Οι αμφίβιοι καταδρομείς των νησιών αποκτούν από μέρα σε μέρα τα νέα τους σκάφη (Munin S-1200 Armored): Θα απλωθούν σε όλο το μήκος του Αιγαίου

Κάτι που ξεχωρίζει στο σκάφος είναι ότι διαθέτει δορυφορικό εξοπλισμό. Με αυτόν, οι SOF, όπου κι αν βρίσκονται, έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν εικόνα και ήχο σε πραγματικό χρόνο προς τα επιχειρησιακά κέντρα. Πηγή εικόνας: Hellasjournal




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Μέσα στις επόμενες ημέρες τα πρώτα από τα συνολικά 41 Munin S-1200 Armored,αποδίδονται στα πολύπειρα στελέχη των Ειδικών Τμημάτων Εθνοφυλακής των νησιών (ΕΤΕΘ).

Ο αριθμός της πρώτης παρτίδας φανερώνει ότι τα νέα σκάφη θα απλωθούν σε όλο το μήκος του Αιγαίου και σταδιακά ο αριθμός τους θα ανεβαίνει στις ακριτικές μονάδες, αναλόγως των αναγκών και αποστολών που υπάρχουν για κάθε Ειδικό Τμήμα Εθνοφυλακής.

Μόλις πριν από ένα 24ωρο η Hellas Journal έγραφε ότι ορισμένες από τις συμβάσεις που είχαν προχωρήσει πολύ πριν από την προκήρυξη των εκλογών, τρέχουν είτε εντός του χρονοδιαγράμματος είτε προηγούνται αυτού.

Και μπορεί το πρόγραμμα ενίσχυσης των αμφίβιων δυνάμεων στο ανατολικό  Αιγαίο να μην αποτελεί ένα εκ των λεγόμενων μεγάλων, πρωτοκλασάτων συμβάσεων, όμως η σελίδα μας εδώ και χρόνια έχει ασχοληθεί και αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα σκάφη τους οι φρουροί των βράχων στο Αρχιπέλαγος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές το πρώτο Munin S-1200 Armored πρόκειται να παραληφθεί από τους αμφίβιους καταδρομείς της Σάμου και το αμέσως επόμενο διάστημα στην πρώτη παραλαβή, τα σκάφη θα μοιραστούν και σε άλλες μονάδες των «πρασινοσκούφηδων» του Αιγαίου.

  • Τα σκάφη αυτά -σε πλήρη συνδυασμό με την αναβάθμιση σε οπλισμό, ηλεκτρονικά μέσα και διαφορετικά βήματα στην εκπαίδευση των στελεχών στα Ειδικά Τμήματα Εθνοφυλακής, ουσιαστικά εισάγουν τους αμφίβιους των νησιών στα «μυστικά» της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Η ηγεσία του Επιτελείου και της ΔΕΠ θέλουν τα ΕΤΕΘ να αποτελέσουν άμεσα, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, τον μακρύ βραχίονα ειδικού πολέμου, στην πρώτη γραμμή. Πέραν της αναβάθμισης σε υλικά, μέσα στον σχεδιασμό βρίσκεται η συμμετοχή τους σε ασκήσεις και σενάρια στα οποία μετέχουν SOF από άλλες χώρες.

Εδώ και μεγάλο διάστημα τα δύο πρώτα Munin S-1200 Armored βρίσκονται στη Νέα Πέραμο ενδυναμώνοντας τον στολίσκο της Ζ’ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών.

Με αυτά έγιναν δεκάδες δοκιμαστικοί πλόες με οποιεσδήποτε συνθήκες στη θάλασσα και σε κάθε θερμοκρασία. Ακόμη και διαφορετικές προπέλες, σύμφωνα με πληροφορίες, εφαρμόστηκαν στις εξωλέμβιες μηχανές των 400 ίππων. Στόχος ήταν να επιτευχθεί η μέγιστη ταχύτητα που θα μπορούσε να αναπτύξει το σκάφος ακόμη και με πλήρη φόρτο, προσωπικού, ατομικού οπλισμού αλλά και όπλων υποστήριξης.

Με real time δυνατότητες σε έρευνα και διάσωση

Οι δυνάμεις ταχείας αντίδρασης κυρίως των νησιών είναι αυτές που μπορούν να εκμεταλλευτούν πλήρως τις επιδόσεις των νέων σκαφών κρούσης που αποκτώνται με ρυθμό οκτώ ανά έτος από το σύνολο των 41 Munin S-1200 Armored. Με αυτονομία περίπου 250 ναυτικών μιλίων, ταχύτητα που ναι μεν έφτασε στις δοκιμές τους 55 κόμβους αλλά σε μια αποστολή με πλήρη φόρτο μάχης των καταδρομών φθάνει τους 40, το νέο απόκτημα των αμφίβιων τμημάτων ειδικών επιχειρήσεων είναι ένα «εργαλείο» ικανό να ταξιδεύει ακόμη και με 7-8 μποφόρ.

  • Οι αμφίβιοι των νησιών θα επιχειρούν πλέον με μεγαλύτερο σκαρί 12 μέτρων σε σχέση με τα 9,60 μ των Magna. Κάτι στο οποίο εστιάζουμε είναι πως για ακόμη μια φορά σε σκάφος των καταδρομών ο οπλισμός αυτοάμυνας μπορεί να θεωρηθεί ο «άκρως απαραίτητος», γεγονός που εκθέτει τον χειριστή του αλλά και το επιβαίνον τμήμα.

Μόνο ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης βρίσκονται προστατευμένοι, τουλάχιστον από βολίδες 7,62mm, πίσω από το θωρακισμένο κουβούκλιο. Το Munin S-1200 Armored έχει οπλιστεί με το γνωστό «50άρι» των 12,7mm και στην πρύμνη με το Mag 7,62.

Και επειδή στην Αθήνα πάντα δείχνουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για την αναγνωρισμένη διεθνώς αρμοδιότητα που έχει η χώρα μας στην έρευνα και διάσωση στο Αρχιπέλαγος, οι επιτελείς φρόντισαν αυτά τα 41 σκάφη ανορθόδοξου πολέμου να φέρουν και θερμική κάμερα Flir έτσι ώστε να επιτηρούν και να εντοπίζουν τυχόν ναυαγούς μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Οι συγκεκριμένες λειτουργίες φυσικά βοηθούν σημαντικά και στην θαλάσσια επιτήρηση κατά τους πλόες που αφορούν την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης.

Όμως εκείνο που μπορεί κανείς να ξεχωρίσει στο σκάφος είναι ότι διαθέτει δορυφορικό εξοπλισμό και με αυτόν οι SOF όπου κι αν βρίσκονται τους δίνεται η δυνατότητα να μεταφέρουν εικόνα και ήχο σε πραγματικό χρόνο στα επιχειρησιακά κέντρα, με ότι σημαίνει αυτό για τον συντονισμό της επόμενης κίνησης των αμφίβιων δυνάμεων εντός του πλαισίου των δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων. 

Το πρώτο δείγμα της real time μετάδοσης των γεγονότων, που μέρος τους είδε το φως της δημοσιότητας, ήταν ο απεγκλωβισμός άμαχου πληθυσμού από το Χαρτούμ. Το τμήμα ειδικών επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ έδινε σε πραγματικό χρόνο εικόνα στο Εθνικό Κέντρο επιχειρήσεων. Και εκεί ο τότε υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρακολουθούσαν κάθε κίνηση που έκαναν στο Χαρτούμ τόσο οι άνδρες ειδικών επιχειρήσεων, όσο και το πολύπειρο πλήρωμα του C-130 της πολεμικής αεροπορίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

Aποκάλυψη: Ξεκινά και η φρεγάτα Φορμίων, με ελληνικές παρεμβάσεις, στις αρχές Ιουλίου… Εντονο παρασκήνιο με τις γαλλικές Belh@rra και το project των κορβετών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: