Ακόμα ένα απαράδεκτο κείμενο από τους Γερμανούς για το μεταναστευτικό: «Και ξαφνικά η ελληνική τακτική είναι πολύ βάναυση για τους συνοριοφύλακες της Frontex», ισχυρίζονται…

FILE PHOTO Επιχείρηση της FRONTEX στη Μεσόγειο για διάσωση προσφύγων και μεταναστών. Photo via Frontex




Το δημοσίευμα της εφημερίδας WELT που υπογράφουν ο Lennart Pfahler και ο Tim Röhn με τίτλο «Και ξαφνικά η ελληνική τακτική είναι πολύ βάναυση για τους συνοριοφύλακες της Frontex» αναφέρει αρχικά ότι επί μακρόν η Frontex και το ελληνικό Λιμενικό είχαν δημιουργήσει ένα καθεστώς στα σύνορα, στο οποίο τα ανθρώπινα δικαιώματα συχνά δεν είχαν καμία σημασία.

Είναι ένα ακόμα από τα απαράδεκτα κείμενα των ξένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), που αβασάνιστα κατηγορούν την Ελλάδα, χωρίς να σημειώνουν ότι η χώρα μας έσωσε από βέβαιο θάνατο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Γράφουν οι δημοσιογράφοι της WELT:

Ο πρώην επικεφαλής της Frontex, Fabrice Leggeri, απέρριπτε ως ανυπόστατες τις κατηγορίες που διατύπωναν επί μήνες εναντίον του ανθρωπιστικές οργανώσεις, δημοσιογράφοι και ακόμα και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), ενώ και η Αθήνα διαψεύδει τις κατηγορίες περί pushbacks, παρά τις συντριπτικές αποδείξεις, όπως αναφέρεται.

Επί Leggeri πάνω από όλα ήταν η προστασία των συνόρων, ενώ τα ανθρώπινα δικαιώματα είχαν δευτερεύουσα σημασία, κάτι που ωστόσο έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα, και μάλιστα μετά το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, η Frontex τώρα παίρνει μέτρα.

  • Η Frontex έχει ζητήσει από την Αθήνα να παρέχει πληροφορίες για περιστατικά των τελευταίων μηνών και μάλιστα της έχει δοθεί και συγκεκριμένη προθεσμία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, την ώρα που ο Εντεταλμένος της Υπηρεσίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ήδη ζητά να σταματήσει η αποστολή της στην Ελλάδα, κάτι που θα αποφασιστεί στα μέσα Ιουλίου.

Η εφημερίδα επισημαίνει δηλώσεις και ευρωβουλευτών επί του θέματος, αρχής γενομένης με τον Udo Bullmann (SPD), επικεφαλής της Υποεπιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο οποίος δήλωσε στη Welt am Sonntag ότι το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου συνιστά «ένα νέο αποκορύφωμα απανθρωπιάς και τρομερό σκάνδαλο».

Προσθέτει ότι η Frontex έχει την υποχρέωση να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Αν οι ελληνικές Αρχές αρνήθηκαν τη συνεργασία όταν χρειάστηκε να σωθούν ανθρώπινες ζωές, τότε πρέπει τα κράτη-μέλη να παρέμβουν επειγόντως», σημειώνει ο ευρωβουλευτής.

Τονίζει στη συνέχεια ότι η Ελλάδα στο παρελθόν έχει λάβει τεράστια ποσά προκειμένου η προστασία των ακτών της να συνάδει με τις ευρωπαϊκές αξίες και τους κανόνες, για αυτό και αν οι Αρχές δεν έχουν τη βούληση και δεν είναι σε θέση να το κάνουν, πρέπει να υπάρξουν συνέπειες.

Από την πλευρά του ο Jan-Christoph Oetjen, εκπρόσωπος του FDP στο Ευρωκοινοβούλιο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, ζητά να υπάρξει αλλαγή πολιτικής από την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να μην δραστηριοποιείται επί τόπου η Frontex.

Η Ελλάδα πρέπει να τηρεί το διεθνές δίκαιο, όπως λέει και παρατηρεί ότι «φυσικά πρέπει να προστατεύονται τα εξωτερικά μας σύνορα αλλά αυτό πρέπει να συμβαίνει υπό όρους κράτους δικαίου και ανθρωπισμού».

  • Η Welt σημειώνει ότι η Frontex δεν ανησυχεί μόνο για όσα συμβαίνουν στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, καθώς στα πρακτικά της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου τον Ιούνιο, που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, γίνεται λόγος για «σοβαρά επεισόδια» στα χερσαία σύνορα, από τα οποία φαίνεται ότι προκύπτει μια πάγια πρακτική.

Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα υπήρξαν μαρτυρίες για pushback κοντά στην Ορεστιάδα, όταν ομάδα ατόμων που είχαν καλυμμένα πρόσωπα, φέρεται να επαναπροώθησε μέσω του Έβρου 61 μετανάστες που έφτασαν από την Τουρκία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, βίντεο δείχνουν πώς οι άνδρες αυτοί αποβιβάζονται από άσπρα van και κατευθύνονται κρατώντας μαχαίρια προς τους μετανάστες. Σύμφωνα με έγγραφα της τουρκικής Δικαιοσύνης, τα οποία επικαλείται η Welt am Sonntag, οι μετανάστες αυτοί συνελήφθησαν κατόπιν σε τουρκικό έδαφος.

Η ΜΚΟ Aegean Boat Report υποστηρίζει ότι τέτοια περιστατικά είναι σχεδόν καθημερινά και μάλιστα οι ακτιβιστές έχουν καταγράψει από το 2017 περίπου 2300 περιστατικά pushbacks στο Αιγαίο, εκτός από αυτά που λαμβάνουν χώρα στα χερσαία σύνορα.

Πάντως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου παρενέβη για όσα συνέβησαν στην Ορεστιάδα και απέστειλε στην ελληνική κυβέρνηση προσωρινή διαταγή, σύμφωνα με την οποία η επαναπροώθηση ανθρώπων που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος απαγορεύεται.

Το πότε εστάλη η διαταγή, αν εστάλη πολύ αργά ή απλά παραβλέφθηκε, δεν είναι σαφές, καθώς ούτε το ΕΔΑΔ ούτε η Αθήνα απάντησαν σε σχετικό ερώτημα, όπως επισημαίνεται.

ΠΗΓΗ: WELT, Lennart Pfahler και Tim Röhn – And suddenly the Greek practice is too brutal for the border guards

Καταθλιπτικό κείμενο της New York Times για το ναυάγιο: “Όλοι γνώριζαν ότι το πλοίο των μεταναστών ήταν καταδικασμένο… Κανείς δεν βοήθησε”, καταγγέλλουν επιβάτες του Adriana

Άρθρο κόλαφος για τον Χακάν Φιντάν: Ο νέος επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είναι ένας “πρίγκιπας του σκότους”, το απόλυτο τσιράκι και το “μαύρο κουτί” του Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: