Το μόνο ερώτημα που απασχολεί τις αγορές είναι αν η ΕΚΤ θα αυξήσει και πάλι τα επιτόκια και στα τέλη Ιουλίου: Πού την πάει τη «βάρκα» η Κριστίν Λαγκάρντ;

Christine LAGARDE (President of the European Central Bank) in Sweden. Copyright: European Union




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική, Αθήνα

Το διπλό μακροοικονομικό highlight έφτασε: σήμερα, στην πραγματικότητα, θα γνωρίζουμε τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής Fed, ενώ αυτές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Πέμπτη.

Και ενώ τα επιτόκια στην Αμερική δεν αποκλείεται να παραμείνουν αμετάβλητα (σε ένα εύρος μεταξύ 4,75% και 5%), η Φρανκφούρτη θα τα αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης.

Με την Ευρωζώνη να είναι σε τεχνική ύφεση, θα έπρεπε εύλογα η ΕΚΤ να μην προχωρήσει σε άλλη αύξηση, αλλά ο κύριος στόχος της παραμένει να φέρει τον πληθωρισμό στο 2%.

Πρέπει να παρατηρήσουμε ωστόσο ότι υπάρχει μεγάλη ετερογένεια στην τάση του δείκτη τιμών στις χώρες που ανήκουν στην Ευρωζώνη: κυμαίνεται από 2% στο Λουξεμβούργο έως 12,3% στη Σλοβακία.

Το πραγματικό ζήτημα είναι ότι η τάση του πληθωρισμού δεν εξαρτάται μόνο από τα επιτόκια. Γιατί υπάρχουν και άλλες δυναμικές που δεν είναι υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ:

  • Οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες εξαρτώνται όχι μόνο από την προσφορά και τη ζήτηση, αλλά και από την παρουσία καρτέλ, συμφωνίες προμήθειας, καιρικές συνθήκες, τη γεωπολιτική αντιπαράθεση.

Και παρά το γεγονός ότι η αύξηση των επιτοκίων έχει σίγουρα επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη, δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να περιορίσει τον πληθωρισμό όπως προβλέπεται. Βεβαίως, υπάρχει υποχώρηση του πληθωρισμού, αλλά αργή και συνοδευόμενη από συνεχή περιορισμό της παραγωγικής δραστηριότητας.

Το μόνο ερώτημα που απασχολεί τις αγορές είναι αν η ΕΚΤ θα αυξήσει και πάλι τα επιτόκια και στα τέλη Ιουλίου.

Ενα ερώτημα που είναι δύσκολο να απαντηθεί καθώς τα γεράκια στο ΔΣ έχουν βγάλει «νύχια» και ζητούν και άλλη αύξηση. Η κυρίαρχη τάση είναι πάντως να αυξηθούν τα επιτόκια τώρα και στη συνέχεια να μείνουν αμετάβλητα και να ληφθούν αποφάσεις στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι τα επιτόκια επηρεάζουν επίσης την ισοτιμία των νομισμάτων και ότι τα ενεργειακά προιόντα πληρώνονται σε δολάρια.

Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ θα μπορούσε ακόμη να αυξήσει τα επιτόκια για να ανατιμήσει το ευρώ έναντι του δολαρίου και έτσι να επηρεάσει τον πληθωρισμό.

Σε κάθε περίπτωση, το κυρίαρχο πρόβλημα είναι ότι ολόκληρη η Ευρωζώνη βρίσκεται σε επιβράδυνση, με πρώτη την Γερμανία. Αναμφίβολα, η γερμανική οικονομία θα ανακάμψει γιατί και είναι δυναμική από πλευράς καινοτομίας.

Αλλά θα χρειαστεί χρόνος. Και η υπόλοιπη ευρωζώνη; Θα περιμένει κάποιον… Γκοντό, στο άγνωστο με βαρκάρισα την Λαγκάρντ;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Κυβερνούσε την Ιταλία σαν να ήταν μια οικογενειακή επιχείρηση και ένα κατάστημα self-service: Ο Καβαλιέρε που έκανε τη χώρα …”μαγαζί” του!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: