Human Rights Watch: Εγκλήματα πολέμου από την Τουρκία στη Συρία, κυρίως κατά των Κούρδων στα βόρεια της χώρας [όλη η έκθεση]

epa10850344 Members of the Kurdish-led, US-backed Syrian Democratic Forces (SDF) take up positions at Dhiban town in Deir ez-Zor province, eastern Syria, 09 September 2023. EPA, AHMED MARDNLI




H Human Rights Watch δήλωσε την Πέμπτη ότι η Τουρκία φέρει ευθύνη για ορισμένες από τις καταχρήσεις και τα πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται στη Συρία, κυρίως κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία.

H HRW δήλωσε ότι οι καταχρήσεις αυτές διαπράχθηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις, αλλά και από ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα, σε περιοχές που ελέγχουν στη βόρεια Συρία. Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από την Τουρκία σχετικά με τις κατηγορίες, οι οποίες διατυπώθηκαν στη νέα έκθεση έκτασης 74 σελίδων της HRW.

To Associated Press δημοσιεύει ανταπόκριση της Bassem Mroue που αναπαράγεται από το ABC News με τίτλο Turkey bears responsibility for possible war crimes in Syria, Human Rights Watch says με βάση την έκθεση της Human Rights Watch.

Ως κατοχική δύναμη στη βόρεια Συρία, η Τουρκία είχε την ευθύνη να αποκαταστήσει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, να προστατεύσει τους κατοίκους και να λογοδοτήσουν οι  υπεύθυνοι για τις καταχρήσεις, αναφέρει η έκθεση.

«Οι συνεχιζόμενες καταχρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των βασανιστηρίων και των αναγκαστικών εξαφανίσεων όσων ζουν υπό την τουρκική εξουσία στη βόρεια Συρία, θα συνεχιστούν, εκτός εάν η ίδια η Τουρκία αναλάβει την ευθύνη και ενεργήσει για να τις σταματήσει», δήλωσε ο Adam Coogle, αναπληρωτής διευθυντής της HRW για τη Μέση Ανατολή.

«Οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν είναι απλώς θεατές των καταχρήσεων, αλλά φέρουν ευθύνη ως κατοχική δύναμη», δήλωσε ο Coogle. «Σε ορισμένες περιπτώσεις (Τούρκοι αξιωματούχοι) έχουν εμπλακεί άμεσα σε προφανή εγκλήματα πολέμου». Η έκθεση με τίτλο «“Everything is by the Power of the Weapon” Abuses and Impunity in Turkish-Occupied Northern Syria» τεκμηριώνει ισχυρισμούς για απαγωγές, αυθαίρετες συλλήψεις, παράνομη κράτηση, σεξουαλική βία και βασανιστήρια.

Η HRW αναφέρει ότι διαπίστωσε επίσης ότι ο τουρκικός στρατός και οι υπηρεσίες πληροφοριών εμπλέκονται στη διενέργεια και την επίβλεψη των καταγγελθέντων. Επίσης δήλωσε ότι η Τουρκία απέτυχε να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ευημερία του άμαχου πληθυσμού και η ζωή των 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων τής περιοχής χαρακτηρίζεται από ανομία και ανασφάλεια. Οι Κούρδισσες κρατούμενες έχουν αναφέρει σεξουαλική βία, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού, ενώ παιδιά ηλικίας μόλις έξι μηνών έχουν κρατηθεί μαζί με τις μητέρες τους, αναφέρει η έκθεση.

Η HRW κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η λογοδοσία για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πιθανά εγκλήματα πολέμου στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη παραμένει ανεφάρμοστη». Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα δημιουργήσει μια ασφαλή ζώνη στη βόρεια Συρία, όπου ορισμένοι από τους πρόσφυγες που φιλοξενεί εντός της Τουρκίας θα μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 3,6 εκατομμύρια Σύριους που διέφυγαν από τον δεκαετή εμφύλιο πόλεμο στη χώρα τους.

«Η κατοχή από την Τουρκία τμημάτων της βόρειας Συρίας έχει διευκολύνει ένα κλίμα ανομίας κακοποίησης και ατιμωρησίας – είναι ό,τι πιο μακρινό από μια “ασφαλή ζώνη”», δήλωσε ο Coogle.

Και επίθεση της Τουρκίας εναντίον χριστιανικής πολιτοφυλακής

Εξάλλου, το Associated Press  δημοσιεύει ανταπόκριση των Κareem Chehayeb και  Bassem Mroue με τίτλο Turkish drones kill 3 in an attack on a local Christian militia in northeastern Syria, officials say που αναφέρει ότι όπως δήλωσαν ένας Κούρδος αξιωματούχος και ένας πολεμικός παρατηρητής της συριακής αντιπολίτευσης, επιδρομές τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στη βορειοανατολική Συρία την Τετάρτη σκότωσαν τουλάχιστον τρία μέλη μιας τοπικής χριστιανικής πολιτοφυλακής και τραυμάτισαν άλλους, μεταξύ των οποίων, πολίτες.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την Άγκυρα για τις αεροπορικές επιδρομές της Τετάρτης.

Η Τουρκία επιτίθεται σε Κούρδους μαχητές στη Συρία εδώ και χρόνια, αλλά διεξάγει επιθέσεις και εναντίον των μαχητών της χριστιανικής μειονότητας της χώρας

Εκλογικός θρίαμβος του φιλοπαλαιστίνιου Τζορτζ Γκάλογουεϊ σε επαναληπτικές κάλπες στη Βρετανία: Tέταρτος ο υποψήφιος του Εργατικού κόμματος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: