Ο γόρδιος δεσμός της έρευνας και διάσωσης: Αποφάσεις προ των πυλών στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε στρατιωτικό επίπεδο για τα νέα ελικόπτερα SAR

πολεμική αεροπορία έχει απαιτήσει από τους “μνηστήρες” της να καταθέσουν τις τελικές προτάσεις τους ως τις αρχές του Ιουλίου ώστε μέσα σ’ ένα 15θήμερο να έχουν εξεταστεί και η πρόταση του αεροπορικού επιτελείου για ελικόπτερα έρευνας διάσωσης να κατατεθεί στον επόμενο υπουργό Εθνικής άμυνας. Πηγή εικόνας: Leonardo




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Ο συνδυασμός των αναγκών που αναδύουν οι καλοκαιρινοί μήνες με όλες τις προκλήσεις που πρέπει καθημερινά η χώρα μας να αντιμετωπίζει, δημιουργούν ασφυκτικό «κοκτέιλ» για έρευνα και διάσωση.

Δύο λέξεις που είναι συνυφασμένες με την ανθρωπιά που επιδεικνύουν οι αρχές ασφαλείας αλλά και οι ένοπλες δυνάμεις. Δύο λέξεις όμως και άρρηκτα συνδεδεμένες με την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα καθώς επίσης και με την αρμοδιότητα του SAR (Search and Rescue – Ερευνα και Διάσωση) σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών.

Στο τραγικό ναυάγιο της Πύλου που η Μεσόγειος έγινε το νεκροταφείο εκατοντάδων ψυχών, οι ένοπλες δυνάμεις με μέσα που έχουν οριακές διαθεσιμότητες ήταν εκεί.

  • Και σαφώς έπρεπε να είναι εκεί ώστε να σώσουν όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους από την θάλασσα. Στο Αιγαίο όμως οι Τούρκοι περιμένουν με το δάκτυλο στη σκανδάλη ν’ αναπτύξουν τα δικά τους μέσα και ταυτόχρονα να εκθέσουν την Αθήνα που έχει την πλήρη αρμοδιότητα για την έρευνα και διάσωση.

Ούτε μήνας δεν έχει περάσει από τότε που δύο φορτηγά πλοία είχαν συγκρουστεί στα ανοιχτά της Χίου. Και τότε η Ελλάδα ενήργησε ως όφειλε, μη αφήνοντας το παραμικρό περιθώριο αντίδρασης στη γείτονα, αν κι αυτή θέλησε να στείλει έστω μια ακταιωρό ως «παρατηρητή». Η άμεση και μεγάλη κινητοποίηση πλωτών μέσων και ελικοπτέρου της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν η κίνηση ματ της Αθήνας.

Τα παραπάνω όμως είναι περιστατικά που πλανώνται ως εφιάλτης σε όλους όσοι έχουν τον επιχειρησιακό έλεγχο…

Τι θα συνέβαινε αν υπήρχαν ταυτόχρονα γεγονότα που απαιτούσαν έρευνα και διάσωση; Σ’ ένα ακόμη πιο περίπλοκο σενάριο ή σε μια άσκηση επί χάρτου, θα μπορούσε κανείς να προσθέσει αιτήματα από νησιά για μεταφορά ασθενών με ιδιαίτερη μορφολογία στα οποία δεν μπορούν να προσγειωθούν αεροσκάφη, ούτε καν τα μεταφορικά Chinook για τα οποία απαιτούνται μεγαλύτερης έκτασης ελικοδρόμια.

Οι παραπάνω λόγοι έχουν οδηγήσει την πολεμική αεροπορία να ασκεί πίεση ώστε αμέσως μετά τις εκλογές να υπάρξουν άμεσες εξελίξεις. Οι παραπάνω λόγοι και σαφώς η γνώση της ευθύνης που υπάρχει, δημιουργούν συνθήκες τέτοιες που στο αεροπορικό επιτελείο σημειώνουν ότι απαιτείται απόφαση και συμβασιοποίηση έως το τέλος του έτους.

Σύμβαση για τα νέα ελικόπτερα SAR ως το τέλος του χρόνου θέλει η ΠΑ

Δηλαδή η πολεμική αεροπορία που ο δικός της άτυπος διαγωνισμός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη θέλει να τελειώσει οριστικά το θέμα της επιλογής στα μέσα του επόμενου μήνα και μέχρι το τέλος της χρονιάς να έχει ολοκληρωθεί- αν και δύσκολο- η συμβασιοποίηση με την ανάδοχο εταιρεία.

Αμερικανοί, Γάλλοι και Ιταλοί γνωρίζουν τις απαιτήσεις της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας για τα ελικόπτερα SAR & CSAR. Κι’ ερίζουν για το ποια εταιρεία θα κόψει το νήμα της επιλογής, με δεδομένο πως στα προαπαιτούμενα υπάρχουν πολλά στην διαμόρφωση του ελικοπτέρου που αγγίζουν σε στρατιωτικού τύπου.

  • Πάντως σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στο Λε Μπουρζέ της Γαλλίας την ερχόμενη εβδομάδα η ηγεσία της πολεμικής αεροπορίας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει εκ του σύνεγγυς με την Αμερικανική Lockheed Martin για τα ελικόπτερα UH-60M (Black Hawk στην έκδοση SAR), την Γαλλική Airbus για δυο τύπους αεροναυαγοσωστικών, τα Η175Μ & Η225Μ και με την Ιταλική Leonardo για τα ευρέος διαδεδομένα ελικόπτερα έρευνας διάσωσης AW 139M.

Σε ό,τι αφορά την αμερικανική πρόταση, ο αριθμός των επιπλέον 14 ελικοπτέρων ως ενδεχόμενο υπάρχει ούτως ή άλλως στο επίσημο αίτημα της ελληνικής πλευράς προς την Ουάσιγκτον και η αγορά μέσω των FMS προβλέπει χρηματοδότηση αλλά και χαμηλότοκες δόσεις.

Για την Γαλλία και την Ιταλία η φόρμα των πιθανόν ευρωπαϊκών κονδυλίων για την έρευνα και διάσωση είχε εφαρμοστεί και στο παρελθόν, μια και ορισμένα εκ των υφιστάμενων Super Puma είχαν αγοραστεί με τον συγκεκριμένο τρόπο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

Άσκηση Air Defender: Καθαρό μήνυμα αεροπορικής υπεροχής της Συμμαχίας προς τη Ρωσία με τη συμμετοχή και των ελληνικών φτερών του “Περσέα”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: