Ο αθλητισμός σε αριθμούς: ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο και χάντμπολ (μέρος δεύτερο, οι τελικοί – χώρες και ομάδες)

Players of Italy celebrate after winning the FIFA U-20 World Cup semifinal soccer match between Italy and South Korea, in La Plata, Argentina, 8 June 2023. EPA, DEMIAN ALDAY ESTEVEZ




Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΡΟΔΟΚΑΝΑΚΗ

Στο δεύτερο μέρος της καταγραφής των επιδόσεων στα πέντε μεγαλύτερα ομαδικά σπορ, σημειώνονται οι συμμετοχές σε τελικούς.

Η Ιταλία, πάντα σε επίπεδο συλλόγων, είναι με διαφορά πρώτη στη σχετική κατάταξη (βλ. πίνακα 2), παρότι η δεύτερη Ισπανία έχει 30 προκρίσεις στον τελικό μόνο στο χάντμπολ, έναντι καμιάς της Ιταλίας.

Η Ισπανία είναι πρώτη στο ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το χάντμπολ, ενώ η Ιταλία προηγείται σε βόλεϊ και πόλο.

Η Ισπανία είναι η μόνη χώρα με συμμετοχή σε τελικό και στα πέντε σπορ.

Μόνο πέντε χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Ελλάδα και Γαλλία) έπαιξαν σε τελικό σε τέσσερα σπορ. Από αυτές, μόνο η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία έχουν τουλάχιστον τρεις προκρίσεις στον τελικό σε καθένα από τα τέσσερα αθλήματα. Η Ιταλία όμως έχει μίνιμουμ 26 και είναι μακράν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη (ακόμη και στους τελικούς γυναικών, η Ιταλία είναι με διαφορά πρώτη – 61 τελικοί, έναντι 42 της δεύτερης Ρωσίας).

Ενώ η Ισπανία έχει 10 προκρίσεις στους «4» περισσότερες από την Ιταλία, οι Ιταλοί έχουν συμμετάσχει σε 19 τελικούς περισσότερους από τους Ισπανούς.
Η Γερμανία στα τέσσερα πρώτα σπορ στον πίνακα είναι συνολικά περίπου στα ίδια με την Ελλάδα, αλλά ξεφεύγει λόγω του χάντμπολ.
Το Ισραήλ υπάρχει στον παρακάτω πίνακα χάρη σε μία μόνο ομάδα μπάσκετ, τη Μακκάμπι Τελ Αβίβ.

Η Κροατία και η Ελλάδα έχουν τις καλύτερες συνολικές επιδόσεις αναλογικά με τον πληθυσμό τους.

Η Ελλάδα σε προκρίσεις στον τελικό είναι δέκατη στο ποδόσφαιρο, τρίτη στο μπάσκετ, πέμπτη στο βόλεϊ και έκτη στο πόλο.

Και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ έχουν παίξει στον τελικό μόνο τέσσερις χώρες: Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και Γαλλία.

Στο ποδόσφαιρο, η Μίλαν έχει ποσοστό επιτυχίας 78,5% όσον αφορά τις προκρίσεις από τους «4» στον τελικό του Πρωταθλητριών (11 στις 14 φορές), ενώ η Λίβερπουλ 83,3% (10 στις 12 φορές).

Η Μαδρίτη είναι η μόνη πόλη που ομάδες της συναντήθηκαν στον τελικό του Πρωταθλητριών στο ποδόσφαιρο (2014 & 2016). Αυτό έχει γίνει και στο Κύπελλο Πρωταθλητριών βόλεϊ σε δύο διοργανώσεις (1966 & 1967) με ομάδες του Βουκουρεστίου (Ντινάμο και Ραπίντ).

Μόνο το Λονδίνο έχει τρεις ομάδες του (Τσέλσι, Άρσεναλ, Τόττεναμ) στον τελικό στο ποδόσφαιρο. Άλλες τέσσερις πόλεις έχουν δύο ομάδες τους στον τελικό στο ποδόσφαιρο: Μιλάνο (Μίλαν, Ίντερ), Μαδρίτη (Ρεάλ, Ατλέτικο), Βελιγράδι (Ερυθρός Αστέρας, Παρτίζαν), και Μάντσεστερ (Γιουνάιτεντ, Σίτυ).

Η Αθήνα είναι η μόνη πόλη με τρεις ομάδες στον τελικό στο μπάσκετ (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ).

Οι πόλεις με τις περισσότερες ομάδες με συμμετοχή στον τελικό του Πρωταθλητριών είναι, η Βαρκελώνη 6 (Μπαρτσελόνα, Μπανταλόνα, Ν.Ο. Βαρκελώνης, Ν.Ο. Καταλούνια, Ν.Ο. Μόντζουικ, Μπαρτσελονέτα – οι τέσσερις τελευταίες στο πόλο), και η Βουδαπέστη 6 (Βάσας, Ουίπεστ, Χόνβεντ, Βαζούτας, Orvosegyetem, Φερεντσβάρος), και ακολουθεί το Ζάγκρεμπ με 5 (Ντινάμο, Τσιμπόνα, Μλάντοστ, RK, RK Medvescak).

Η Μόσχα έχει τέσσερις συλλόγους που το έχουν πετύχει (CSKA, Ντινάμο, MGU, MAI).

Ακολουθούν με τρεις ομάδες η Αθήνα (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ), το Μιλάνο (Μίλαν, Ίντερ, Ολύμπια), το Σπλιτ (Γιουγκοπλάστικα, Γιαντράν, Ποσκ), το Βουκουρέστι (Στεάουα, Ντινάμο, Ραπίντ), η Σόφια (CSKA, Ακαντέμικ, Σλάβια), το Λονδίνο (Τσέλσι, Άρσεναλ, Τόττεναμ), και το Βελιγράδι (Παρτίζαν, Ερυθρός Αστέρας, Νόβι),

Από δύο ομάδες έχουν ένδεκα πόλεις: η Μαδρίτη (Ρεάλ, Ατλέτικο), η Ρώμη (Ρόμα, Βίρτους), το Τορίνο (Γιουβέντους, CUS Pallavolo), η Μπολόνια (Βίρτους, Φορτιτούντο – και οι δύο στο μπάσκετ), το Τρεβίζο (Μπενεττόν, Σίσλει), η Νάπολη (Ποζίλιπο, Κανοττιέρι – και οι δύο στο πόλο), η Λειψία (SC, SC DHfK), το Μαγδεβούργο (SC, Ντινάμο), η Κωνσταντινούπολη (Φενερμπαχτσέ, Εφές), η Άλμα Άτα (Μπουρεβέστνικ, Ντινάμο), και το Μάντσεστερ (Γιουνάιτεντ, Σίτυ). Μόνο η Ιταλία έχει έξι πόλεις. Καμία άλλη χώρα δεν έχει έστω και τρεις πόλεις. Από δύο πόλεις έχουν η Ισπανία, η Κροατία και η Αγγλία. Η Θεσσαλονίκη είχε την ευκαιρία να είναι η δωδέκατη πόλη με δύο ομάδες (ή η όγδοη πόλη με τρεις ομάδες) στον τελικό, όπου έχει συμμετάσχει ο Ηρακλής, αλλά τρεις φορές ο Άρης και μία ο ΠΑΟΚ έχασαν στον ημιτελικό. Το Βερολίνο έχει επίσης δύο ομάδες στον τελικό, αλλά η μία είναι του Δυτικού (Σπαντάου 04) και η άλλη του Ανατολικού (Ντινάμο).

Η CSKA Μόσχας είναι ο μόνος σύλλογος που έπαιξε σε τελικό Πρωταθλητριών σε τέσσερα σπορ (μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, χάντμπολ).

Σε τελικό Πρωταθλητριών σε τρία σπορ έχουν συμμετάσχει πέντε σύλλογοι: Μπαρτσελόνα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, χάντμπολ), Παρτίζαν Βελιγραδίου (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, πόλο), Στεάουα Βουκουρεστίου (ποδόσφαιρο, βόλεϊ, χάντμπολ), Ολυμπιακός (μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο), και Ντινάμο Βουκουρεστίου (βόλεϊ, πόλο, χάντμπολ).

Σε τελικό Πρωταθλητριών σε δύο σπορ έχουν συμμετάσχει δέκα σύλλογοι: Ρεάλ (ποδόσφαιρο, μπάσκετ), Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου (ποδόσφαιρο, πόλο), Αμβούργο SV (ποδόσφαιρο, χάντμπολ), Παναθηναϊκός (ποδόσφαιρο, μπάσκετ), Χόνβεντ Βουδαπέστης (πόλο, χάντμπολ), Σπαρτάκ Μπρνο (μπάσκετ, βόλεϊ), Ντινάμο Μόσχας (βόλεϊ, πόλο), Ατλέτικο Μαδρίτης (ποδόσφαιρο, χάντμπολ), Μλάντοστ Ζάγκρεμπ (βόλεϊ, πόλο), και Παρί ΣΖ (ποδόσφαιρο, χάντμπολ). Από τα 16 κλαμπ, τα επτά είναι από χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ προκρίθηκαν στον τελικό μόνο τέσσερις σύλλογοι: Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Παναθηναϊκός και Παρτίζαν Βελιγραδίου (ο Παναθηναϊκός και η Παρτίζαν είναι φιναλίστ στο ποδόσφαιρο και τροπαιούχοι στο μπάσκετ).

Το ρεκόρ των συνεχόμενων τελικών έχουν: στο ποδόσφαιρο η Ρεάλ Μαδρίτης με 5, στο μπάσκετ η Βαρέζε με 10, στο βόλεϊ η Ζενίτ Καζάν με 5 και ακολουθούν οι Ραπίντ Βουκουρεστίου, CSKA Μόσχας, Μόντενα και Ραβέννα με 4, στο πόλο η ιταλική Προ Ρέκκο με 7, και στο χάντμπολ η Μπαρτσελόνα με 6.

Η Γιουβέντους έχει το ρεκόρ των χαμένων τελικών (7) στο ποδόσφαιρο, και ακολουθούν οι Μπάγερν Μονάχου και Μπενφίκα με 5 χαμένους τελικούς έκαστη.

Η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μακκάμπι Τελ Αβίβ έχουν το ρεκόρ των χαμένων τελικών στο μπάσκετ (από 9).

Η Ελλάδα μέχρι και το 1993 είχε συμμετάσχει μόλις σε δύο τελικούς Πρωταθλητριών. Όμως, στα επόμενα είκοσι χρόνια έφτασε τους 22, δηλαδή από το 1994 έως το 2013 συμμετείχε αναλογικά κάθε χρόνο σε ένα τελικό.

Οι ελληνικές ομάδες, έχουν συμμετάσχει στον τελικό στο μπάσκετ ανελλιπώς την πενταετία 1994-1998 και την πενταετία 2009-2013.

Ομάδες από 27 χώρες έπαιξαν σε τελικό έστω και σε ένα σπορ, αλλά μέσα σ’ αυτές δεν είναι η Ουκρανία. Από τις 27 χώρες, οι 11 έχουν συμμετάσχει σε τελικό μόνο σε ένα σπορ, και 9 χώρες σε δύο αθλήματα. Μόνο δέκα χώρες έχουν να επιδείξουν σε ένα τουλάχιστον σπορ, διψήφιο αριθμό προκρίσεων στον τελικό.

Η Τουρκία έπαιξε για πρώτη φορά σε τελικό το 2014 (βόλεϊ). Όμως, η τουρκική ομάδα προκρίθηκε στο final-4 ως διοργανώτρια, χωρίς δηλαδή να δώσει προκριματικούς αγώνες.

Το Μαυροβούνιο και η Ισλανδία είναι οι μόνες μικρές πληθυσμιακά χώρες (κάτω από ένα εκατομμύριο) που έχουν προκριθεί σε τελικό.

Η Ελλάδα έχει συμμετάσχει σε 11 τελικούς περισσότερους από τη Γαλλία, παρότι η δεύτερη έχει πενταπλάσιο πληθυσμό.

Η Ιταλία έχει συμμετάσχει σε 101 τελικούς περισσότερους από τη Γαλλία, ενώ οι δύο χώρες έχουν περίπου τον ίδιο πληθυσμό.

Η Ελλάδα έχει 51,8% επιτυχία σε προκρίσεις από τους «4» στον τελικό (28/54), ενώ η αντίστοιχη επίδοση της Γαλλίας είναι 30,3% (17/56), της Ρωσίας 42% (21/50), της Γερμανίας 49,5% (56/113), της Αγγλίας 55,3% (26/47), της Ισπανίας 51,2% (99/193), και της Ιταλίας 64,4% (118/183). Δηλαδή η Ελλάδα έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση.

Εάν υπολογίσουμε μόνο το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, η Ελλάδα είναι τέταρτη (μαζί με τη Γερμανία) πίσω από την Ιταλία, την Ισπανία και την Αγγλία.

Οι ελληνικές ομάδες προκρίθηκαν για πρώτη φορά στον τελικό, στο ποδόσφαιρο το 1971, στο μπάσκετ το 1994, στο βόλεϊ το 1992, και στο πόλο το 2001. Το 2001 η Ελλάδα έγινε η τρίτη χρονικά χώρα, μετά την Ιταλία και την Ισπανία, που προκρίθηκε στον τελικό στα τέσσερα σπορ (ποδ., μπα., βόλ., πόλο) – η τέταρτη χρονικά χώρα αν συνυπολογίσουμε τη Γιουγκοσλαβία που τότε υφίστατο. Μέχρι σήμερα καμία άλλη χώρα δεν το έχει πετύχει, ούτε η ΕΣΣΔ.

Η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα έχουν 24 από τις 29 συμμετοχές της Ισπανίας στον τελικό στο ποδόσφαιρο, και 28 από τις 32 συμμετοχές της Ισπανίας στον τελικό στο μπάσκετ.

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε στον τελικό στο ποδόσφαιρο πριν από την Μπάγερν, τη Λίβερπουλ και τη Γιουβέντους.

Η CSKA Μόσχας είναι το μόνο σωματείο που έπαιξε σε τελικό κάποιου ευρωπαϊκού Κυπέλλου και στα πέντε αθλήματα. Σε τελικό κάποιου Κυπέλλου Ευρώπης σε τέσσερα σπορ έχει συμμετάσχει μόνο η Ντινάμο Μόσχας (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο). Σε τελικό κάποιου Κυπέλλου Ευρώπης σε τρία σπορ έπαιξαν επίσης, εκτός των πέντε προαναφερθέντων κλαμπ στο Πρωταθλητριών, και οι: Παναθηναϊκός (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ) και Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, πόλο).

Πίνακας 2 Τελικοί πρωταθλητριών

  ΧΩΡΕΣ ΣΥΝΟΛΟ Ποδόσφαιρο Μπάσκετ Βόλεϊ Πόλο Χάντμπολ
1 Ιταλία 118 29 26 37 26
2 Ισπανία 99 30 32 1 6 30
3 Ο.Δ. Γερμανίας 56 18 3 8 27
4 ΕΛΛΑΔΑ 28 1 17 5 5
5 Αγγλία 26 26
6 Ρουμανία 23 2 15 6
7 Κροατία 22 16 6
8 Ρωσία 21 7 14
9 Ουγγαρία 18 12 6
10 Γαλλία 17 7 1 5 4
11 Ισραήλ 15 15
12 Πολωνία 14 8 6
13 Ολλανδία 12 8 2 2
14 Πορτογαλία 10 9 1
15 Τουρκία 7 6 1
16 Βουλγαρία 5 2 3
17 Σερβία 4 4
18 Σουηδία 3 1 2
19 Βέλγιο 3 1 2
20 Δανία 3 3
21 Σκωτία 2 2
22 Μαυροβούνιο 2 2
23 Βόρεια Μακεδονία 2 2
24 Ελβετία 1 1
25 Σλοβενία 1 1
26 Λιθουανία 1 1
27 Ισλανδία 1 1
28 Αυστρία 0
29 Νορβηγία 0
30 Φινλανδία 0
31 Ουκρανία 0
32 Αλβανία 0
  Σοβιετική Ένωση 48 14 18 8 8
  Γιουγκοσλαβία (σε όλες τις εκδοχές της) 41 2 8 3 17 11
  Τσεχοσλοβακία 15 3 7 5
  Ανατολική Γερμανία 9 2 1 6
  Σερβία & Μαυροβούνιο 0

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος τα τρόπαια

Ο ευρωπαϊκός ομαδικός αθλητισμός σε αριθμούς: Μια πρωτότυπη καταγραφή των επιδόσεων σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο και χάντμπολ (μέρος πρώτο)

Ο πρωταθλητισμός (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο και χάντμπολ) σε αριθμούς : Μέρος τρίτο, τα τρόπαια – Σαρώνει η Ιταλία – Έκτη, ελέω μπάσκετ η Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: