Ο Ταγίπ Ερντογάν θα συνεχίσει να ηγείται της Τουρκίας: Θα εγκρίνει, όμως, την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ; Θα επιμείνει στην αγορά των F-16;

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan received NATO Secretary General Jens Stoltenberg at Dolmabahçe Office in Istanbul. Photo via Turkish Presidency




Ο ιστότοπος «19FortyFive» δημοσιεύει άρθρο του Peter Suciu, στο οποίο τονίζει ότι Ερντογάν κέρδισε το 52,15% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, νικώντας τον αντίπαλο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Δεν είμαστε μόνο εμείς που κερδίσαμε, είναι η Τουρκία», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα. «Είναι το έθνος μας που κέρδισε με όλα του τα στοιχεία. Είναι η δημοκρατία μας».

Μέλη της αντιπολίτευσης, καθώς και εξωτερικοί παρατηρητές, αμφισβήτησαν εάν ήταν πραγματική νίκη για την τουρκική δημοκρατία. Αλλά η άμεση ανησυχία είναι τι σημαίνει η νίκη του Ερντογάν για τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Περιλαμβάνει επίσης το ερώτημα αν η Άγκυρα θα εγκρίνει την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στη διεθνή στρατιωτική συμμαχία.

Η Τουρκία επιδίωξε να αγοράσει F-16 Fighting Falcons αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με κιτ εκσυγχρονισμού για τον τρέχοντα στόλο αεροσκαφών της. Η πώληση έχει σταματήσει λόγω αντιρρήσεων στο Κογκρέσο σχετικά με την άρνηση της Άγκυρας να δώσει το πράσινο φως στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, καθώς και το ιστορικό της στα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτική της για τη Συρία.

Ένα πολύ μικρότερο πακέτο, αξίας 259 εκατομμυρίων δολαρίων, που περιελάμβανε αναβαθμίσεις λογισμικού αεροηλεκτρονικού εξοπλισμού για τα Fighting Falcons της Τουρκίας, εγκρίθηκε από το Κογκρέσο νωρίτερα αυτό το έτος, λίγες μέρες αφότου η Τουρκία επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα απορρίψει οποιονδήποτε ισχυρισμό ότι επρόκειτο για αντιστάθμισμα (quid pro quo). Ωστόσο, ο Τούρκος πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Ιανουάριο είπε ότι η αμερικανική πλευρά κατέστησε σαφές ότι η έγκριση για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ θα θεωρηθεί θετικά από τους νομοθέτες.

Επιπλέον, η Άγκυρα έχει προειδοποιηθεί ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει τη συμφωνία για τα F-16, εάν η Τουρκία αρνηθεί την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία.

Η Ουάσιγκτον έχει θέσει την έγκριση της ιδιότητας μέλους της Σουηδίας ως κορυφαία προτεραιότητα στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ τον προσεχή Ιούλιο στη Λιθουανία. Μπορεί να αναμένεται μια συμφωνία, αλλά θα μπορούσε πρώτα να απαιτήσει κάποιες πραγματικές συμφωνίες.

ΠΗΓΗ: Ιστότοπος «19FortyFive», Peter Suciu – Erdogan Will Continue to Lead Turkey – Will Ankara Approve Sweden’s NATO Bid?

Οι Αμερικανοί στοχεύουν το Άγιον Όρος για τα βρώμικα ρωσικά ρούβλια: Ψάχνουν τα μοναστήρια και τα ακροδεξιά κόμματα που ενισχύονται από τον Βλαδίμηρο Πούτιν (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: