Πέθανε στη φυλακή ο Ρόμπερτ Χάνσεν, πρώην πράκτορας του FBI, ο πιο πολύτιμος κατάσκοπος της Ρωσίας στις ΗΠΑ [videos]

File Photo 20010705 – ALEXANDRIA, VA, UNITED STATES : This 06 July 2001 artist’s court room sketch shows US Prosecutor Randy Bellows (L), Hanssen attorney Plato Cacharis (2nd L) and former FBI agent Robert Hanssen (2nd R) facing Judge Claude Hilton (R), 06 July 2001, in Alexandria, VA. Hanssen is expected to plead guilty to espionage charges and faces life in prison. EPA PHOTO AFPI/WILLIAM HENNESSEY




Ο Ρόμπερτ Χάνσεν, πρώην πράκτορας του FBI που πήρε περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και διαμάντια για να εμπορευτεί μυστικά με τη Μόσχα, σε μια από τις πιο διαβόητες υποθέσεις κατασκοπείας στην αμερικανική ιστορία, πέθανε στη φυλακή τη Δευτέρα.

Ο Χάνσεν, 79 ετών, βρέθηκε ακίνητος στο κελί του σε ομοσπονδιακή φυλακή του Κολοράντο και αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατός του, δήλωσαν αξιωματούχοι της φυλακής.

Πιστεύεται ότι πέθανε από φυσικά αίτια, δήλωσε στο Associated Press άτομο που γνωρίζει το θέμα. Το άτομο δεν είχε εξουσιοδότηση να συζητήσει δημοσίως τις λεπτομέρειες του θανάτου του Χάνσεν και μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο Χάνσεν είχε αποκαλύψει πληθώρα πληροφοριών σχετικά με τη συλλογή αμερικανικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων εκτενών λεπτομερειών για το πώς αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν αξιοποιήσει τις ρωσικές κατασκοπευτικές επιχειρήσεις, τουλάχιστον από το 1985.

Πιστεύεται ότι ήταν εν μέρει υπεύθυνος για τον θάνατο τουλάχιστον τριών Σοβιετικών αξιωματικών που εργάζονταν για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και εκτελέστηκαν αφού αποκαλύφθηκαν.

Πήρε περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, τραπεζικά κεφάλαια, διαμάντια και ρολόγια Rolex σε αντάλλαγμα για την παροχή εξαιρετικά διαβαθμισμένων πληροφοριών εθνικής ασφάλειας στη Σοβιετική Ένωση και αργότερα στη Ρωσία.

Δεν υιοθέτησε έναν προφανώς πλούσιο τρόπο ζωής, αντίθετα ζούσε σε ένα λιτό προάστιο σπίτι στη Βιρτζίνια με την οικογένειά του των έξι παιδιών και οδηγούσε ένα Taurus και ένα μίνι βαν.

Ο Χάνσεν θα έλεγε αργότερα ότι είχε κίνητρο τα χρήματα και όχι την ιδεολογία, αλλά μια επιστολή που γράφτηκε στους Σοβιετικούς χειριστές του το 1985 εξηγεί ότι μια μεγάλη αποπληρωμή θα μπορούσε να είχε προκαλέσει επιπλοκές επειδή δεν μπορούσε να τα ξοδέψει χωρίς να χτυπήσει προειδοποιητικά καμπανάκια.

Χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Ramon Garcia», παρέδωσε περίπου 6.000 έγγραφα και 26 δίσκους υπολογιστή στους χειριστές του, ανέφεραν οι αρχές. Έκαναν λεπτομερείς τεχνικές υποκλοπής, βοήθησαν να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα των Ρώσων διπλών πρακτόρων και διέρρευσαν άλλα μυστικά. Οι αξιωματούχοι πίστευαν επίσης ότι έδωσε πληροφορίες στη Μόσχα σε μια μυστική σήραγγα που έχτισαν οι Αμερικανοί κάτω από τη σοβιετική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον για υποκλοπές.

Έμεινε απαρατήρητος για χρόνια, αλλά αργότερα οι έρευνες βρήκαν χαμένες κόκκινες σημαίες. Αφού έγινε το επίκεντρο ενός κυνηγιού για έναν Ρώσο τυφλοπόντικα, ο Χάνσεν πιάστηκε να κολλάει με ταινία μια σακούλα σκουπιδιών γεμάτη μυστικά στο κάτω μέρος μιας πεζογέφυρας σε ένα πάρκο σε μια «νεκρή σταγόνα» για τους Ρώσους χειριστές.

Εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης από το 2002, αφού ομολόγησε την ενοχή του σε 15 κατηγορίες για κατασκοπεία και άλλες κατηγορίες.

Η ιστορία μετατράπηκε σε μια ταινία με τον τίτλο Breach το 2007, με πρωταγωνιστή τον Chris Cooper ως Hanssen και τον Ryan Phillippe ως έναν νεαρό πράκτορα του γραφείου που τον βοηθά να καταρρεύσει.

Το FBI έχει ενημερωθεί για τον θάνατο του Χάνσεν, σύμφωνα με το Γραφείο Φυλακών.

Με πληροφορίες από Associated Press μέσω TheGuardian

Σύγκρουση μέχρις εσχάτων των κυβερνητών Καλιφόρνιας και Φλόριντα για τη μεταφορά μεταναστών: Κατηγορίες και για «απαγωγή»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: