Οι Λαζαρίνες της Κοζάνης άνοιξαν τον κύκλο των Πασχαλινών εθίμων: Με πλουμιστές φορεσιές, αντιφωνικό τραγούδι και χορό καλωσορίζουν την Άνοιξη και την Ανάσταση [videos]

Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη 30 Απριλίου 2024 και εικονίζει γυναίκες όλων των ηλικιών, με παραδοσιακές φορεσιές, στολισμένες με λουλούδια, να συμμετέχουν στα δρώμενα, κατά τη διάρκεια του εθίμου των Λαζαρίνων στην Αιανή Κοζάνης, Σάββατο του Λαζάρου 27 Απριλίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΡΑΒΟΥ




Γυναίκες όλων των ηλικιών, με παραδοσιακές φορεσιές, στολισμένες με λουλούδια, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του εθίμου των Λαζαρίνων στην Αιανή Κοζάνης, το Σάββατο του Λαζάρου 27 Απριλίου 2024.Η φωτογραφία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Το περασμένο Σάββατο (του Λαζάρου) χιλιάδες επισκέπτες από πολλές περιοχές της Μακεδονίας βρέθηκαν, όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, στην κεντρική πλατεία της Αιανής Κοζάνης για να παρακολουθήσουν τον τρανό χορό των Λαζαρίνων, που ντυμένες με τις πολύχρωμες παραδοσιακές στολές τραγουδούν αντιφωνικά για να καλωσορίσουν την άνοιξη, την Ανάσταση και την αναγέννηση της φύσης και της ζωής.

Πρόκειται για την κορυφαία λαϊκή εκδήλωση στην περιοχή της Ελίμειας, νότια της Κοζάνης, ένα ξεχωριστό έθιμο με στοιχεία από την αρχαία Μακεδονία και αφετηρία την περίοδο της Τουρκοκρατίας, που συνδέεται άμεσα με την παράδοση και τον πολιτισμό, και εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε πόλο τουριστικής έλξης καθώς τηρείται «πιστά και ευλαβικά» από τις γυναίκες όλων των ηλικιών της Αιανής.

  • Οι Λαζαρίνες είναι κορίτσια της παιδικής ηλικίας έως και της περιόδου του γάμου. Δεν νοείται κορίτσι της οικογένειας να μην υποδυθεί έστω μια φορά τον ρόλο της Λαζαρίνας και δεν υπάρχει οικογένεια που να μην διαθέτει τουλάχιστον μια χρωματιστή στολή που τα υφάσματά της έχουν δημιουργηθεί σε τοπικούς αργαλειούς της περιοχής.Οι Λαζαρίνες συγκεντρώνονται συνήθως σε ένα συγκεκριμένο σπίτι -το ονομάζουν κονάκι- και κατά ομάδες επισκέπτονται όλες τις γειτονιές του χωριού, λένε πασχαλιάτικα ή αυτοσχέδια τραγούδια που αρμόζουν στις επιθυμίες και την κατάσταση της οικογένειας.

 

Έλκουν την καταγωγή τους από τα «Παρθένεια», τους χαρακτηριστικούς χορούς από ομάδες κοριτσιών των δωρικών πόλεων του βορρά. Αργότερα, στα βυζαντινά χρόνια συνδέθηκαν με την Ανάσταση του Λαζάρου, την αναγέννηση της φύσης και την ανανέωση της ζωής. Στο έθιμο λαμβάνουν μέρος μόνο τα κορίτσια, ενώ σήμερα συμμετέχουν γυναίκες όλων των ηλικιών. Βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ο χορός και το τραγούδι χωρίς καμία συμμετοχή μουσικών οργάνων.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: