Οι ΗΠΑ να ζητήσουν συγγνώμη για τη μεταχείριση κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, ζητά εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών

People wearing prisoners’ uniform protest to demand for the closure of Guantanamo on the 19th anniversary of its opening in Brussels City Center, Belgium, 11 January 2021. EPA/STEPHANIE LECOCQ




Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ότι η μεταχείριση της αμερικανικής κυβέρνησης προς τους κρατούμενους του Γκουαντάναμο ήταν σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική βάσει του διεθνούς δικαίου και κάλεσε την Ουάσινγκτον να ζητήσει συγγνώμη και να δώσει αποζημιώσεις.

“Παρατήρησα ότι έπειτα από δύο δεκαετίες κράτησης, τα βάσανα των κρατουμένων είναι βαθιά και συνεχίζονται”, δήλωσε η Φιονούαλα Νι Αολέν στους δημοσιογράφους μόλις ολοκλήρωσε την πρώτη επίσημη επίσκεψη εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ στο κέντρο κράτησης στην αμερικανική βάση Γκουαντάναμο της Κούβας.

“Κάθε κρατούμενος που συνάντησα ζει με τις ανεπανόρθωτες βλάβες που προκύπτουν από συστηματικές πρακτικές παράδοσης, βασανιστηρίων και αυθαίρετης κράτησης”, δήλωσε, επικαλούμενη αυτό που αποκάλεσε αδικαιολόγητη χρήση περιορισμών και σχεδόν συνεχή παρακολούθηση.

Το Πεντάγωνο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η φυλακή δημιουργήθηκε το 2002 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για την κράτηση αλλοδαπών υπόπτων για τρομοκρατία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πληθυσμός της όταν κορυφώθηκε ήταν περίπου 800 κρατούμενοι προτού αρχίσει να μειώνεται.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θέλει να κλείσει τη φυλακή του Γκουαντάναμο, αλλά δεν έχει ακόμη παρουσιάσει ένα σχέδιο γι’ αυτό, και σχεδόν 30 κρατούμενοι παραμένουν σε αυτήν.

Τα σχόλια της ανεξάρτητης εμπειρογνώμονα προστίθενται στην πρόσφατη κριτική του Ερυθρού Σταυρού και μιας άλλης υπηρεσίας του ΟΗΕ. “Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να παράσχει δικαστική επίλυση, απολογία και εγγυήσεις μη επανάληψης” αυτού, πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Νέα Υόρκη, United Nations

Σειρά μετά τον Πούτιν και ο Λουκασένκο: θα εκφωνήσει «πολύ σύντομα» ομιλία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: