Το “αμαρτωλό” Spiegel για το ναυάγιο: Περιμένοντας νέα για τους συγγενείς τους… Μερικοί καπνίζουν και κάνουν χειρονομίες, άλλοι μιλούν στα κινητά τους, κάποιοι κλαίνε…

FILE PHOTO: Διασωθέντες μετανάστες και πρόσφυγες από το ναυάγιο της Πύλου, περιμένουν στο λιμάνι της Καλαμάτας την επιβίβασή τους σε λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν σε δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα, Καλαμάτα, Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Πολλοί άνδρες είναι συγκεντρωμένοι μπροστά από το κτίριο του Ελληνικού Λιμενικού στην Καλαμάτα. Μερικοί καπνίζουν, άλλοι μιλούν στα Αραβικά και κάνουν χειρονομίες, άλλοι μιλούν μανιωδώς στα smartphone τους. Κάποιοι κλαίνε.

Όποιος τους μιλήσει, πληροφορείται ότι προσπαθούν να λάβουν πληροφορίες από τις ελληνικές Αρχές για το πού βρίσκονται οι συγγενείς και οι γνωστοί τους.

Τα παραπάνω αναφέρει ο Felix Keßler, απεσταλμένος του περιοδικού SPIEGEL Online στην Καλαμάτα. Σημειώνει, μεταξύ άλλων:

Κατά τα λοιπά, ελάχιστα πράγματα στην Καλαμάτα υπενθυμίζουν την τραγωδία του ναυαγίου που συνέβη μόλις πριν από λίγες ημέρες: Τα ασθενοφόρα έχουν εξαφανιστεί, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις απέσυραν τις σκηνές τους και πολλά σκάφη του Λιμενικού βρίσκονται στο λιμάνι.

Ήδη το πρωί της Παρασκευής μεταφέρθηκαν στην Αθήνα δεκάδες από τους 104 επιζώντες και τους 78 νεκρούς μετανάστες από το καταστροφικό ναυάγιο στα ανοιχτά της Πελοποννήσου. Η ελληνική κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι αγνοούνται, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) αναμένει έως και 500 νεκρούς. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, θα είναι ένα από τα πιο θανατηφόρα ναυάγια μ μετανάστες στη Μεσόγειο. Οι ελληνικές Αρχές συνεχίζουν την επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης, όμως οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες είναι ελάχιστες.

Μπροστά από το κτίριο του Λιμενικού περιμένουν και τέσσερις άνδρες που λένε ότι κατάγονται από τη Συρία. Κάποιοι από αυτούς ζουν εδώ και χρόνια στη Γερμανία, και τώρα ταξίδεψαν στην Ελλάδα για να βρουν αγνοούμενους αδελφούς, ανιψιούς, ξαδέρφια και μακρινούς συγγενείς.

«Ένας ξάδερφός μου επέζησε, ένας άλλος όχι», λέει ένας από τους άνδρες στα Γερμανικά. Κανείς δεν θέλει να δημοσιευτεί το όνομά του. Ένας άλλος έχει ήδη χάσει τις ελπίδες του ότι θα βρει τον αδερφό του. Όλοι είναι εμφανώς επηρεασμένοι από τα γεγονότα.

Σύμφωνα με τα όσα λένε, έχουν συνομιλήσει πολλές φορές με αξιωματικούς του Λιμενικού, οι οποίοι τους έχει δείξει πολυσέλιδη λίστα με όσους έχουν διασωθεί. Το SPIEGEL είχε τη δυνατότητα να δει τη λίστα αυτή.

Η αβεβαιότητα προκαλεί απόγνωση στους ερευνητές: Είναι σωστά γραμμένα τα ονόματα των επιζώντων στη λίστα; Τι γίνεται με τους ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν προσωρινά στο νοσοκομείο; Και πώς θα μπορέσει να γίνει επαφή με τους επιζώντες που μεταφέρθηκαν με λεωφορείο στον προσφυγικό καταυλισμό της Μαλακάσα βορείως της ελληνικής πρωτεύουσας;

Ερωτηματικά εγείρει και η αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στο ναυάγιο: Γιατί χρειάστηκαν ώρες για να ξεκινήσει το Ελληνικό Λιμενικό την επιχείρηση διάσωσης; Και γιατί το σκάφος βυθίστηκε ξαφνικά, προφανώς παρουσία του Ελληνικού Λιμενικού, ενώ δεν είχε δείξει δείγματα αστάθειας;

Και ποιά είναι η αλήθεια σε σχέση με ένα σχοινί ρυμούλκησης που προφανώς επεχείρησαν να ρίξουν οι Έλληνες συνοριοφύλακες στους μετανάστες λίγες ώρες πριν τη βύθιση; Οι Αρχές ενημέρωσαν μόλις την Παρασκευή ότι συνέβη αυτό -αφότου επιζώντες ανέφεραν ότι το Λιμενικό είχε επιχειρήσει να ρυμουλκήσει το αλιευτικό. Καμία από τις καταθέσεις δεν έχει ακόμα επαληθευτεί από ανεξάρτητη έρευνα, αλλά το ερώτημα παραμένει: Κρύβει κάτι το Λιμενικό;

Κάπως μεγαλύτερη σαφήνεια θέλουν και οι άνδρες που περιμένουν μπροστά από το κτίριο του Λιμενικού. Τουλάχιστον οι περισσότεροι από αυτούς. Γιατί άλλοι είναι βέβαιοι για το τί συνέβη: Θεωρούν ότι οι αγνοούμενοι είναι νεκροί.

Τίτλος: «Ναυάγιο στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών: Μία λίστα με τους επιζώντες -και σοβαρές κατηγορίες σε βάρος του Ελληνικού Λιμενικού»
Υπότιτλος: «Πού είναι ο αδερφός, πού είναι ο ξάδερφος; Δύο ημέρες μετά το πολύνεκρο ναυάγιο, οι περισσότερες ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν φύγει από την Καλαμάτα. Αυτοί που έμειναν είναι οι απελπισμένοι συγγενείς. Και το μεγάλο ερώτημα για το ποιος είναι υπεύθυνος»

ΠΗΓΗ: SPIEGEL Online, Felix Keßler

Οι λαθρέμποροι κλείδωσαν στο αμπάρι του πλοίου-τάφου γυναίκες και παιδιά, αποκαλύπτει ο Observer: Κάτω από το κατάστρωμα περιόρισαν τους Πακιστανούς…

Ορισμένη διάψευση της Αθήνας: Οι Times του Λονδίνου κατηγορούν το Λιμενικό για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου με βάση τη μαρτυρία ενός επιβάτη και κάποιων άλλων!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: