίκ είπε:

«Οι κυβερνήσεις συναντώνται. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα με την Ελλάδα χωρίς εντάσεις. Όταν στρατιωτικοποιείς τα νησιά, δεν υπάρχει τίποτα να κάνεις. Το θέμα της στρατιωτικοποίησης των νησιών δημιουργεί μια πολύ μεγάλη ένταση που κλειδώνει και άλλα θέματα.

Επίσης ο Τσελίκ μίλησε για «τουρκική μειονότητα στην Θράκη», αναφέρθηκε στη βάση του ΝΑΤΟ στην Αλεξανδρούπολη και είπε ότι «το ελληνικό λιμενικό τρυπά βάρκες και σκοτώνει μετανάστες στο Αιγαίο».

Όπως αναφέρει, αν συνεχιστούν αυτά από πλευράς Ελλάδας, κάτι άλλο θα συμβεί και όχι κάποια συμφωνία».

Μάλιστα για τη Θράκη είπε: «Συζητάμε συνεχώς για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της ‘τουρκικής μειονότητας’ στη ‘Δυτική Θράκη’ και το σεβασμό των δικαίων τους. Υπάρχει η βούληση να κρατηθούν τα θέματα σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Αν όμως εντάξετε στο θέμα τα όπλα ή φτιάξετε μια βάση στην Αλεξανδρούπολη που είναι κάτω από τη μύτη μας, αν συνεχίσετε να τρυπάτε τα φουσκωτα στη Μεσόγειο για να σκοτώνετε ανθρώπους ή αν στρατιωτικοποιείτε τα νησιά, τότε θα συμβεί κάτι άλλο» είπε ο απαράδεκτος Τσελίκ και προσέθεσε:

«Ο πρόεδρός μας λέει «ας το λύσουμε αυτό στο τραπέζι». Ο Μητσοτάκης λέει «μην δώσετε όπλα στην Τουρκία» στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και η Πελόζι δίχως καμία λογική σηκώθηκε όρθια να χειροκροτήσει. Τότε εσείς δεν βοηθάτε το Αιγαίο να γίνει λίμνη ειρήνης. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να συζητηθούν και να επιλυθούν στο τραπέζι”.

  • Απαντήσεις από τον πρωθυπουργό με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του Ερντογάν ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Σήμερα ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε ότι «το βασικότερο θέμα που έθεσε» στον Έλληνα Πρωθυπουργό ήταν «τα ζητήματα της Δυτικής Θράκης» προαναγγέλλοντας και σχετικές ελληνοτουρκικές διαβουλεύσεις των Υπουργείων Εξωτερικών.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει άμεσα αν ισχύει ότι αποδέχθηκε διαπραγμάτευση με την Τουρκία για ζητήματα που αφορούν Έλληνες πολίτες. Ειδικά αφού εκμεταλλεύθηκε προεκλογικά με τον χειρότερο τρόπο το ζήτημα της Θράκης, διατυμπανίζοντας ότι θα το θέσει ο ίδιος στον Τούρκο Πρόεδρο και αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχουν οι ενέργειές του για τα εθνικά συμφέροντα.

Εάν οι δηλώσεις Ερντογάν ισχύουν, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά πόσο επικίνδυνη είναι η πατριδοκαπηλία του κ. Μητσοτάκη για τη χώρα.

Αναμένουμε ενημέρωση και ξεκάθαρες απαντήσεις για τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, για το θέμα της Θράκης και για τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη σε «υποχωρήσεις» σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας».

Τι απαντούν διπλωματικές πηγές

Στη συζήτηση που έλαβε χώρα μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, οι δύο πλευρές έθεσαν διάφορα θέματα.

Μεταξύ αυτών, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα των παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου στη Ροδόπη κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Σε σχέση με το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που διαχρονικά θέτει η τουρκική πλευρά, υπογραμμίζουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ουδέποτε συζήτησε ή αποδέχτηκε συζήτηση για θέματα που αφορούν Έλληνες πολίτες και κυριαρχικά θέματα της χώρας.

«Ας μην ανησυχεί, συνεπώς, η αξιωματική αντιπολίτευση. Η εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε ασφαλή χέρια» τονίζουν.

Διπλωματικές πηγές: Ουδεμία συζήτηση για Θράκη και κυριαρχικά δικαιώματα στο Βίλνιους, ας μην ανησυχεί η αξιωματική αντιπολίτευση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: