Ο Τσελίκ -άγνωστο γιατί- έχει ακόμη το παλιό manual για τα ελληνοτουρκικά: Σε αντίθεση με τον Ερντογάν μιλάει εμπρηστικά για Αιγαίο και Θράκη [video]

ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ. Φωτογραφία via Ömer Çelik, @omerrcelik




Με διαφορά φάσης κινείται ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, σε ότι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που επιχειρεί να παρουσιάσει πλέον ο πρόεδρος Ερντογάν, όπως έγινε και στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βίλνιους, ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν δείχνει να έχει μείνει στην παλιά… έκδοση. Εκτός κι αν είναι απλώς ένας ρόλος.

Πάντως, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, από την Κωνσταντινούπολη, ο κ. Τσελίκ μιλώντας σε τουρκική εφημερίδα τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να πας σε συζητήσεις, όταν δεν έχει γίνει η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών γιατί είναι ένα θέμα που κλειδώνει τα άλλα θέματα που υπάρχουν.

Συγκεκριμένα, ο Τσελίκ είπε:

«Οι κυβερνήσεις συνευρίσκονται. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα με την Ελλάδα χωρίς εντάσεις. Όταν στρατιωτικοποιείς τα νησιά, δεν υπάρχει τίποτα να κάνεις. Το θέμα της στρατιωτικοποίησης των νησιών δημιουργεί μια πολύ μεγάλη ένταση που κλειδώνει και άλλα θέματα. Μπορεί να υπάρχει κάποια διαφορά για μια περιοχή, να γίνει αυτό ή το άλλο».

Επίσης ο Τσελίκ κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα στην Θράκη», αναφέρεται στην βάση του ΝΑΤΟ στην Αλεξανδρούπολη και λέει ότι «το ελληνικό λιμενικό τρυπά βάρκες και σκοτώνει μετανάστες στο Αιγαίο».

Όπως αναφέρει, αν συνεχιστούν αυτά από πλευράς Ελλάδας, κάτι άλλο θα συμβεί και όχι κάποια συμφωνία.




«Συζητάμε συνεχώς για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της ‘τουρκικής μειονότητας’ στη ‘Δυτική Θράκη’ και το σεβασμό των δικαίων τους. Υπάρχει η βούληση να κρατηθούν τα θέματα σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Αν όμως εντάξετε στο θέμα τα όπλα ή φτιάξετε μια βάση στην Αλεξανδρούπολη που είναι κάτω από τη μύτη μας, αν συνεχίσετε να τρυπάτε τα φουσκωτα στη Μεσόγειο για να σκοτώνετε ανθρώπους ή αν στρατιωτικοποιείτε τα νησιά, τότε θα συμβεί κάτι άλλο» είπε ο απαράδεκτος Τσελίκ και προσέθεσε:

«Ο πρόεδρός μας λέει «ας το λύσουμε αυτό στο τραπέζι». Ο Μητσοτάκης λέει «μην δώσετε όπλα στην Τουρκία» στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και η Πελόζι δίχως καμία λογική σηκώθηκε όρθια να χειροκροτήσει. Τότε εσείς δεν βοηθάτε το Αιγαίο να γίνει λίμνη ειρήνης. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να συζητηθούν και να επιλυθούν στο τραπέζι”.

Είπε και τα εξής:

“Η ελληνική διπλωματία καυχιέται ότι «μετατρέψαμε τα θέματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σε θέματα Τουρκίας-ΕΕ». Τότε προκύπτει μια περίπλοκη εξίσωση. Τότε φτάνουμε σε περίπλοκο σημείο που θέτεις τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Αρκεί να λες στην τουρκική διπλωματία και στους διπλωμάτες μας να «’παράγουν λύσεις». Έχουμε τους πιο έμπειρους διπλωμάτες στον κόσμο. Όποιος κάθεται στο τραπέζι πρέπει να κάτσει με στόχο την ειρήνη. Εμείς όλο μιλάμε για kazan kazan (σ.σ. win-win)», κατέληξε ο Τσελίκ.

Με πληροφορίες από skai.gr

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, 30 ώρες μετά τη συνάντηση του με τον ισλαμιστή Ερντογάν, ομιλεί για την Κύπρο: Όχι στα “δύο κράτη”, οι Τούρκοι να επιστρέψουν στο διάλογο (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: