Ο πρωταθλητισμός (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο και χάντμπολ) σε αριθμούς : Μέρος τρίτο, τα τρόπαια – Σαρώνει η Ιταλία – Έκτη, ελέω μπάσκετ η Ελλάδα

Image via pexels




Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΡΟΔΟΚΑΝΑΚΗ

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της εξαιρετικής στατιστικής έρευνας του Δρα Σταύρου Ροδοκανάκη αναφέρονται οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών χωρών στο κύπελλο πρωταθλητριών συλλόγων ανδρών στα ομαδικά σπορ. Το βασικό συμπέρασμα είναι ένα: Καμία χώρα δεν έχει κατακτήσει χρυσό και στα πέντε σπορ (βλ. πίνακα 3).

Μόνο τέσσερις χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία) κατέκτησαν το τρόπαιο σε τέσσερα σπορ. Από αυτές, μόνο η Ιταλία και η Ισπανία κατέκτησαν τουλάχιστον από τρία χρυσά σε καθένα από τα τέσσερα αθλήματα – μάλιστα το μίνιμουμ της Ιταλίας είναι 12, αποδεικνύοντας ότι είναι η πρώτη αθλητική χώρα της Ευρώπης (ακόμη και στα τρόπαια στις γυναίκες, η Ιταλία είναι με διαφορά πρώτη – 37 χρυσά, έναντι 20 της δεύτερης Ρωσίας).

Η Γαλλία, σε δύο από τα τέσσερα αθλήματα κατέκτησε χρυσό μόλις μία φορά.

Πέρα από τις τέσσερις προαναφερθείσες χώρες, μόνο η Ρουμανία έχει κατακτήσει το τρόπαιο σε τρία σπορ.

Η Ισπανία είναι πρώτη στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, η Ιταλία προηγείται σε βόλεϊ και πόλο, ενώ η Γερμανία είναι πρώτη στο χάντμπολ μαζί με την Ισπανία.

Η Γερμανία στα τέσσερα πρώτα σπορ στον πίνακα είναι συνολικά περίπου στα ίδια με την Ελλάδα, όπως και στους «4» και τις συμμετοχές στον τελικό, αλλά ξεφεύγει κι εδώ λόγω του χάντμπολ.

Η Αγγλία (15 χρυσά), η Ολλανδία (6) και η Πορτογαλία (4) έχουν κατακτήσει τίτλο μόνο στο ποδόσφαιρο.

Η Κροατία και η Ελλάδα έχουν τις καλύτερες συνολικές επιδόσεις με βάση το πληθυσμιακό τους μέγεθος, όπως και στους «4» και τις συμμετοχές στον τελικό.

Το Μαυροβούνιο είναι η μόνη χώρα με πληθυσμό μικρότερο του ενός εκατομμυρίου που κατέκτησε Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Ομάδες από 23 υφιστάμενες χώρες κατέκτησαν χρυσό, έστω και σε ένα σπορ. Από τις 23 χώρες, οι 13 κατέκτησαν χρυσό μόνο σε ένα σπορ.

Η Ελλάδα σε κατακτήσεις τροπαίων είναι τρίτη στο μπάσκετ και έκτη στο πόλο.

Και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ κατέκτησαν το τρόπαιο μόνο η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.

Οι αγγλικές ομάδες έπαιξαν 26 φορές στον τελικό (με 2023) στο ποδόσφαιρο και κέρδισαν το τρόπαιο τις 15 (ποσοστό επιτυχίας 60% – 12/20, διότι τρεις φορές στον τελικό έπαιξαν δυο αγγλικές ομάδες). Την καλύτερη ποσοστιαία επίδοση (75%) στο ποδόσφαιρο έχουν οι ομάδες της Ολλανδίας (κέρδισαν 6 στους 8 τελικούς).

Το Μιλάνο (Μίλαν, Ίντερ) και το Μάντσεστερ (Γιουνάιτεντ, Σίτυ) είναι οι μόνες πόλεις που δύο ομάδες τους έχουν κατακτήσει το Πρωταθλητριών στο ποδόσφαιρο.

Η Αθήνα (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός) και η Βαρκελώνη (Μπανταλόνα, Μπαρτσελόνα) είναι οι μόνες πόλεις που δυο ομάδες τους κατέκτησαν το Πρωταθλητριών στο μπάσκετ.

Οι πόλεις με τις περισσότερες ομάδες που κατέκτησαν το Πρωταθλητριών είναι η Βαρκελώνη 5 (Μπαρτσελόνα, Μπανταλόνα, Ν.Ο. Βαρκελώνης, Ν.Ο. Καταλούνια, Μπαρτσελονέτα), και η Βουδαπέστη 4 (Βάσας, Ουίπεστ, Χόνβεντ, Orvosegyetem).

Ακολουθούν με τρεις ομάδες, η Μόσχα (CSKA, MGU, MAI), το Μιλάνο (Μίλαν, Ίντερ, Ολύμπια), το Ζάγκρεμπ 3 (Τσιμπόνα, Μλάντοστ, RK), το Σπλιτ (Γιουγκοπλάστικα, Γιαντράν, Ποσκ), και το Βουκουρέστι (Στεάουα, Ντινάμο, Ραπίντ). Προκαλεί εντύπωση η επίδοση της Κροατίας με δύο πόλεις.

Από δύο ομάδες έχουν η Αθήνα (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός), το Τορίνο (Γιουβέντους, CUS Pallavolo), η Νάπολη (Ποζίλιπο, Κανοττιέρι – και οι δύο στο πόλο), το Βελιγράδι (Παρτίζαν, Ερυθρός Αστέρας), και το Μάντσεστερ (Γιουνάιτεντ, Σίτυ). Μόνο η Ιταλία έχει τρεις πόλεις. Δεύτερη είναι η Κροατία με δύο πόλεις.

Η CSKA Μόσχας είναι ο μόνος σύλλογος που κατέκτησε το Πρωταθλητριών σε τέσσερα σπορ (μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, χάντμπολ). Ακολουθεί η Μπαρτσελόνα που έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης σε τρία σπορ (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, χάντμπολ). Η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα είναι τα μόνα σωματεία που αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ. Μόνο η Ρεάλ, κατάφερε να κερδίσει το Πρωταθλητριών και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ την ίδια χρονιά (μόλις το 2018).

Πρωταθλητές Ευρώπης σε δύο σπορ έχουν αναδειχθεί οκτώ σύλλογοι: Ρεάλ (ποδόσφαιρο, μπάσκετ), Παρτίζαν Βελιγραδίου (μπάσκετ, πόλο), Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου (ποδόσφαιρο, πόλο), Ολυμπιακός (μπάσκετ, πόλο), Αμβούργο SV (ποδόσφαιρο, χάντμπολ), Χόνβεντ Βουδαπέστης (πόλο, χάντμπολ), Στεάουα Βουκουρεστίου (ποδόσφαιρο, χάντμπολ), και Ντινάμο Βουκουρεστίου (βόλεϊ, χάντμπολ). Από τα 10 κλαμπ αυτής της παραγράφου, μόνο τα τέσσερα είναι από χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Οι ελληνικές ομάδες, στις τελευταίες 10 συμμετοχές τους στον τελικό στο μπάσκετ κατέκτησαν την Ευρωλίγκα τις 6 (έχασαν τους τελικούς του 2010, 2015, 2017 & 2023, όλους ο Ολυμπιακός).

Ο Παναθηναϊκός στο μπάσκετ έχει το ρεκόρ στο ποσοστό επιτυχίας (85,8%) σε τελικούς (6 στους 7), που είναι ρεκόρ Ευρώπης όχι μόνο σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, αλλά και στα πέντε ομαδικά σπορ.

Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ έχει η Ρεάλ Μαδρίτης (κέρδισε 14 στους 17 τελικούς στο ποδόσφαιρο – ποσοστό 81,2%). Στο βόλεϊ, η CSKA Μόσχας έχει κερδίσει 13 στους 16 τελικούς (ποσοστό 82,3%), εκπροσωπώντας σε όλους τη Σοβιετική Ένωση. Στο πόλο, η Παρτίζαν Βελιγραδίου κέρδισε 7 στους 10 τελικούς (ποσοστό 70%) – η ιταλική Ποζίλιπο Νάπολης έχει 100% επιτυχία, αλλά έπαιξε μόνο σε τρεις τελικούς. Η γερμανική Γκούμερσμπαχ στο χάντμπολ κέρδισε 5 στους 6 τελικούς (ποσοστό 83,4%). Οι 4 από τους 5 συλλόγους έχουν κατακτήσει Κύπελλο Πρωταθλητριών στο μπάσκετ, ενώ στο ποδόσφαιρο έπαιξαν στον τελικό του Πρωταθλητριών ή κατέκτησαν το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (η CSKA).

Τα περισσότερα Πρωταθλητριών έχουν κατακτήσει, στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ η Ρεάλ Μαδρίτης (14 και 11 αντίστοιχα), στο βόλεϊ η CSKA Μόσχας (13), στο πόλο η Προ Ρέκκο (11), και στο χάντμπολ η Μπαρτσελόνα (9). Ο Παναθηναϊκός στο μπάσκετ είναι τρίτος μαζί με τη Μακκάμπι Τελ Αβίβ (από 6 τρόπαια).

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει το ρεκόρ των συνεχών κατακτήσεων στο ποδόσφαιρο (5), η ASK Ρίγα και η Γιουγκοπλάστικα Σπλιτ στο μπάσκετ (από 3) εκπροσωπώντας τη Σοβιετική Ένωση και τη Γιουγκοσλαβία αντίστοιχα (ο Ολυμπιακός στο μπάσκετ είναι δεύτερος με δύο συνεχή τρόπαια – μαζί με άλλες έξι ομάδες: Βαρέζε, Καντού, Ολύμπια Μιλάνου, Μακκάμπι, Τσιμπόνα και Εφές), η CSKA Μόσχας και η Ζενίτ Καζάν στο βόλεϊ (από 4) εκπροσωπώντας τη Σοβιετική Ένωση και τη Ρωσία αντίστοιχα, η Μλάντοστ Ζάγκρεμπ στο πόλο (3) εκπροσωπώντας τη Γιουγκοσλαβία, και η Μπαρτσελόνα στο χάντμπολ (5).

Από την περίοδο 2000-01 που καθιερώθηκε η Ευρωλίγκα της ULEB στο μπάσκετ, η Ελλάδα είναι πρώτη στα τρόπαια (6). Η δεύτερη Ισπανία έχει πέντε (5) τρόπαια, όσα και η Ρωσία.

Επίσης, η Ελλάδα είναι πρώτη στα τρόπαια (9), έναντι 8 της δεύτερης Ισπανίας, στα final-4 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και της Ευρωλίγκα στο μπάσκετ.

Η Ελλάδα στο μπάσκετ κατέκτησε σε 19 διοργανώσεις (1996-2013) περισσότερα Πρωταθλητριών (9), απ’ ό,τι η πρώην ΕΣΣΔ (8) και η πρώην Γιουγκοσλαβία (7) σε διάστημα 35 διοργανώσεων (1958-1992). Σε 18 έτη (1996-2013) στο μπάσκετ, οι ελληνικές ομάδες κατέκτησαν τα μισά τρόπαια (9).

Η Ελλάδα είναι μία από τις δύο υφιστάμενες χώρες, μαζί με την Ιταλία (1982-1984), που έχουν κατακτήσει τρεις φορές σερί (2011-2013) το Πρωταθλητριών στο μπάσκετ (το έχουν πετύχει και ομάδες από την πρώην ΕΣΣΔ-6 φορές σερί και την πρώην Γιουγκοσλαβία-4).

Η Ρωσία έχει 20 συμμετοχές σε final-4 μπάσκετ, τις 19 χάρη στην CSKA (η τελευταία συμμετείχε και το 1966, όπου όμως εκπροσωπούσε τη Σοβιετική Ένωση). Η ομάδα της Μόσχας όμως, κατέκτησε το τρόπαιο μόλις τέσσερις φορές σε final-4. Παρόμοια αρνητική επίδοση (2 στα 17) έχει και η Μπαρτσελόνα.

Από τις τέσσερις σκανδιναβικές χώρες μόνο η Σουηδία έχει πάρει χρυσό (ένα).

Η Ελλάδα έχει κατακτήσει σχεδόν τα διπλάσια τρόπαια από τη Γαλλία, και δεκαπλάσια τρόπαια από τη Βουλγαρία ή τη Σουηδία. Ο Παναθηναϊκός στο μπάσκετ έχει κατακτήσει τόσα τρόπαια, όσα όλες οι γαλλικές ομάδες μαζί και στα πέντε σπορ.

Οι ελληνικές ομάδες κατέκτησαν για πρώτη φορά τον τίτλο, στο μπάσκετ το 1996, και στο πόλο το 2002.

Η Ελλάδα έχει 39,2% επιτυχία σε κατακτήσεις τροπαίων/συμμετοχές στον τελικό (11/28), ενώ η αντίστοιχη επίδοση της Γαλλίας είναι 35,3% (6/17), της Ρωσίας 66,6% (14/21), της Γερμανίας 53,5% (30/56), της Αγγλίας 57,6% (15/26), της Ισπανίας 53,5% (53/99), και της Ιταλίας 50,8% (60/118).

Εάν υπολογίσουμε μόνο το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, η Ελλάδα είναι τέταρτη πίσω από την Ισπανία, την Ιταλία και την Αγγλία.

Η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα έχουν κατακτήσει όλα τα Κύπελλα Πρωταθλητριών της Ισπανίας στο ποδόσφαιρο (19), και 13 από τα 14 Κύπελλα Πρωταθλητριών της Ισπανίας στο μπάσκετ (ένα η Μπανταλόνα). Η Μπαρτσελόνα έχει κατακτήσει 11 από τα 17 Κύπελλα Πρωταθλητριών της Ισπανίας στο χάντμπολ.

Επίσης, η Ρεάλ (8) και η Μπαρτσελόνα (4) έχουν κερδίσει και τους δώδεκα τελευταίους τελικούς που έπαιξαν στο Κύπελλο Πρωταθλητριών στο ποδόσφαιρο (!).

Μόνο πέντε χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Ρωσία και Αγγλία) έχουν να επιδείξουν σε ένα τουλάχιστον σπορ, διψήφιο αριθμό κατακτήσεων του τροπαίου. Η Ελλάδα θα μπει στο κλαμπ και θα γίνει η έκτη χώρα, όταν κατακτήσει ένα ακόμη Πρωταθλητριών στο μπάσκετ (η Ελλάδα είναι τώρα μόνη έκτη στο σχετικό ρεκόρ).

Αν και η ανάλυση αυτή αφορά το Κύπελλο Πρωταθλητριών, αξιομνημόνευτο είναι το εκπληκτικό ρεκόρ των ισπανικών ομάδων, που κέρδισαν στο ποδόσφαιρο και τους 10 τελικούς UEFA Cup/Europa League που συμμετείχαν από το 2004 μέχρι σήμερα, με αντίπαλο μη ισπανική ομάδα. Δηλαδή, οι ισπανικές ομάδες κέρδισαν και τους 19 τελευταίους τελικούς Champions League και Europa League που συμμετείχαν στο ποδόσφαιρο (!), με αντίπαλο μη ισπανική ομάδα, που αποτελεί μοναδικό ρεκόρ στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Η CSKA Μόσχας είναι το μόνο σωματείο που κατέκτησε κάποιο τρόπαιο και στα πέντε σπορ (στο ποδόσφαιρο το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ). Κανένα άλλο κλαμπ δεν έχει κατακτήσει κάποιο τρόπαιο έστω και σε τέσσερα αθλήματα. Εκτός από την Μπαρτσελόνα, κάποιο τρόπαιο σε τρία σπορ έχουν κατακτήσει άλλοι τρεις σύλλογοι: ο Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, πόλο), ο Ολυμπιακός (μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο), και η Ντινάμο Μόσχας (μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο). Κάποιο τρόπαιο σε δύο αθλήματα έχουν κατακτήσει, εκτός των υπόλοιπων έξι προαναφερθέντων κλαμπ στο Πρωταθλητριών, η Φερεντσβάρος (ποδόσφαιρο, πόλο), η Ντινάμο Τιφλίδας (ποδόσφαιρο, μπάσκετ), η Γαλατάσαραι (ποδόσφαιρο, μπάσκετ), η SC Magdeburg (ποδόσφαιρο, χάντμπολ), και η ΑΕΚ (μπάσκετ, χάντμπολ).

Πίνακας 3 (τρόπαια Πρωταθλητριών)

  ΧΩΡΕΣ ΣΥΝΟΛΟ Ποδόσφαιρο Μπάσκετ Βόλεϊ Πόλο Χάντμπολ
1 Ιταλία 60 12 13 19 16
2 Ισπανία 53 19 14 3 17
3 Ο.Δ. Γερμανίας 30 8 1 4 17
4 Αγγλία 15 15
5 Ρωσία 14 4 10
6 ΕΛΛΑΔΑ 11 9 2
7 Ρουμανία 10 1 6 3
8 Κροατία 9 7 2
9 Ουγγαρία 9 8 1
10 Ολλανδία 6 6
11 Γαλλία 6 1 1 2 2
12 Ισραήλ 6 6
13 Πολωνία 5 4 1
14 Πορτογαλία 4 4
15 Τουρκία 3 3
16 Σερβία 2 2
17 Βόρεια Μακεδονία 2 2
18 Βουλγαρία 1 1
19 Σουηδία 1 1
20 Σκωτία 1 1
21 Σλοβενία 1 1
22 Μαυροβούνιο 1 1
23 Λιθουανία 1 1
24 Ελβετία 0
25 Βέλγιο 0
26 Δανία 0
27 Ισλανδία 0
28 Σοβιετική Ένωση 30 8 15 2 5
29 Γιουγκοσλαβία (σε όλες τις εκδοχές της) 25 1 7 13 4
30 Τσεχοσλοβακία 7 4 3
31 Ανατολική Γερμανία 5 1 4
32 Σερβία & Μαυροβούνιο 0

Η συνολική εικόνα της Ελλάδας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Γηραιάς ηπείρου, στα πέντε κύρια ομαδικά αθλήματα σε επίπεδο ανδρών, και σε διάστημα 67 ετών (1956-2023), είναι εξαιρετική, αφού είναι πέμπτη σε προκρίσεις στα ημιτελικά (με μόλις δυο προκρίσεις πίσω από την τέταρτη Γαλλία), τέταρτη σε συμμετοχές σε τελικούς, και έκτη στις κατακτήσεις Κυπέλλων Πρωταθλητριών, ενώ είναι σε όλα (ημιτελικά, τελικοί, τρόπαια) δεύτερη στην Ευρώπη, μετά την Κροατία, αναλογικά με τον πληθυσμό της κάθε χώρας.

Ο αθλητισμός σε αριθμούς: ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο και χάντμπολ (μέρος δεύτερο, οι τελικοί – χώρες και ομάδες)

Ο ευρωπαϊκός ομαδικός αθλητισμός σε αριθμούς: Μια πρωτότυπη καταγραφή των επιδόσεων σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο και χάντμπολ (μέρος πρώτο)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: