Ισχυρισμός του Politico: Η Ελλάδα δήθεν δεν απάντησε στην προσφορά της Frontex για αποστολή αεροσκάφους πριν από τη βύθιση του πλοίου στην Πύλο

FILE PHOTO: To αλιευτικό σκάφος που ναυάγησε νοτιοδυτικά της Πύλου παρασύροντας στο θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ, STR




Η Υπηρεσία Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ (Frontex) ανέφερε ότι δεν έλαβε καμία απάντηση από την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, όταν προσφέρθηκε να στείλει ένα αεροπλάνο για να παρακολουθήσει το αλιευτικό σκάφος που τελικά βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Το χάσμα αυτό στη επικοινωνία, σημειώνει η συντάκτις του άρθρου Νectaria Stamoulis, αποτελεί ένδειξη της αυξημένης έντασης μεταξύ της Frontex και της Αθήνας, σχετικά με τον ρόλο που έπαιξε το κάθε μέρος στην τραγωδία που φαίνεται πιθανό να είναι το χειρότερο ναυάγιο της μεταναστευτικής κρίσης στη Μεσόγειο.

Εκπρόσωπος της Frontex είπε στο POLITICO ότι αφού αρχικά εντόπισε το σκάφος και ειδοποίησε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές, προσφέρθηκε να παράσχει πρόσθετη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής ενός αεροσκάφους από την Ιταλία, αλλά η ελληνική ακτοφυλακή δεν απάντησε ποτέ.

Όταν ρωτήθηκε για αυτή την έλλειψη απάντησης, η ελληνική ακτοφυλακή είπε ότι δεν ήθελε να σχολιάσει «σχετικά με λεπτομέρειες του επιχειρησιακού σχεδιασμού».

Μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα προστίθενται τα εξής:

Αεροσκάφος της Frontex εντόπισε για πρώτη φορά το αλιευτικό σκάφος εντός της ζώνης έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας σε διεθνή ύδατα στις 13 Ιουνίου και ειδοποίησε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές. Το αεροσκάφος, που αναπτύχθηκε από την Frontex από την Ιταλία, συνέχισε να παρακολουθεί το σκάφος μέχρις ότου τελείωσαν τα τα καύσιμα και έπρεπε να επιστρέψει στη βάση του.

Η Frontex ανέπτυξε δύο αεροσκάφη στην Ελλάδα, ένα drone και ένα αεροπλάνο, αλλά κανένα δεν συμμετείχε σε αυτή την επιχείρηση. Η Υπηρεσία (Frontex) προσφέρθηκε να πετάξει το drone πάνω από το σκάφος, αλλά οι ελληνικές αρχές του ζήτησαν να παραστεί σε άλλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης νότια της Κρήτης, όπου κινδύνευαν 80 άτομα.

Τότε η Frontex προσφέρθηκε να στείλει πίσω το αεροσκάφος από την Ιταλία, μετά τον ανεφοδιασμό, αλλά οι ελληνικές αρχές δεν απάντησαν ποτέ.

Το αεροσκάφος που έχει παραχωρήσει σε μόνιμη βάση στην Ελλάδα η ίδια η Frontex δεν προσφέρθηκε από τη Υπηρεσία ούτε ζητήθηκε από τους Έλληνες. Αξιωματικός Τύπου της Frontex είπε ότι το αεροσκάφος, που σταθμεύει στο νησί της Σάμου στο Αιγαίο, έφτασε μόλις στις 14 Ιουνίου, την ημέρα που το σκάφος βυθίστηκε.

Ως αποτέλεσμα, «κανένα αεροπλάνο ή σκάφος της Frontex δεν ήταν παρόν τη στιγμή της τραγωδίας», όπως τόνισε η Υπηρεσία η Υπηρεσία στη δήλωσή του.

Mε πληροφορίες από Politico 

Εκλογές Ιουνίου 2023: Πώς ψηφίζουμε – Τα πάντα για τη διαδικασία σε 20 ερωταπαντήσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: