Ο θρίαμβος του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σκιά μικρών ακροδεξιών κομμάτων (ένα με ναζιστικές τάσεις): Ένας αρχηγός έχει επιστολές… γραμμένες από τον Ιησού Χριστό!

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίζεται ως πρωθυπουργός της Ελλάδας από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο, Αθήνα, Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, λαμβάνει νέα εντολή και υπόσχεται να συνεχίσει να μεταμορφώνει τη χώρα μέσω μεταρρυθμίσεων, σημειώνει η Alexia Kefalas, ανταποκρίτρια στην Αθήνα της εφημερίδας Le Figaro.

Αναφέρει ότι, εκ πρώτης όψεως, τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα δεν προκαλούν έκπληξη. Ωστόσο η έκπληξη έγκειται στο ό,τι, κόντρα σε όλες τις πιθανότητες και όλες τις προβλέψεις, τα τρία τελευταία κόμματα σε αυτό το οκτακομματικό κοινοβούλιο είναι μικρά κόμματα, όλα δεξιά της δεξιάς, ακόμη και στα άκρα και μάλιστα με ναζιστικές τάσεις.

Αρχής γενομένης από την «Ελληνική Λύση», ένα κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, πρώην δημοσιογράφου κοντά στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, που ισχυρίζεται, ότι κρατά επιστολές γραμμένες από τον Ιησού Χριστό! Το εθνικιστικό του κίνημα εδραιώθηκε στη Βουλή με μια ντουζίνα βουλευτές και βγαίνει αυτή τη φορά με άλλους δύο.

“Νίκη”, ένας μικρός υπερεθνικιστικός σχηματισμός, που υποστηρίζεται από ορισμένα από τα ορθόδοξα μοναστήρια του Αγίου Όρους, βαθιά αντιδραστικό και υπέρ του Poutine.  «Είναι φονταμενταλιστές με εξτρεμιστικές χριστιανικές απόψεις», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

Τέλος, και το πιο απρόσμενο, οι «Σπαρτιάτες», με ποσοστό που ξεπερνά τα δύο προηγούμενα κόμματα. Νέο μόρφωμα με τον ίδιο λόγο με τα προηγούμενα, αλλά ανοιχτά υποστηριζόμενο από τον Ηλία Κασιδιάρη, εκπρόσωπο του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, δικασμένος και καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Αυτό το κίνημα έρχεται στην πέμπτη θέση, με σχεδόν 5% των ψήφων. 

«Η Δικαιοσύνη έκανε τα πάντα για να του κλείσει τις πόρτες της Βουλής, αλλά κατάφερε να γλιστρήσει από το παράθυρο, ενώ παρέμενε στη φυλακή», σχολιάζει ο Ανδρέας Δρυμιώτης, πολιτικός αναλυτής.

Κατά την κα Kefalas, το άνευ προηγουμένου γεγονός, είναι να βλέπεις τους Σπαρτιάτες, ένα άγνωστο, πριν από δεκαπέντε ημέρες, κόμμα, χωρίς δομή αλλά προικισμένο με μια οργάνωση, που φαίνεται να υποστηρίζεται από όλους τους υποστηρικτές του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, συμπεριλαμβανομένου του φυλακισμένου εκπροσώπου, που συνεχίζει να επικοινωνεί στο κοινωνικά δίκτυα από το κελί του.

Η Ελλάδα κάνει έτσι μια στροφή προς τα δεξιά, όπως πολλές ευρωπαϊκές χώρες μετά τις κρίσεις (οικονομικές, Covid, μεταναστευτικές) ακόμα και μοναχικές (πόλεμος στην Ουκρανία κ.λπ.), και μάλιστα αντισυστημικές.

 «Οι αιχμηρές αιχμές των αριστερών κομμάτων και των συμπαθούντων κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, που τον αποκαλούν “δεξιό υποψήφιο” ή “εθνικιστή” πέτυχαν λάθος στόχο: Ο Πρωθυπουργός άνοιξε την κυβέρνησή του στο κέντρο και την προοδευτική αριστερά από διορισμός υπουργών από το ΠΑΣΟΚ και αυτό προκάλεσε δυσαρέσκειες δεξιά και αριστερά», συνεχίζει ο Κωνσταντίνος Φίλης.

Η αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος και ειδικά  το ναυάγιο ανοιχτά της Πελοποννήσου, με 700 αγνοουμένους, δεν ήταν σίγουρα στο επίκεντρο των προεκλογικών συζητήσεων, αλλά επέτρεψε στους «Σπαρτιάτες» να μιλήσουν για μια νέα μεταναστευτική …απειλή.

«Δεύτερον, το γεγονός, ότι η γειτονική Τουρκία μόλις επανεξέλεξε τον Πρόεδρο Erdogan και η πολεμική του ρητορική ανησυχεί σοβαρά μέρος του ελληνικού πληθυσμού», καταλήγει ο Κωνσταντίνος Φίλης.

Έτσι, αυτή η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, που επισκιάζεται από την είσοδο αυτών των ακροδεξιών κομμάτων, αναμφίβολα θα ματαιώσει κάθε περίοδο χάριτος για τη νέα αυτή κυβέρνηση, καταλήγει η δ/φος.

ΠΗΓΗ: Le Figaro Alexia Kefalas – Grèce : Kyriakos Mitsotakis remporte un deuxième mandat dans l’ombre de petits partis d’extrême droite

Ο φυλακισμένος κατάδικος ναζί Κασιδιάρης και οι Σπαρτιάτες «κορόιδεψαν» τον Άρειο Πάγο: Πως σημάδεψαν την… τράπουλα – Οι αποδείξεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: