Πρώτα κέρδη για την ουκρανική αντεπίθεση αλλά είναι ακόμη νωρίς για συμπεράσματα: Τι θα κρίνει την άγρια σύγκρουση; Η ανάλυση του ΒΒC

Rescue workers help local residents get home in the village of Afanasiivka, Mykolaiv region, Ukraine, 12 June 2023, amid floods following the collapse of a major dam. EPA/STAS KOZLIUK




«Μην το λέτε αντεπίθεση. Αυτή είναι η επίθεσή μας, είναι η ευκαιρία μας να διώξουμε επιτέλους τον ρωσικό στρατό από τη γη μας».

Αυτή είναι η συνηθέστερη απάντηση των Ουκρανών αξιωματούχων όταν ακούνε τη λέξη αντεπίθεση σημειώνει ο συντάκτης αμυντικών θεμάτων του ΒΒC Φρανκ Γκάρντνερ που παραθέτει και μία ανάλυση στην οποία εξηγεί τι είναι αυτό που θα γείρει την πλάστιγγα υπέρ της νίκης ή της ήττας.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο κάνουν λόγο για σφοδρές συγκρούσεις στη νότια και ανατολική Ουκρανία, όπου το Κίεβο φαίνεται να σημειώνει σταδιακά κέρδη από τις επιθετικές του επιχειρήσεις.

• Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τρία χωριά της πρώτης γραμμής — Blahodatne, Makarivka και Neskuchne — σύμφωνα με αξιωματούχους της άμυνας και του στρατού. Επίσης σημείωσαν σταδιακά κέρδη στην ανατολική πόλη Μπαχμούτ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ανατολικού Ομίλου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Υπήρχε μάχη θέσης εκεί τις τελευταίες 24 ώρες. Ο εχθρός προσπάθησε να επιτεθεί, εμείς αντεπιτεθήκαμε στα πλάγια, προχωρώντας από τα 250 στα 700 μέτρα», είπε ο Σέρχι Τσερεβατί τη Δευτέρα. Πρόσθεσε, σύμφωνα με τo CNN, ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυροβολικό και ρουκέτες εναντίον ουκρανικών θέσεων τη Δευτέρα.

Πάμε πίσω στην ανάλυση του ΒΒC:

Πρώτον, ας μην παραπλανώμεθα από τα πρόσφατα σκληρά αλλά μικροσκοπικά εδαφικά κέρδη που έχει κάνει η Ουκρανία. Αυτό που ανακτά είναι τα σκοτεινά, μισο-εγκαταλελειμμένα χωριά στις περιοχές του ανατολικού Ντόνετσκ και της νοτιοανατολικής Ζαπορίζια.

Μετά από μήνες αδιεξόδου, οι εικόνες νικητών, λερωμένων από τη μάχη Ουκρανών στρατιωτών που κρατούν ψηλά τη μπλε και κίτρινη σημαία της χώρας τους μπροστά από ένα κτήριο γεμάτο σφαίρες είναι μια ευπρόσδεκτη τόνωση του ηθικού για τους Ουκρανούς.

Αλλά στη μεγάλη στρατηγική εικόνα, αυτό δεν είναι παρά μια δευτερεύουσας αξίας παράσταση.

Η περιοχή της ρωσικής επικράτειας που έχει μεγαλύτερη σημασία σε αυτήν την εκστρατεία είναι η νότια: η περιοχή δηλαδή μεταξύ της Ζαπορίζια και της Θάλασσας του Αζόφ.

Αυτός είναι ο λεγόμενος «χερσαίος διάδρομος» που συνδέει τη Ρωσία με την παράνομα προσαρτημένη Κριμαία, το κεντρικό τμήμα αυτής της μωβ λωρίδας στον παρακάτω χάρτη που έχει αλλάξει ελάχιστα από τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής.

Εάν η Ουκρανία μπορέσει να το χωρίσει στα δύο και να διατηρήσει το έδαφος που θα ανακαταλάβει, τότε η επίθεσή της θα είναι σε μεγάλο βαθμό επιτυχής.

Διότι θα αποκόψει τα στρατεύματα της Ρωσίας στα δυτικά και θα δυσκολεύσει τον ανεφοδιασμό της φρουράς που διατηρούν στην Κριμαία.

Δεν θα σήμαινε απαραιτήτως το τέλος του πολέμου – που ορισμένοι προβλέπουν τώρα ότι θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια – αλλά θα έθετε την Ουκρανία σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση όταν πραγματοποιηθούν επιτέλους οι αναπόφευκτες ειρηνευτικές συνομιλίες.

Τα τρομακτικά οχυρά της Ρωσίας

Όμως οι Ρώσοι κοιτάζουν τον χάρτη εδώ και καιρό και έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα.

Έτσι, ενώ η Ουκρανία έστειλε τους στρατιώτες της στις χώρες του ΝΑΤΟ για εκπαίδευση και ετοίμασε τις 12 τεθωρακισμένες ταξιαρχίες της για αυτήν την καλοκαιρινή εκστρατεία, η Μόσχα διήνυσε  αυτόν τον χρόνο κατασκευάζοντας ίσως τα «τα πιο τρομερά αμυντικά οχυρά στον κόσμο».

Το μπλοκάρισμα του μονοπατιού της Ουκρανίας προς την ακτή της Αζοφικής είναι στρωμέο από ρωσικά ναρκοπέδια, τσιμεντένιες αποφράξεις (γνωστά ως «δόντια των δράκων»), θέσεις βολής και χαρακώματα αρκετά φαρδιά και βαθιά για να σταματήσουν ένα τανκ Leopard 2 ή M1 Abrams.

Όλα αυτά τα οχυρά καλύπτονται από προκαθορισμένες ζώνες πρόσκρουσης πυροβολικού, βαθμονομημένες ώστε να πέφτουν ισχυρά εκρηκτικά στα τεθωρακισμένα οχήματα της Ουκρανίας.

Τα πρώτα σημάδια είναι -αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς- ότι οι εν λόγω ρωσικές άμυνες κρατούν μέχρι στιγμής γερά.

Ο ρωσικός στρατός ισχυρίζεται ότι ορισμένα τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού της Ουκρανίας που προμηθεύτηκαν από τη Δύση έχουν καταστραφεί σε σκληρές μάχες.

Δεύτερον: Η Ουκρανία δεν έχει ακόμη δεσμεύσει το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών της. Επομένως πρόκειται για διερευνητικές, αναγνωριστικές επιθέσεις που έχουν σχεδιαστεί για να αποκαλύψουν τα ίχνη του ρωσικού πυροβολικού και να αναζητήσουν περιοχές ευάλωτων σημείων στις γραμμές τους.

Τρίτον: Ο παράγων «ηθικό» είναι υπέρ της Ουκρανίας. Οι στρατιώτες της έχουν υψηλό κίνητρο και μάχονται για να απελευθερώσουν τη χώρα τους από έναν εισβολέα. Τα περισσότερα από τα ρωσικά στρατεύματα δεν συμμερίζονται αυτό το κίνητρο και σε πολλές περιπτώσεις η εκπαίδευση, ο εξοπλισμός και η ηγεσία τους είναι κατώτερα από αυτά της Ουκρανίας. Το Γενικό Επιτελείο στο Κίεβο ελπίζει ότι εάν καταφέρουν να επιτύχουν μια σημαντική νίκη ανακάλυψη, τότε η κατάρρευση του ρωσικού ηθικού θα είναι μεταδοτική, που θα εξαπλωθεί σε όλο το μέτωπο της μάχης καθώς τα αποθαρρυμένα ρωσικά στρατεύματα θα χάνουν τη θέληση να πολεμήσουν.

Επίσης προς όφελος της Ουκρανίας είναι η ποιότητα του υλικού που έχουν προσφέρει οι χώρες του ΝΑΤΟ. Σε αντίθεση με τα σοβιετικά τεθωρακισμένα οχήματα, τα άρματα μάχης του ΝΑΤΟ και τα οχήματα πεζικού μπορούν συχνά να αντέξουν ένα άμεσο χτύπημα, ή τουλάχιστον αρκετά για να προστατεύσουν το πλήρωμα εντός τους, το οποίο στη συνέχεια επιζεί και ξαναπολεμά.

Θα είναι όμως αυτό αρκετό για να αντιμετωπίσει τη δύναμη του ρωσικού πυροβολικού και των επιθέσεων με drones;

Η Ρωσία, ως πολύ μεγαλύτερη χώρα, μπορεί να αντλήσει περισσότερους πόρους από την Ουκρανία. Ο Πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος και ξεκίνησε τον πόλεμo, γνωρίζει ότι μόνο αν καταφέρει να φθείρει τους Ουκρανούς σε ένα αδιέξοδο που θα διαρκέσει το επόμενο έτος, τότε υπάρχει πιθανότητα οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι να κουραστούν να υποστηρίζουν αυτόν τον ακριβό πόλεμο και να αρχίσουν να πιέζουν το Κίεβο να καταλήξει σε συμβιβασμό κατάπαυσης του πυρός.

Τέλος, υπάρχει το θέμα της από αέρος κάλυψης ή της έλλειψής του. Η επίθεση σε έναν εχθρό καλά οχυρωμένο χωρίς επαρκή και πυκνή αεροπορική υποστήριξη είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Η Ουκρανία το γνωρίζει αυτό, γι’ αυτό και παρακαλεί εδώ και καιρό τη Δύση να της προμηθεύσει μαχητικά αεροσκάφη F16.

Κρίσιμο γεγονός για την Ουκρανία θα είναι εάν τα F 16 που θεωρούνται game changers φτάσουν πολύ αργά στο πεδίο της μάχης για να παίξουν βασικό ρόλο στις πρώτες φάσεις αυτής της αντεπίθεσης.

Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι οι Ουκρανοί θα χάσουν.

Ξανά και ξανά έχουν αποδειχθεί ευκίνητοι, ευρηματικοί και εφευρετικοί. Έδιωξαν με επιτυχία τον ρωσικό στρατό από τη Χερσώνα χτυπώντας τους κόμβους υλικοτεχνικής σε σημείο που οι Ρώσοι δεν μπορούσαν πλέον να ανεφοδιάσουν τα στρατεύματά τους σε αυτή τη νότια πόλη.

Εξοπλισμένη με όπλα μεγάλου βεληνεκούς όπως ο πύραυλος κρουζ «Storm Shadow» της Βρετανίας, η Ουκρανία θα επιχειρήσει να κάνει το ίδιο τώρα.

Αλλά μέσα σε όλο τον κυκεώνα ενός πολέμου από τον οποίο δεν λείπει η προπαγάνδα, μπορεί να περάσουν ακόμη εβδομάδες ή και μήνες μέχρι να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα για το ποιος μπορεί να είναι ο νικητής.

Με πληροφορίες από CNN, BBC

Υμνοι Πούτιν για τον εκδημήσαντα Μπερλουσκόνι: Σοφός, αγαπητός και αληθινός φίλος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: