Αφιέρωμα του Forbes για τους ελληνικούς οίνους “ψυχρού κλίματος”: Γιατί οι οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας με δροσερό κλίμα παίζουν βασικό ρόλο στο μέλλον της βιομηχανίας

Το Κτήμα Σκούρας στην Πελοπόννησο. Φωτογραφία από την επίσημη ιστοσελίδα




Το περιοδικό Forbes δημοσιεύει άρθρο της Lauren Mowery που παρουσιάζει ελληνικούς οίνους “ψυχρού κλίματος”. Τίτλος: Γιατί οι οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας με δροσερό κλίμα παίζουν βασικό ρόλο στο μέλλον της βιομηχανίας.

Ζεστό και άνυδρο, περιτριγυρισμένο από την καταγάλανη θάλασσα: αυτή η εικόνα έρχεται στο μυαλό όταν φαντάζεται κανείς το ελληνικό αμπελουργικό τοπίο, ειδικά οι Αμερικανοί που είναι καλύτερα εξοικειωμένοι με τις Κυκλάδες. Ωστόσο, η Ελλάδα διαθέτει ποικίλο έδαφος, από νησιά και πεδιάδες μέχρι κοιλάδες και βουνά.

Μέσα στις τοπογραφικές γωνιές της ενδοχώρας ευδοκιμεί η οινοποιεία σε δροσερό κλίμα, συνεισφέροντας στο μέλλον της ελληνικής οινοβιομηχανίας.

Γιατί το ψυχρότερο κλίμα έχει σημασία για την παραγωγή κρασιού; Την τελευταία δεκαετία, η οινοποίηση με δροσερό κλίμα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο της βιομηχανίας όσο και των καταναλωτών.

Η χρήση του όρου για την εμπορία ενός κρασιού έρχεται εν μέρει ως αντίλογος στα πιο ώριμα στυλ που κάποτε κυριαρχούσαν στις προτιμήσεις των καταναλωτών και των κριτικών. Οι σημερινοί καταναλωτές εκτιμούν τα κομψά, συγκρατημένα, ακόμη και τα κρασιά με χαμηλότερο αλκοόλ, τα οποία είναι ευκολότερο να παραχθούν σε τέτοιες συνθήκες.

Η ζέστη και η ηλιοφάνεια αυξάνουν τη συσσώρευση σακχάρων στα σταφύλια, η οποία αντιστοιχεί σε υψηλότερα επίπεδα αλκοόλ, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η οξύτητα, ένα απαραίτητο στοιχείο για τη φρεσκάδα, την πολυπλοκότητα και τη μακροζωία.

Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει την αναζήτηση ψυχρότερων περιοχών για τη φύτευση αμπελιών. Η Βουργουνδία ή η Bourgogne, για παράδειγμα, μπορεί μια μέρα να είναι πολύ ζεστή για το λεπτό, λεπτόφλουδο Pinot Noir.Το υψόμετρο επηρεάζει επίσης τη θερμοκρασία. Οι αμπελώνες ψηλά στις πλαγιές των βουνών απολαμβάνουν χαμηλότερες θερμοκρασίες από ό,τι σε μια κοιλάδα.

Αρκετές περιοχές στην Ελλάδα υποστηρίζουν την οινοποίηση με ψυχρότερο κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της Πελοποννήσου – μιας χερσονήσου στην οποία τα βουνά καλύπτουν το 85% – και των πιο βόρειων περιοχών του Αμυνταίου στη Μακεδονία, της Ηπείρου και της ορεινής Θεσσαλίας.

Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται και οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν, αυτές οι ψυχρότερες περιοχές προσφέρουν θύλακες ανάπαυλας για τους αμπελουργούς που επιθυμούν να παράγουν ζωηρά κόκκινα και ενεργητικά λευκά κρασιά.

Στα ψυχρότερα κλίματα της Ελλάδας, οι αμπελουργοί καλλιέργησαν ιστορικά ποικιλίες σταφυλιών κατάλληλες για τις συνθήκες. Το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά και ο Ροδίτης ευδοκιμούν ως λευκά κρασιά, ενώ το Λημνιό και το Ξινόμαυρο τα πάνε καλά ως ερυθρά κρασιά.

Αυτά τα κρασιά είναι “ψυχρού κλίματος”, προσφέροντας ισορροπημένη οξύτητα που τονίζει τη διαύγεια και το γευστικό τους προφίλ, ενώ συμβάλλει στην ικανότητά τους να παλαιώνουν. Τα λευκά κρασιά εμφανίζουν συχνά νότες εσπεριδοειδών, ορυκτών και βοτάνων, ενώ τα ερυθρά κρασιά εμφανίζουν έντονα κόκκινα φρούτα, γήινες γεύσεις και αρώματα μπαχαρικών.

Στην συνέχεια παρουσιάζονται οινοποιεία όπως Το Κτήμα Σκούρας στην ΠΟΠ Νεμέα με κύριο οίνο το Αγιωργίτικο, το Κτήμα Αλφα στην ΠΟΠ Αμύνταιο (ξινόμαυρο), το Οινοποιείο Kir-Yianni (Στέλιος Μπουτάρης) που καλλιεργεί σταφύλια τόσο στην ΠΟΠ Αμύνταιο όσο και στην ΠΓΕ Ημαθία.

ΠΗΓΗ: Forbes, Lauren Mowery – Why Greece’s Cool-Climate Wine Regions Play A Key Role In The Industry’s Future

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: