Καταθλιπτικό κείμενο της New York Times για το ναυάγιο: “Όλοι γνώριζαν ότι το πλοίο των μεταναστών ήταν καταδικασμένο… Κανείς δεν βοήθησε”, καταγγέλλουν επιβάτες του Adriana

FILE PHOTO: Λιμενικοί συνοδεύουν σε αυτοκίνητα τους φερόμενους ως διακινητές έξω από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γιάννης Κολεσίδης




Η εφημερίδα New York Times σε ανταπόκριση των Matina Stevis-Gridneff από Αθήνα και Βρυξέλλες και Karam Shoumali από Βερολίνο τονίζει ότι δορυφορικές εικόνες, σφραγισμένα δικαστικά έγγραφα και συνεντεύξεις με επιζώντες υποδηλώνουν ότι εκατοντάδες θάνατοι μπορούσαν να αποφευχθούν.

Από αέρος και δια θαλάσσης, χρησιμοποιώντας ραντάρ, τηλέφωνο και ραδιόφωνο, αξιωματούχοι παρακολουθούσαν και άκουγαν για 13 ώρες, καθώς το πλοίο Adriana με μετανάστες έχανε την πορεία του και στη συνέχεια παρασύρθηκε άσκοπα στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας σε μια αργά εξελισσόμενη ανθρωπιστική καταστροφή.

Καθώς τρομοκρατημένοι επιβάτες τηλεφωνούσαν για βοήθεια, εργαζόμενοι ανθρωπιστικής βοήθειας τούς διαβεβαίωναν ότι ερχόταν μια ομάδα διάσωσης. Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες, παρακολουθώντας εναέρια πλάνα, ετοιμάστηκαν να γίνουν μάρτυρες μιας ηρωικής επιχείρησης.

Ωστόσο, το Adriana ανατράπηκε και βυθίστηκε παρουσία ενός και μόνο πλοίου του ελληνικού Λιμενικού τον περασμένο μήνα, σκοτώνοντας περισσότερους από 600 μετανάστες σε μια θαλάσσια τραγωδία που ήταν συγκλονιστική ακόμη και για την πιο θανατηφόρα μεταναστευτική διαδρομή στον κόσμο.

Δεκάδες αξιωματούχοι και πληρώματα του Λιμενικού παρακολουθούσαν το πλοίο, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε την κατάσταση σαν επιχείρηση επιβολής του νόμου, όχι ως διάσωση. Αντί να στείλουν ένα πλωτό νοσοκομείο του πολεμικού ναυτικού ή ειδικούς διάσωσης, οι αρχές έστειλαν μια ομάδα που περιλάμβανε τέσσερις μασκοφόρους, ένοπλους άνδρες από μια μονάδα ειδικών επιχειρήσεων του Λιμενικού.

  • Οι ελληνικές Αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι το Adriana έπλεε προς την Ιταλία και ότι οι μετανάστες δεν ήθελαν να διασωθούν.
  • Όμως, οι δορυφορικές εικόνες και τα δεδομένα παρακολούθησης που ελήφθησαν από τους New York Times δείχνουν με βεβαιότητα ότι το Adriana παρασύρθηκε σε ελιγμό τις τελευταίες εξήμισι ώρες.
  • Και σε ένορκη μαρτυρία, οι επιζώντες περιέγραψαν επιβάτες στα ανώτερα καταστρώματα του πλοίου να ζητούν βοήθεια και ακόμη και να προσπαθούν να πηδήξουν σε ένα εμπορικό δεξαμενόπλοιο, που είχε σταματήσει για να παρέχει πόσιμο νερό.

Στο Adriana, οι περίπου 750 επιβάτες έπεσαν στη βία και την απόγνωση. Κάθε κίνηση απειλούσε να ανατρέψει το πλοίο. Οι επιζώντες περιέγραψαν ξυλοδαρμούς και πανικό, καθώς περίμεναν μια διάσωση που δεν θα ερχόταν ποτέ.

Η βύθιση του Adriana είναι ένα ακραίο παράδειγμα μακροχρόνιας αντιπαράθεσης στη Μεσόγειο. Αδίστακτοι λαθρέμποροι στη Βόρεια Αφρική στριμώχνουν ανθρώπους σε κακής ποιότητας πλοία και οι επιβάτες ελπίζουν ότι, εάν τα πράγματα πάνε στραβά, θα μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος.

Ωστόσο, η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή συχνά αναβάλλει τις διασώσεις από φόβο ότι η βοήθεια θα ενθάρρυνε τους λαθρέμπορους να στείλουν περισσότερους ανθρώπους σε ολοένα και πιο σαθρά πλοία. Και καθώς η ευρωπαϊκή πολιτική στρέφεται προς τα δεξιά, κάθε νέο πλοίο που φτάνει είναι ένα πιθανό πολιτικό σημείο ανάφλεξης.

Έτσι, ακόμη και όταν οι επιβάτες του Adriana κάλεσαν βοήθεια, οι αρχές επέλεξαν να ακούσουν τον καπετάνιο του σκάφους, έναν 22χρονο Αιγύπτιο που είπε ότι ήθελε να συνεχίσει στην Ιταλία. Οι καπετάνιοι λαθρεμπορίου πληρώνονται συνήθως μόνο όταν φτάσουν στον προορισμό τους.

Το ελληνικό Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δήλωσε ότι δεν θα απαντούσε σε λεπτομερείς ερωτήσεις, επειδή το ναυάγιο βρισκόταν υπό ποινική έρευνα.

Παρά τις πολλές ώρες συνεχούς παρακολούθησης, οι μόνοι αυτόπτες μάρτυρες στις τελευταίες στιγμές του Adriana ήταν οι επιζώντες και 13 μέλη του πληρώματος στο πλοίο του Λιμενικού, γνωστό ως 920.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Ναυτιλίας είπε ότι η κάμερα νυχτερινής όρασης του πλοίου ήταν απενεργοποιημένη εκείνη τη στιγμή. Τα δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι ο καπετάνιος του Λιμενικού έδωσε στις αρχές ένα CD-ROM που περιείχε βιντεοσκοπήσεις, αλλά η πηγή των ηχογραφήσεων είναι ασαφής και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

  • Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε το Λιμενικό κατά τη διάρκεια σχολίων στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, αποκαλώντας τους επικριτές «εντελώς άδικους». Η βύθιση προκάλεσε σπάνια δημόσια κριτική από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει παραμείνει σιωπηλή καθώς η ελληνική Κυβέρνηση έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι στους μετανάστες.

Στην Ελλάδα, εννέα Αιγύπτιοι επιζώντες από το Adriana συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για λαθρεμπόριο και πρόκληση του ναυαγίου. Σε ένορκες μαρτυρίες και συνεντεύξεις, οι επιζώντες είπαν ότι πολλοί από τους εννέα κακοποίησαν και εκβίασαν τους επιβάτες. Όμως οι συνεντεύξεις με συγγενείς των κατηγορουμένων παρουσιάζουν μια πιο περίπλοκη εικόνα. Τουλάχιστον ένας από τους άντρες, που κατηγορείτο ως λαθρέμπορος, είχε πληρώσει ο ίδιος μια πλήρη αμοιβή άνω των 4.000 δολαρίων για να είναι στο πλοίο.

Πληρώνοντας συλλογικά έως και 3,5 εκατομμύρια δολάρια για να μεταφερθούν λαθραία στην Ιταλία, οι μετανάστες στριμώχνονταν στο Adriana, σε αυτό που οι επιζώντες θυμούνται ότι ήταν ένα απαίσιο ταξικό σύστημα: Πακιστανοί στο κάτω μέρος, γυναίκες και παιδιά στη μέση, Σύριοι, Παλαιστίνιοι και Αιγύπτιοι στην κορυφή.

Με επιπλέον $50 περίπου θα μπορούσε κάποιος να κερδίσει μια θέση στο κατάστρωμα. Για κάποιους, αυτό αποδείχθηκε η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Πολλοί από τους επιβάτες, τουλάχιστον 350, προέρχονταν από το Πακιστάν, δήλωσε η πακιστανική κυβέρνηση. Οι περισσότεροι ήταν στα κάτω καταστρώματα και στο αμπάρι του πλοίου. Από αυτούς, οι 12 επέζησαν. Οι γυναίκες και τα μικρά παιδιά βούλιαξαν με το πλοίο.

Στη συνέχεια της ανταπόκρισης, περιγράφεται η περίπτωση ενός επιζώντα, του Haseeb ur-Rehman, 20 ετών, από το Κασμίρ που διοικείται από το Πακιστάν, που ένιωσε ότι έπρεπε να φύγει από το σπίτι για να βοηθήσει την οικογένειά του να επιβιώσει. Μαζί με τρεις φίλους πλήρωσε 8.000 δολάρια και έφυγε για τη Λιβύη. Ήταν ένας από τους λίγους Πακιστανούς που κατάφεραν να πάρουν μια θέση στο κατάστρωμα. Το ταξίδι, αν όλα πήγαιναν καλά, θα διαρκούσε τρεις μέρες.

  • Ήδη από τη δεύτερη μέρα, θυμούνται οι επιζώντες, ο κινητήρας άρχισε να χαλάει. Μέχρι την 3η ημέρα, το φαγητό και το καθαρό πόσιμο νερό είχαν τελειώσει. Κάποιοι πλήρωναν νεαρούς άντρες 20 $ για βρώμικο νερό. Δημιουργήθηκε αναταραχή όταν έγινε σαφές ότι ο καπετάνιος, που περνούσε τον περισσότερο χρόνο του σε δορυφορικό τηλέφωνο, είχε χάσει την πορεία του.

Όταν οι Πακιστανοί προχώρησαν προς το επάνω κατάστρωμα, Αιγύπτιοι άνδρες που εργάζονταν με τον καπετάνιο τούς χτύπησαν με ζώνη, σύμφωνα με μαρτυρίες. Αυτοί οι άνδρες, μερικοί από τους οποίους είναι μεταξύ των εννέα συλληφθέντων στην Ελλάδα, αποκαλύφθηκαν ως όργανα επιβολής πειθαρχίας.

Ανάμεσά τους ήταν και ο Ahmed Ezzat, 26 ετών, από το Δέλτα του Νείλου. Κατηγορείται για λαθρεμπόριο ανθρώπων και πρόκληση του ναυαγίου. Σε συνέντευξή του, ο αδελφός του είπε ότι ο Ahmed εξαφανίστηκε από το χωριό τους στα μέσα Μαΐου και επανεμφανίστηκε στη Λιβύη εβδομάδες αργότερα.

Είπε ότι ένας λαθρέμπορος έστειλε κάποιον στο σπίτι της οικογένειας για να εισπράξει 140.000 αιγυπτιακές λίρες ή 4.500 δολάρια, το τυπικό εισιτήριο για μια θέση στο Adriana. Είπε επίσης ότι δεν πίστευε ότι ο Ahmed είχε εμπλακεί στο λαθρεμπόριο, επειδή είχε πληρώσει το εισιτήριο. Είπε ότι η οικογένεια συνεργάζεται με τις αιγυπτιακές αρχές. Ο Ahmed, όπως και οι άλλοι που έχουν κατηγορηθεί, δήλωσε αθώος.

Μέχρι την 4η ημέρα, σύμφωνα με μαρτυρίες και συνεντεύξεις, έξι άτομα στο αμπάρι του πλοίου, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον ένα παιδί, είχαν πεθάνει. Την επόμενη μέρα, 13 Ιουνίου, καθώς το Adriana πήγαινε προς την Ιταλία μεταξύ βλαβών του κινητήρα, μετανάστες στο κατάστρωμα έπεισαν τον καπετάνιο να στείλει κλήση κινδύνου στις ιταλικές αρχές.

Το Adriana ήταν τότε σε διεθνή ύδατα και ο καπετάνιος ήταν επικεντρωμένος στο να φτάσει στην Ιταλία. Οι ειδικοί, που μελετούν αυτή τη μεταναστευτική διαδρομή, λένε ότι οι καπετάνιοι συνήθως πληρώνονται κατά την άφιξη. Ο καπετάνιος, θυμούνται ορισμένοι επιζώντες, είπε ότι οι ιταλικές αρχές θα διασώσουν το πλοίο και θα μεταφέρουν ανθρώπους στην ακτή.

Λίγο πριν τη 1μμ, μια αχτίδα ελπίδας εμφανίστηκε στον ουρανό: Ενα αεροπλάνο. Ο Frontex είχε ειδοποιηθεί από τις ιταλικές αρχές ότι το Adriana είχε πρόβλημα και έσπευσε στις συντεταγμένες του. Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι το πλοίο ήταν επικίνδυνα υπερφορτωμένο – είπαν αξιωματούχοι της ΕΕ – και είναι απίθανο να φτάσει σε οποιοδήποτε λιμάνι χωρίς βοήθεια.

  • Εικόνες του σκουριασμένου μπλε αλιευτικού σκάφους εμφανίστηκαν στο κέντρο διοίκησης του Frontex στη Βαρσοβία, όπου δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι έκαναν περιοδεία, δήλωσε εκπρόσωπος του Frontex. Το Adriana ήταν μια ευκαιρία να επιδείξει την ικανότητα του οργανισμού να ανιχνεύει πλοία σε κίνδυνο και να σώζει ζωές.

Τώρα που ο Frontex είχε δει το πλοίο, το οποίο βρισκόταν στην περιοχή έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας στα διεθνή ύδατα, οι ελληνικές αρχές σίγουρα θα έσπευδαν να βοηθήσουν. Δύο ώρες αργότερα, ένα ελικόπτερο του ελληνικού Λιμενικού πέρασε δίπλα. Οι αεροφωτογραφίες του δείχνουν τα πάνω καταστρώματα του πλοίου γεμάτα με ανθρώπους που κουνάνε τα χέρια τους. Ο Nawal Soufi, ένας Ιταλός ακτιβιστής, απηύθυνε κλήσεις από πανικόβλητους μετανάστες. «Είμαι σίγουρος ότι θα σας σώσουν», τους είπε. «Κάντε όμως υπομονή. Δεν θα είναι άμεσα».

Γύρω στις 7 μ.μ. στις 13 Ιουνίου, σχεδόν επτά ώρες αφότου ο Frontex εντόπισε το Adriana, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν από δύο κοντινά εμπορικά δεξαμενόπλοια να φέρουν στους μετανάστες νερό, φαγητό και πετρέλαιο για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, σύμφωνα με βιντεοσκοπήσεις και δικαστικά έγγραφα.

Ένα κρίσιμο μέρος της εξήγησης των ελληνικών αρχών για τη μη διάσωση του Adriana είναι ο ισχυρισμός τους ότι έπλεε ενεργά προς την Ιταλία. Όταν το BBC, χρησιμοποιώντας δεδομένα από γειτονικά πλοία, ανέφερε ότι το Adriana ήταν σχεδόν αδρανές για αρκετές ώρες πριν βυθιστεί, η ελληνική κυβέρνηση σημείωσε ότι το πλοίο είχε διανύσει 30 ναυτικά μίλια προς την Ιταλία από τότε που εντοπίστηκε από τον Frontex.

Ωστόσο, οι δορυφορικές εικόνες και τα δεδομένα από την πλατφόρμα παρακολούθησης πλοίων MarineTraffic δείχνουν ότι το Adriana ήταν ακυβέρνητο τις τελευταίες επτά ώρες του. Οι δορυφορικές εικόνες ραντάρ από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος δείχνουν ότι τη στιγμή που οι Έλληνες κάλεσαν τα εμπορικά πλοία, το Adriana είχε ήδη φτάσει στο πλησιέστερο σημείο του στην Ιταλία.

Από εκεί και πέρα, παρασύρθηκε προς τα πίσω. Το πρώτο δεξαμενόπλοιο, το Lucky Sailor, έφτασε μέσα σε λίγα λεπτά. Το δεύτερο, το Faithful Warrior, έφτασε σε περίπου δυόμισι ώρες.

Ο καπετάνιος του Faithful Warrior ανέφερε ότι κάποιοι επιβάτες είχαν πετάξει τις προμήθειες και ούρλιαξαν ότι ήθελαν να συνεχίσουν προς την Ιταλία. Το πόσα άτομα στην πραγματικότητα απέρριψαν τη βοήθεια είναι ασαφές, αλλά περιλάμβαναν τον καπετάνιο του Adriana και τους λίγους άνδρες που τρομοκρατούσαν τους επιβάτες, σύμφωνα με μαρτυρίες και συνεντεύξεις επιζώντων.

Άλλοι έκαναν κλήσεις κινδύνου. Η Alarm Phone, μια μη κερδοσκοπική ομάδα που απευθύνει τηλεφωνήματα μεταναστών, είπε αμέσως και επανειλημμένα στις ελληνικές αρχές, τον Frontex και την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ότι οι άνθρωποι στο Adriana επιθυμούσαν απεγνωσμένα να διασωθούν. Αρκετοί επιβάτες κατέθεσαν ότι προσπάθησαν να πηδήξουν στο Faithful Warrior. Αλλά οι μετανάστες είπαν ότι η φρενίτιδα αποσταθεροποίησε το Adriana, οπότε το Faithful Warrior αποσύρθηκε.

Καθώς έπεφτε η νύχτα, ο καπετάνιος του Faithful Warrior είπε στο ελληνικό κέντρο ελέγχου ότι το Adriana «κουνιόταν επικίνδυνα». Τα αρχεία ραδιοφωνικής μετάδοσης δείχνουν ότι, σε διάστημα πέντε ωρών, το ελληνικό κέντρο ελέγχου μετέδωσε πέντε μηνύματα σε όλη τη Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας ένα κανάλι που προορίζεται για κλήσεις ασφαλείας και κινδύνου.

Ο Henrik Flornaes, ένας Δανός πατέρας δύο παιδιών σε ένα γιοτ μακριά από την περιοχή, είπε ότι άκουσε δύο σήματα αναμετάδοσης Mayday εκείνο το βράδυ. Παρείχαν συντεταγμένες κοντά στην τοποθεσία του Adriana, είπε.

  • Ένα τέλος που προαναγγέλθηκε

Καθώς πλησίαζαν τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουνίου, το πλοίο του Ελληνικού Λιμενικού 920, το μοναδικό κυβερνητικό πλοίο που απεστάλη στο σημείο, έφτασε δίπλα στο Adriana. Η παρουσία του πλοίου 920 δεν καθησύχασε τους μετανάστες.

Αρκετοί είπαν σε συνεντεύξεις τους ότι ήταν αναστατωμένοι από τους μασκοφόρους. Στο παρελθόν, η ελληνική Κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει το Λιμενικό για να αποτρέψει τη μετανάστευση. Τον Μάιο, οι ΝΥΤ δημοσίευσαν βίντεο που δείχνουν αξιωματικούς να μαζεύουν μετανάστες και να τους αφήνουν σε μια σχεδία στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η αποστολή του 920 είναι ασαφής, όπως και τι συνέβη αφού έφτασε και επέπλεε κοντά για τρεις ώρες. Ορισμένοι επιζώντες λένε ότι προσπάθησε να ρυμουλκήσει το Adriana, ανατρέποντάς το. Το Λιμενικό το αρνήθηκε στην αρχή, στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι πέταξε ένα σχοινί στο αλιευτικό σκάφος, αλλά είπε ότι αυτό ήταν ώρες πριν βυθιστεί.

Βεβαίως, οι προσπάθειες απομάκρυνσης επιβατών ενδέχεται να απέτυχαν. Ξαφνικές αλλαγές στην κατανομή βάρους σε ένα υπερπλήρες, ταλαντευόμενο πλοίο θα μπορούσαν να το είχαν αναποδογυρίσει. Και ενώ το 920 ήταν μεγαλύτερο από το Adriana, δεν ήταν σαφές αν είχε χώρο για να φιλοξενήσει τους επιβάτες μετανάστες.

Αλλά η Ελλάδα, ένα από τα κορυφαία ναυτικά κράτη του κόσμου, ήταν εξοπλισμένη για να πραγματοποιήσει μια διάσωση. Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ιατρικά μέσα, θα μπορούσαν να φτάσουν εντός 13 ωρών μετά τον συναγερμό του Frontex.

Το τι ακριβώς αναποδογύρισε το πλοίο δεν είναι σαφές. Το Λιμενικό κατηγορεί για αναταραχή στο πλοίο. Αλλά όλοι συμφωνούν ότι ταλαντεύτηκε μία φορά προς τα αριστερά, μετά προς τα δεξιά και μετά γύρισε.

  • Όσοι ήταν στο κατάστρωμα πετάχτηκαν στη θάλασσα. Πανικόβλητοι άνθρωποι πάτησαν ο ένας τον άλλο στο σκοτάδι, χρησιμοποιώντας απελπισμένα ο ένας τον άλλον για να βγουν στην επιφάνεια και να πάρουν αέρα, για να παραμείνουν ζωντανοί.

Στην επιφάνεια του νερού, κάποιοι κόλλησαν σε κομμάτια ξύλου, περιτριγυρισμένοι από πνιγμένους φίλους, συγγενείς και αγνώστους. Άλλοι ανέβηκαν στο βυθιζόμενο κύτος του πλοίου. Τα μέλη του πληρώματος του Λιμενικού ανέσυραν δεκάδες ανθρώπους από τη θάλασσα. Ένα άτομο κατέθεσε ότι αρχικά είχε κολυμπήσει μακριά από το 920, φοβούμενο ότι το πλήρωμα θα τον πνίξει.

Ο Waleed Mohammad Qasem, ο 14χρονος που ήθελε να γίνει γιατρός, πνίγηκε. Το ίδιο συνέβη και με το θείο του. Πέθανε και ο καπετάνιος του πλοίου. Εκατοντάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των μικρών παιδιών, μέσα στο Adriana δεν είχαν καμία ευκαιρία. Θα είχαν αναποδογυριστεί, θα είχαν εκσφενδονιστεί μαζί, καθώς η θάλασσα έπεφτε μέσα στο πλοίο. Το πλοίο τους βυθίστηκε μέσα σε ένα λεπτό.

Ο Haseeb ur-Rehman, ο Πακιστανός μηχανικός μοτοσικλετών στο επάνω κατάστρωμα, επέζησε. «Ήταν στη μοίρα μου», είπε από έναν καταυλισμό μεταναστών κοντά στην Αθήνα. «Διαφορετικά, θα είχε χαθεί, όπως και άλλοι άνθρωποι στη βάρκα».

Κοντά στο τέλος, ο Ahmad, ο έφηβος που ήλπιζε να σπουδάσει στη Γερμανία, στράφηκε στον ξάδερφό του Roghaayan. Από το κέντρο μεταναστών στην Ελλάδα, ο μεγαλύτερος ξάδερφος θυμήθηκε τα λόγια του:

«Δεν σας είπα ότι θα πεθάνουμε; Δεν σου είπα ότι ήμασταν ήδη νεκροί;» Και οι δύο έπεσαν στο νερό. Το σώμα του Kamiran δεν έχει βρεθεί, καταλήγει η ανταπόκριση.

* Στο ρεπορτάζ συνεισέφεραν οι ανταποκριτές Hwaida Saad από τη Βηρυτό, Zia ur-Rehman από το Καράτσι του Πακιστάν, και οι Christoph Koettl, Robin Stein και Alexander Cardia από τη Νέα Υόρκη.

ΠΗΓΗ: New York Times, Matina Stevis-Gridneff και Karam Shoumali – Everyone Knew the Migrant Ship Was Doomed. No One Helped

Τι συνέβη τη μοιραία νύχτα που χάθηκαν εκατοντάδες άμοιροι μετανάστες; Το CBS επιχειρεί να ανασυνθέσει το σκηνικό του ναυαγίου στα ανοικτά της Πύλου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: