Συντρίμμια κοντά στον Τιτανικό: Σύνθλιψη του υποβρυχίου και ακαριαίος θάνατος το επικρατέστερο σενάριο




Νέα τροπή, και ενδεχομένως καταληκτική, στις έρευνες για το χαμένο υποβρύχιο πυροδοτεί η ανακοίνωση εκ μέρους της Αμερικανικής Ακτοφυλακής το απόγευμα της Πέμπτης ότι στην περιοχή των ερευνών εντοπίστηκε -από τηλεχειριζόμενο όχημα και σε σημείο κοντά στο ιστορικό ναυάγιο του Τιτανικού- ένα «πεδίο» συντριμμιών.

Εμπειρογνώμονες αξιολογούν τις πληροφορίες, προσέθετε στην ανακοίνωσή του το Λιμενικό Σώμα των ΗΠΑ, χωρίς να διευκρινίζει μέχρι στιγμής εάν τα συντρίμμια προέρχονται πράγματι από το αγνοούμενο βαθυσκάφος «Τιτάνας».

Αλλωστε στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) αναμένεται η νεότερη, επίσημη ενημέρωση από την Αμερικανική Ακτοφυλακή οπότε θα υπάρξουν και νεότερα στοιχεία για το θρίλερ.

Ωστόσο τα πρώτα σενάρια έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας: Και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κατατείνουν στην χειρότερη έκβαση.

Οπως σημειώνει σε ανάλυσή του o συντάκτης επιστημονικών θεμάτων του ΒΒC, Τζόναθαν Άμος, η πληροφορία της ανακάλυψης συντριμμιών εμπεριέχει τεράστιες επιφυλάξεις.

«Μπορεί να είναι κάτι, μπορεί να είναι και τίποτα», γράφει αλλά προσθέτει:

«H αμερικανική ακτοφυλακή είναι φειδωλή τις τελευταίες ημέρες, επομένως μπορεί να πρόκειται για κάτι σημαντικό.

Μιλώντας με ειδικούς αυτή την εβδομάδα, πολλοί ανησύχησαν ότι ο «Τιτάνας» ίσως έχει υποστεί μια καταστροφική εσωτερική κατάρρευση ως αποτέλεσμα αστοχίας υλικού του κύτους.

Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να εξηγήσει τα συντρίμμια. Αλλά, και πάλι, αυτή η τελευταία αυτή εξέλιξη μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν είναι τίποτα.

Ο βυθός γύρω από το ναυάγιο του Τιτανικού είναι γεμάτος με κάθε λογής συντρίμμια, κυρίως από το ίδιο το μεγάλο ιστορικό πλοίο».

Από την πλευρά του ο ανταποκριτής του Sky News Τζον Σπαρκς εμφανίζεται πιο σίγουρος ότι η ανακοίνωση της ακτοφυλακής των ΗΠΑ είναι σημαντική.

Μιλώντας από τη Νέα Γη του Καναδά μεταδίδει: «Πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανό να είναι πολύ σημαντικό. Ανακοινώθηκε από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ μερικές ώρες πριν από την ενημέρωση.

«Είναι υπεύθυνοι αυτής της διεθνούς επιχείρησης έρευνας και διάσωσης και νομίζω ότι θα το είχαν σκεφτεί πολύ καλά προτού μεταδώσουν αυτήν την πληροφορία.

Είπαν ότι τα συντρίμμια είναι κοντά στον Τιτανικό. Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον – μιλάμε για ένα μέρος του Βόρειου Ατλαντικού με ισχυρά ρεύματα, με μεγάλο κυματισμό.

«Το γεγονός ότι τα συντρίμμια βρίσκονται κοντά στον Τιτανικό, νομίζω ότι είναι σημαντικό».

Επιπλέον, εμπειρογνώμονας διάσωσης που μάλιστα γνωρίζει δύο από τους επιβάτες του Titan είναι ακόμη πιο δυσοίωνος: «Δεν χρησιμοποιούν φράσεις όπως ‘πεδίο συντριμμιών’ παρά μόνον αν δεν υπάρχει πιθανότητα να ανακτηθούν οι ζωντανοί οι άνθρωποι».

Ο Ντέιβιντ Μέρνς είπε στο Sky News ότι «Το πεδίο συντριμμιών υποδηλώνει ότι υπάρχει διάλυση του υποβρυχίου. Και σε αυτό το βάθος, επειδή γνωρίζουμε ότι έχασαν τις επικοινωνίες τους περίπου στα 3.300 μέτρα… αυτό δείχνει πραγματικά ποιο είναι το χειρότερο σενάριο: Μια σύνθλιψη, είπε.

Και πρόσθεσε: «Η μόνη σωτήρια χάρη είναι ότι ο θάνατος θα ήταν άμεσος, κυριολεκτικά σε χιλιοστά του δευτερολέπτου και οι άνδρες δεν θα είχαν ιδέα τι συνέβαινε».

Πρόσθεσε ότι αυτός ήταν ο «φόβος» του από το πρωί της Δευτέρας όταν άκουσε ότι το Titan αγνοείται

Ο κ. Μερνς γνωρίζει τόσο τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο Hamish Harding όσο και τον Γάλλο υποπιλότο Paul-Henri Nargeolet.

 

Τέλος χρόνου και αέρα για τους Titanic five: Από εδώ και πέρα μόνον ο Θεός – Καταγγελία ότι ήταν low cost κατασκευή με χειριστήριο 30 δολαρίων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: