Τραγικός επίλογος στα βάθη του Ωκεανού: Νεκροί και οι πέντε επιβάτες του υποβρυχίου [live]




Το θαύμα δεν έγινε. Οι πέντε επιβαίνοντες στο βαθυσκάφος της Ocean Gate θεωρούνται, πλέον, επισήμως νεκροί ενώ η δυνατότητα ανάσυρσής των σορών τους είναι μάλλον απίθανη σύμφωνα με την ενημέρωση της Αμερικανικής Ακτοφυλακής.

Η αιτία

Η αιτία της καταστροφής, όπως απο νωρίς είχαν διατυπώσει πεπειραμένοι εμπειρογνώμονες, ήταν η σύνθλιψη.

Η εσωτερική δηλαδή κατάρρευση, το «τσαλάκωμα» του βαθυσκάφους από τις τεράστιες πιέσεις ύδατος σε αυτά τα βάθη του ωκεανού, πιθανότατα απο αστοχία υλικού, σενάριο που φαίνεται να είχε προοικονομήσει και σχετική καταγγελία

Το εντοπισθέν «πεδίο συντριμμιών» συνηγορεί σε μια καταστροφική σύνθλιψη του σκάφους, ανακοίνωσε η Ακτοφυλακή προσθέτοντας: «Καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας, η ακτοφυλακή είχε συσκευές ακρόασης στο νερό, αλλά δεν εντόπισε κάποιες καταστροφικές βλάβες»

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην βραδυνή ενημέρωση ο εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, τα σώματα των πέντε ανθρώπων ίσως δεν καταστεί ποτέ δυνατόν να ανασυρθούν.

Απόσταση από τον Τιτανικό

Ο τόπος του θανατηφόρου δυστυχήματος πιστεύεται ότι απέχει 487 μέτρα από την πλώρη του ναυαγίου του Τιτανικού. Είναι μια περιοχή όπου δεν υπάρχουν συντρίμμια του ιστορικού ναυαγίου. Αρα αποκλείεται το σενάριο της εμπλοκής του Τιτάνα σε αυτά.

Ο αντιναύαρχος Μάουγκερ της Αμερικανικής Ακτοφυλακής δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν εννέα πλοία στο σημείο, καθώς η έρευνα για περισσότερες λεπτομέρειες συνεχίζεται.

Πότε συνέβη η καταστροφή

Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε ποιος ήταν ο χρόνος της σύνθλιψης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντιναύαρχος Μάουγκερ.

Είπε ωστόσο ότι η ακτοφυλακή των ΗΠΑ είχε τοποθετήσει σημαδούρες σόναρ έξω στο νερό επί 72 ώρες. Και σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν είχαν εντοπίσει «καμία καταστροφή».

Τι θα συμβεί με τις σορούς

Ο αντιναύαρχος Μάουγκερ δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ θα μπορέσει να ανασύρει τα πτώματα των πέντε επιβατών στο υποβρύχιο Titan.

«Πρόκειται για ένα απίστευτα αδυσώπητο περιβάλλον», προσθέτει.

«Έχουμε ιατρικό προσωπικό εκεί, έχουμε διάφορους τεχνικούς και θα αρχίσουμε να αποστρατεύουμε προσωπικό και σκάφη από το σημείο κατά τη διάρκεια των επόμενων 24 ωρών», λέει.

«Είναι ένα απίστευτα δύσκολο και επικίνδυνο περιβάλλον για να συνεχιστούν οι έρευνες»

Η δήλωση της ΟceanGate

Νωρίτερα η ιδιοκτήτρια εταιρία του βαθυσκάφους είχε ανακοινώσει ότι το πλήρωμα του πλοίου «δυστυχώς έχει χαθεί».

«Οι άνδρες αυτοί ήταν αληθινοί εξερευνητές που μοιράζονταν ένα ξεχωριστό πνεύμα περιπέτειας και ένα βαθύ πάθος για την εξερεύνηση και την προστασία των ωκεανών του κόσμου.

«Η καρδιά μας είναι με αυτές τις πέντε ψυχές και κάθε μέλος των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια αυτής της τραγικής στιγμής. Λυπούμαστε για την απώλεια της ζωής και τη χαρά που έφεραν σε όλους όσους γνώριζαν.

«Αυτή είναι μια εξαιρετικά θλιβερή στιγμή για τους αφοσιωμένους υπαλλήλους μας που είναι εξαντλημένοι και θρηνούν βαθιά για αυτήν την απώλεια.

«Ολόκληρη η οικογένεια της OceanGate είναι βαθιά ευγνώμων για τους αμέτρητους άνδρες και γυναίκες από οργανισμούς της διεθνούς κοινότητας που επέσπευσαν ευρείας κλίμακας πόρους και εργάστηκαν τόσο σκληρά σε αυτήν την αποστολή.

«Εκτιμούμε την αφοσίωσή τους να εντοπίσουν αυτούς τους πέντε εξερευνητές και τις μέρες και νύχτες ακούραστης εργασίας τους για την υποστήριξη του πληρώματος μας και των οικογενειών τους.

«Είναι μια πολύ θλιβερή στιγμή για ολόκληρη την κοινότητα των εξερευνητών και για καθένα από τα μέλη της οικογένειας όσων χάθηκαν στη θάλασσα.

«Ζητούμε με σεβασμό να γίνει σεβαστή η ιδιωτική ζωή αυτών των οικογενειών κατά τη διάρκεια αυτής της πιο οδυνηρής στιγμής».

Περισσότερα σε λίγο

Συντρίμμια κοντά στον Τιτανικό: Σύνθλιψη του υποβρυχίου και ακαριαίος θάνατος το επικρατέστερο σενάριο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: