«Αφήστε τους να πεθάνουν»: Η οργάνωση Human Rights Watch “εκτελεί” τους Ευρωπαίους για τη μεταναστευτική τους πολιτική… Σκοτώνουν τους μετανάστες…

epa10747715 The Italian Coast Guard ship transports migrants from Lampedusa, Italy, 15 July 2023. Over eight hundred migrants were transferred two days ago. Another 316 migrants arrived in Lampedusa in the past 24 hours, bringing to 2,082 refugees on the island at the moment. EPA, ELIO DESIDERIO




H οργάνωση Human Rights Watch στην στήλη επιλεγμένων ειδήσεων (Newsletter) με γενικό τίτλο Daily Brief αναφέρεται στην συμπλήρωση ενός μήνα από το πολύνεκρο ναυάγιο βάρκας μεταναστών ανοικτά της Πύλου.

Τονίζει ότι αυτό οφείλεται στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και των κρατών μελών για το μεταναστευτικό που μπορεί να συνοψιστεί σε τρεις λέξεις «αφήστε τους να πεθάνουν».

Τίτλος: Η πολιτική της Ευρώπης «Αφήστε τους να πεθάνουν», ένας μήνας μετά τον μαζικό πνιγμό

Έχει περάσει ένας μήνας από τον φρικτό μαζικό πνιγμό στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους περίπου 650 άνθρωποι και στο διάστημα αυτό, ο κόσμος έχει μάθει πολλά για αυτήν την τραγωδία.

Οι τελευταίες τέσσερις εβδομάδες έφεραν τουλάχιστον τρεις έρευνες που καταδικάζουν την κακή αντίδραση του ελληνικού Λιμενικού προς στο υπερπλήρες σκάφος, αναδεικνύοντας την προηγούμενη αδυναμία του να ανταποκριθεί και υποδηλώνοντας πιθανή συγκάλυψη στοιχείων στη συνέχεια. Υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, φυσικά, και η HRW θα δημοσιεύσει τη δική της έρευνα εγκαίρως.

Αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: αυτή η φρίκη ήταν δυνατόν να αποφευχθεί. Όπως και χιλιάδες άλλοι πνιγμοί στα σύνορα της Ευρώπης – μεμονωμένα, κατά δεκάδες και κατά εκατοντάδες – ο πνιγμός του περασμένου μήνα ήταν το προβλέψιμο αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών που έκαναν η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη.

Η ΕΕ και τα μέλη της αποφάσισαν να περικόψουν την προληπτική έρευνα και διάσωση στη θάλασσα. Παρεμποδίζουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ιδιωτικών ομάδων. Και μάλιστα ποινικοποιούν τους διασώστες και διώκουν όσους τολμούν να υπενθυμίζουν ότι οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο είναι ανθρώπινα όντα με δικαιώματα όπως όλοι μας.

Η πολιτική των “ηγετών” της ΕΕ και των κρατών μελών μπορεί να συνοψιστεί σε τρεις λέξεις: αφήστε τους να πεθάνουν. Ένα φρικτό μέρος αυτής της ηθικής χρεοκοπίας είναι τα κροκοδείλια δάκρυα των Ευρωπαίων πολιτικών κάθε φορά που συμβαίνει μια μεγάλη καταστροφή όπως αυτή του περασμένου μήνα. (Οι πολιτικοί απλά αγνοούν τους χαμηλότερους αριθμούς θανάτων, φυσικά).

Κάνουν ένα σόου καταγγελίας εναντίον των διακινητών ανθρώπων – δηλαδή, ανθρώπων που οι ίδιοι οι πολιτικοί τους έχουν πλουτίσει με το να μην προσφέρουν ασφαλείς διαύλους για άσυλο και νόμιμη μετανάστευση. Και οι πολιτικοί της ΕΕ θρηνούν ανειλικρινά για το τι τρομερό συνέβη, προσποιούμενοι ότι δεν έχουν πλήρη επίγνωση πως οι πολιτικές τους ήταν αναπόσπαστο μέρος των αιτιών του μαζικού πνιγμού.

Διότι μην κάνετε κανένα λάθος, έχουν πλήρη επίγνωση. Δεν πρόκειται για ηλίθιους ανθρώπους- όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν περικόπτεις, παρεμποδίζεις και ποινικοποιείς τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα, θα πνιγούν περισσότεροι άνθρωποι.

Γνωρίζουν ότι θα μπορούσαν να σώσουν αυτές τις ζωές για τις οποίες προσποιούνται ότι θρηνούν.. Απλώς επιλέγουν να μην το κάνουν.

ΠΗΓΗ: Europe’s “Let Them Die” Policy, One Month after Mass Drownig Human Rights Watch

“Τίποτε, λοιπόν, δεν έχει τελειώσει πριν να έχει τελειώσει.”: Δεν είναι βέβαιη η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξαιτίας και πάλι της Τουρκίας, “βράχος” ο Μενέντεζ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: