“Τίποτε, λοιπόν, δεν έχει τελειώσει πριν να έχει τελειώσει.”: Δεν είναι βέβαιη η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξαιτίας και πάλι της Τουρκίας, “βράχος” ο Μενέντεζ

FILE PHOTO: epa10567894 US Senator Robert Menendez participates in a press conference after a meeting with the Ecuadorian President to discuss issues of binational interest, in Quito, Ecuador. EPA, Jose Jacome




Η εφημερίδα The Hill, φιλοξενεί άρθρο γνώμης του Dov S. Zakheim, σχετικά με την ολοκλήρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που όπως ισχυρίζεται, δεν είναι ακόμα βέβαιο καθώς εξαρτάται ακόμα από την βούληση της Τουρκίας, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις του Πρόεδρου της Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan).

Παρά τις δηλώσεις του Erdogan ότι η Τουρκία συναινεί στην ένταξη της Σουηδίας, η επικύρωση του σχετικού πρωτόκολλου προσχώρησης από την τουρκική Εθνοσυνέλευση δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν τον Οκτώβριο, λόγω της διακοπής λειτουργίας της για το καλοκαίρι.

Και εν τω μεταξύ, πολλά μπορούν να συμβούν, καθώς ο κ. Erdogan συνεχίζει να διατυπώνει αξιώσεις, πολλές εκ των οποίων δεν θα ικανοποιηθούν ή ενδεχομένως να μην ικανοποιηθούν όπως είναι η προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) ή η παραχώρηση των F-16B από τις ΗΠΑ.

Ακόμα και οι αυξημένες προσδοκίες του από την Σουηδία, τις οποίες εξέφρασε ξεκάθαρα κατά το κλείσιμο της Συνόδου στο Βίλνιους (Vilnius), προσδοκίες σχετικά με τον σεβασμό του Ισλάμ και περαιτέρω διώξεων κατά των Κούρδων, δεν φαίνεται ότι θα βρουν ευήκοα ώτα στην Στοκχόλμη.

Οι διαφορές της Τουρκίας με κράτη της Ε.Ε. όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αυστρία και οι αντιρρήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας, μπορούν να οδηγήσουν στην υπαναχώρηση της ΕΕ και σίγουρα, ο κ. Erdogan, θα βρει έναν λόγο για να υπαναχωρήσει και αυτός.

Το ίδιο ισχύει και με τα F-16B για τα οποία οι αντιδράσεις στο Κογκρέσο και ιδιαίτερα εκείνη του Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ (Menendez) δεν αναμένεται να καμφθούν εύκολα.

  • Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής, που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, δέχεται ισχυρή πίεση από τους ισχυρούς υποστηρικτές του, μέλη της ελληνικής, της αρμενικής και της κυπριακής κοινότητας, οι οποίοι τον εκτιμάνε για την αντίθεσή του προς την Τουρκία. Γι’ αυτό, δεν είναι ξεκάθαρο αν η πώληση θα προχωρήσει.

Με δεδομένη την αβεβαιότητα αυτή, ο κ. Erdogan ενδεχομένως να μην είναι σίγουρος ότι το κοινοβούλιο του θα επικυρώσει την απόφαση του ΝΑΤΟ.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που το κοινοβούλιο δεν θα σεβαστεί μία τουρκική δέσμευση. Στις αρχές του 2003, ακριβώς πριν την εισβολή στο Ιράκ, το τουρκικό κοινοβούλιο εξέπληξε την Διοίκηση του Τζόρτζ Μπους (Bush) απαιτώντας 10 δις δολάρια ως αντίτιμο για να επιτρέψει στην 4η Μεραρχία Πυροβολικού των ΗΠΑ να περάσει από το τουρκικό έδαφος, για να επιτεθεί στο Ιράκ.

Η Διοίκηση αρνήθηκε να πληρώσει και δεν επετράπη στην Μεραρχία να περάσει. Άρα η αδυναμία ικανοποίησης κάποιων από τις απαιτήσεις του κ. Erdogan, θα μπορούσε, πολύ ωραία, να οδηγήσει στην κοινοβουλευτική επανάληψη του 2003.

Τίποτε λοιπόν δεν έχει τελειώσει πριν να έχει τελειώσει.

ΠΗΓΗ: The Hill, άρθρο γνώμης του Dov S. Zakheim – «Ukraine, Sweden, Turkey and NATO: It ain’t over till it’s over»

Η εφημερίδα Washington Post αναδημοσιεύει ανάλυση του Selcan Hacaaglu στο Bloomberg αναφορικά με τις σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις πρόσφατες εξελίξεις με την άρση των αντιρρήσεων της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας, με αντάλλαγμα την προμήθεια των F-16.

Περιγράφονται τα αγκάθια στις σχέσεις των δύο χωρών, δηλαδή:

Η προμήθεια από την Τουρκία των ρωσικών S-400, η μη απελευθέρωση του έγκλειστου στην Τουρκία Osman Kavala, ο εξοπλισμός των Κούρδων μαχητών από τις ΗΠΑ, η συνεχιζόμενη δίκη στις ΗΠΑ της τουρκικής τράπεζας Halkbank με την κατηγορία ότι βοήθησε το Ιράν να αποφύγει τις κυρώσεις, η μη έκδοση από τις ΗΠΑ του Fethullah Gulen, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος και η υποστήριξη από τις ΗΠΑ των αντιπάλων της στην διαμάχη με την Κύπρο για το φυσικό αέριο και σε άλλες περιφερειακές συγκρούσεις (…)

ΠΗΓΗ: Washington Post, Bloomberg – Selcan Hacaaglu – «As Fights Over Sweden and F-16s Ease, Can the US and Turkey Be Warmer Allies?»

Αρθρο του Politico: Ερντογάν ο μεγάλος «νταραβεριτζής»* Ο άνθρωπος που εξοργίζει όσο κανείς άλλος τη Δύση με τις μηχανορραφίες του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: