Το BBC προσπαθεί να διαψεύσει τις ελληνικές αρχές μέσω του… Marine Traffic! Παραδέχεται, πάντως, ότι το πλοίο-τάφος δεν φαίνεται στον χάρτη…

FILE PHOTO: Ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφθηκε διασωθέντες, από το ναυάγιο που σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, στα διεθνή ύδατα, μετά την ανατροπή αλιευτικού σκάφους με αδιευκρίνιστο αριθμό παράτυπων μεταναστών, στο λιμάνι της Καλαμάτας, Τρίτη 14 Ιουνίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΚΕ, GEORGE KARAGIANNIS




Ρεπορτάζ βρετανικών μέσων ενημέρωσης αμφισβητούν την ακρίβεια των περιγραφών από το ελληνικό Λιμενικό αναφορικά με το πώς εκτυλίχθηκε η τραγωδία με το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

Το τηλεοπτικό δίκτυο BBC επικαλείται στοιχεία καταγραφής της θαλάσσιας κυκλοφορίας στην περιοχή και την ώρα του ναυαγίου από τη βάση δεδομένων της υπηρεσίας Marine Traffic.

Τα στοιχεία υποτίθεται ότι δείχνουν πως το μοιραίο πλοιάριο ήταν σχεδόν ακινητοποιημένο «επί τουλάχιστον επτά ώρες πριν ανατραπεί», ώρες κατά τις οποίες το λιμενικό -σύμφωνα με το BBC- υποστηρίζει πως συνέχιζε την πορεία του προς Ιταλία δίχως ανάγκη διάσωσης.

Όμως το BBC παραδέχεται ότι το αλιευτικό σκάφος δεν είχε ιχνηλάτη (no tracker), επομένως δεν φαίνεται στον χάρτη. Ούτε η ακτοφυλακή ούτε τα στρατιωτικά σκάφη (φαίνονται), αφού δεν χρειάζεται να μοιράζονται την τοποθεσία τους.

Τα στοιχεία απεικονίζουν παράλληλα έντονη κινητοποίηση άλλων πλοίων στο σημείο, πλην των σκαφών του λιμενικού, επί ώρες.

«Τα δεδομένα δείχνουν ώρες δραστηριότητας επικεντρωμένης σε μια μικρή, συγκεκριμένη περιοχή όπου το πλοίο με τους μετανάστες βυθίστηκε αργότερα, αμφισβητώντας τον επίσημο ισχυρισμό ότι δεν είχε προβλήματα με την πλοήγησή του», αναφέρει το βρετανικό δίκτυο.

Στη συνέχεια παραθέτει στοιχεία περί παρουσίας στην περιοχή δύο πλοίων, των Lucky Sailor και του Faithful Warrior, που παρέδωσαν εφόδια στους επιβαίνοντες του μοιραίου πλοιαρίου, σχεδόν στο ίδιο σημείο, με χρονική απόσταση τριών ωρών μεταξύ τους (περίπου 3μμ και 6μμ).

Κατά το BBC, ακόμα και επτά ώρες μετά από την προσέγγιση του πρώτου πλοίου, το μοιραίο σκάφος βρισκόταν σχεδόν στο ίδιο σημείο, παρά τον ισχυρισμό του λιμενικού ότι μεταξύ 7.40μμ και 10.40μμ διατηρούσε σταθερή πορεία και ταχύτητα.

Το σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του BBC συμπληρώνει πως οι ελληνικές αρχές δεν έχουν απαντήσει στα ευρήματα του ρεπορτάζ και πως τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει έρευνα για το χειρισμό του ναυαγίου από τις ελληνικές αρχές.

ΠΗΓΗ: Τηλεοπτικό δίκτυο BBC, Nick Beake, Europe correspondent & Kostas Kallergis, Senior Europe producer

Το “αμαρτωλό” Spiegel για το ναυάγιο: Περιμένοντας νέα για τους συγγενείς τους… Μερικοί καπνίζουν και κάνουν χειρονομίες, άλλοι μιλούν στα κινητά τους, κάποιοι κλαίνε…

Ορισμένη διάψευση της Αθήνας: Οι Times του Λονδίνου κατηγορούν το Λιμενικό για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου με βάση τη μαρτυρία ενός επιβάτη και κάποιων άλλων!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: