O «τραπεζίτης των drug dealers» κρυβόταν στην Αθήνα: «Ξέπλενε» κάθε μήνα 25 εκατ. ευρώ που ανήκαν στους μεγαλύτερους εμπόρους ναρκωτικών του κόσμου

Άνδρας με χειροπαίδες. Φωτογραφία από 4711018 από το Pixabay




Τη σύλληψη ενός «διαβόητου απατεώνα που ξέπλενε βρώμικο χρήμα για λογαριασμό των μεγαλύτερων εγκληματιών του κόσμου», στις 31 Μαΐου στην Αθήνα, γνωστοποίησε η Europol.

Τα ποσά που διακινούσε ήταν τεράστια και προέρχονταν από τη δραστηριότητα των μεγαλύτερων εμπόρων ναρκωτικών του κόσμου. Υπολογίζεται πως το τελευταίο δεκάμηνο «ξέπλυνε» μέσω κρυπτογραφημένου συστήματος περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 25 εκατομμύρια το μήνα.

Όπως αναφέρεται, η σύλληψη έρχεται ως το αποκορύφωμα μιας μεγάλης έρευνας της ολλανδικής αστυνομίας για τη δράση αυτού του «σκιώδους τραπεζίτη» ο οποίος δραστηριοποιείται στην Ολλανδία.

Ειδικότερα, η Europol κατάφερε να συγκεντρώσει πολλές πληροφορίες εισχωρώντας στα συστήματα τριών εργαλείων κρυπτογραφημένης επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν οι εγκληματίες, τα Encrochat, Sky ECC και ANOM.

Ο 52χρονος Έλληνας υπήκοος, Αλβανικής καταγωγής, ο οποίος αναζητούνταν με το εν λόγω Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης ως διευθυντικό μέλος εγκληματικής οργάνωσης που ασχολείται με τη συλλογή και διανομή μεγάλων χρηματικών ποσών στις Κάτω Χώρες προερχομένων από εμπόριο ναρκωτικών, εντοπίστηκε και συνελήφθη στη Γλυφάδα.

Η Europol σημειώνει στη σχετική της ανακοίνωση, ότι γενικότερα η υπόγεια διακίνηση εγκληματικών χρημάτων είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις του οργανωμένου εγκλήματος.

Ενώ αναφέρει: «Περιλαμβάνει μεγάλα ποσά μετρητών που μεταφέρονται, ανταλλάσσονται ή μετατρέπονται σε κρυπτονόμισμα μέσα σε ένα δίκτυο υπόγειων τραπεζιτών και ελεγκτών.

Τα χρήματα αυτά σχετίζονται συνήθως με το εμπόριο ναρκωτικών και χρησιμοποιούνται για να επενδύσουν σε νέες αποστολές ναρκωτικών, να πληρώσουν για προηγούμενες αποστολές ή να τα μεταφέρουν σε άλλες χώρες για δαπάνες».

Τη διακίνηση τεράστιων ποσών επιβεβαιώνει και το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του η εγκληματική οργάνωση διακινούσε σε καθημερινή βάση, μέσω «υπόγειου» τραπεζικού συστήματος με τη χρήση κρυπτογραφημένων επικοινωνιών, μεγάλα χρηματικά ποσά και υπολογίζεται ότι για χρονικό διάστημα περί των 10 μηνών διακινήθηκαν ποσά της τάξεως των 250.000.000 ευρώ –ή περίπου 25 εκατ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσον όρο.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Μνημειώδης αγόρευση της εισαγγελέως για το τάγμα εφόδου που σκότωσε τον Άλκη: Ο ιθύνων νους, ο «σαμουράι» και ο δήθεν σοφέρ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: