Απεργία στο Χόλιγουντ: Παραλύουν μεγάλες παραγωγές, αστέρες κατά εταιριών και τεχνητής Νοημοσύνης και μια πύρινη «Νταντά»

Η επικεφαλής του σωματείου SAG-AFTRA (Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists) Fran Drescher EPA/ETIENNE LAURENT




Σημαντικές ταινίες η παραγωγή των οποίων βρισκόταν σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένων των σίκουελ του Avatar και του Gladiator (Μονομάχου) φαίνεται πιθανό πλέον να επηρεαστούν από την απεργία των ηθοποιών του Χόλιγουντ.

Εvents όπως οι πρεμιέρες στο κόκκινο χαλί, φαίνεται επίσης ότι θα επηρεαστούν, ενώ εκδηλώσεις συμπεριλαμβανομένων των βραβείων Emmy και του Comic-Con ενδέχεται να αναπρογραμματιστούν ή να περισταλούν.

Είναι η μεγαλύτερη απεργία του κλάδου εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια, καθώς περίπου 160.000 καλλιτέχνες σταμάτησαν την εργασία τους τα μεσάνυχτα στο Λος Άντζελες.

Την ίδια ώρα σταματούσαν να εργάζονται και οι σεναριογράφοι /συγγραφείς καθώς η ένωσηή τους [Writers Guild of America (WGA)] σταμάτησε να συμμετέχει στις περισσότερες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές των ΗΠΑ.

Ενα άλο συνδικάτο, το Screen Actors Guild (SAG) που εκπροσωπεί πάνω από 100.000 ηθοποιούς και performers σε τηλεοπτικά σιριαλ, ζητεί από τους κολοσσούς του streaming να συμφωνήσουν σε μια δικαιότερη κατανομή των κερδών και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Το σωματείο αναζητά εγγυήσεις ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τα πρόσωπα και οι φωνές που δημιουργούνται από υπολογιστή δεν θα χρησιμοποιηθούν για να αντικαταστήσουν τους ηθοποιούς.

Όσο διαρκεί η απεργία, οι ηθοποιοί δεν μπορούν να εμφανιστούν σε ταινίες ή ακόμη και να προωθήσουν ταινίες που έχουν ήδη γυρίσει.

Ετσι, ηθοποιοί όπως οι Cillian Murphy, Matt Damon και Emily Blunt αποχώρησαν από την πρεμιέρα της ταινίας Oppenheimer του Christopher Nolan στο Λονδίνο το βράδυ της Πέμπτης.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Κρίστοφερ Νόλαν, είπε στο κοινό του κινηματογράφου ότι υποστηρίζει τον αγώνα τους.

Για τις ταινίες σε παραγωγή, η απεργία σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος της εργασίας θα καταστεί αδύνατο. Ακόμη και σε περιπτώσεις όπου τα γυρίσματα έχουν ήδη ολοκληρωθεί, οι ηθοποιοί δεν θα είναι διαθέσιμοι για επαναλήψεις και άλλα βασικά στοιχεία της διαδικασίας δημιουργίας ταινιών.

Οι τηλεοπτικές εκπομπές που ακόμη γυρίζονται θα πρέπει επίσης να σταματήσουν σε μεγάλο βαθμό, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσαν να συναφθούν παράπλευρες συμφωνίες μεταξύ των ερμηνευτών και των παραγωγών για να επιτραπεί η συνέχιση της εργασίας.

Αρκετοί ηθοποιοί μπήκαν στο Instagram για να εκφράσουν την υποστήριξή τους για την απεργία, όπως ο πρωταγωνιστής του Better Call Saul, Bob Odenkirk, η Cynthia Nixon του Sex and the City και η βετεράνος του Χόλιγουντ Jamie Lee Curtis.

Πορείες έχουν προγραμματιστεί έξω από τα κεντρικά γραφεία της Netflix στην Καλιφόρνια, και μετά σε Paramount, Warner Bros και Disney.

Πως απειλεί η τεχνητή νοημοσύνη τη δουλειά των ηθοποιών

Για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, τα μεγάλα στούντιο έχουν προσφέρει αυτό που αποκαλούν «πρωτοποριακή πρόταση» που θα προστατεύει την ψηφιακή ομοιότητα των ηθοποιών και θα απαιτεί τη συγκατάθεσή τους όταν χρησιμοποιούνται ψηφιακά αντίγραφα σε παραστάσεις ή γίνονται αλλαγές.

Αλλά τα σωματείο απέρριψε την προσφορά ως απαράδεκτη.

«Προτείνουν ότι οι ερμηνευτές μας στο παρασκήνιο να επιτρέπεται να σαρώνονται, να πληρώνονται για την αμοιβή μιας ημέρας και η εταιρεία να διατηρεί αυτή τη σάρωση της εικόνας τους και να μπορεί να τη χρησιμοποιεί για την αιωνιότητα», είπαν.

Ένα άλλο από τα αιτήματα της από τις υπηρεσίες ροής είναι ότι οι ηθοποιοί θα πρέπει να λαμβάνουν μεγαλύτερη βασική αμοιβή και δικαιώματα, δηλαδή αμοιβές που γίνονται στους ηθοποιούς από επαναλήψεις ταινιών και προγραμμάτων στα οποία έχουν πρωταγωνιστήσει.

Ο ρόλος της… Νταντάς

Η απεργία περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες ηθοποιούς που λαμβάνουν σημαντικά μικρότερη αμοιβή για δευτερεύοντες ρόλους από τους προβεβλημένους συναδέλφους τους.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνει η επικεφαλής του συνδικάτου SAG, η Fran Drescher γνωστή από τον ρόλο της στη σειρά η Νταντά (Τhe Nanny).

Σήμερα ηγείται του συνδικάτου στο οποίο κάποτε ήταν πρόεδρος ο Ρόναλντ Ρίγκαν, από τα χρόνια… που ήταν ένας σκληρός καουμπόϋ των γουέστερν

Η Ντρέσερ έχει ήδη τραβήξει την προσοχή του κοινού με μια φλογερή ομιλία της από το Λος Άντζελες.

Χαρακτηρίζοντας τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Netflix, Disney και Paramount ως «αηδιαστικές», τις κατηγόρησε ότι «σπατάλησαν χρήματα δεξιά και αριστερά», ενώ ταυτόχρονα «δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στους CEO τους».

Η ομιλία της γρήγορα έγινε viral. Κατηγόρησε τα στελέχη της κινηματογραφικής βιομηχανίας ότι τη μετατρέπουν σε «Γουόλ Στριτ και ότι κάνουν την απληστία προτεραιότητά τους» ενώ αγνοούν τους «ουσιώδεις συντελεστές που κάνουν τη μηχανή να λειτουργεί».

«Τα στούντιο βρίσκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας αυτή τη στιγμή», είπε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη καθώς ανακοίνωσε την απεργία.

Και χτυπώντας το δάχτυλό της προς την κάμερα, είπε: “Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με μια άνευ προηγουμένου ενότητα. Το σωματείο μας, τα αδελφά μας συνδικάτα και τα συνδικάτα σε όλο τον κόσμο, στέκονται δίπλα μας”.

Με πληροφορίες από BBC

Προφητείες Σπίλμπεργκ για το σινεμά: Τα φιλμ με τους υπερήρωες δεν θα έχουν μακροζωία όπως τα γουέστερν, κάποιες ιδέες νεότερων είναι πολύ περιθωριακές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: