Ο Ελπιδοφόρος έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον Οικουμενικό Πατριάρχη: Απόπειρα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής να παγιδέψει και τους Μητροπολίτες

FILE PHOTO: Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος με τον Επίσκοπο Μηδείας κ. Απόστολο και τα παιδιά της χορωδίας κατά την αφή του Χριστουγεννιάτικου δένδρου στη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Μιχάλης Κακιάς




ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στην έκτακτη συνεδρίαση εξ’ αποστάσεως -ηλεκτρονικώς- της Επαρχιακής Συνόδου, τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2023, αποπειράθηκε να παγιδέψει τους Μητροπολίτες, επαναφέροντας και πάλι το θέμα της προαγωγής του Επισκόπου Μηδείας Αποστόλου σε εν ενεργεία Μητροπολίτη του Οικουμενικού Θρόνου της πάλαι ποτέ διαλάμψασας Μητροπόλεως της Μικράς Ασίας, αποκάλυψε ο Θεοδώρος Καλμούκος στον Εθνικό Κήρυκα.

Το θέμα είχε συζητηθεί και πάλι στη συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023, όπως έγραψε εκτενώς ο «Εθνικός Κήρυκας». Εχοντας διαρρεύσει ότι καλεί τη Σύνοδο καθ’ υπόδειξη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, επανέφερε και πάλι το θέμα προκειμένου να παρουσιάσει την οποιαδήποτε απόφαση ως «διαγνώμη» της Επαρχιακής Συνόδου.

Η κοινή συνισταμένη των γνωμών των Μητροπολιτών για μία ακόμα φορά ήταν πως «για την προαγωγή του Αποστόλου δεν έχουμε αντίρρηση, αλλά για την εκλογή του σε Μητροπολίτη του Θρόνου δεν είναι δικό μας θέμα αλλά του Πατριαρχείου».

Υπογραμμίζεται ότι τις εκλογές ή προαγωγές Μητροπολιτών του Θρόνου τις κάνει η Σύνοδος του Φαναρίου κατόπιν εισηγήσεως του Πατριάρχη.

Η κίνηση αυτή του Ελπιδοφόρου ερμηνεύεται από τους Μητροπολίτες, αλλά και από γνώστες των πραγμάτων ενταύθα, εν Φαναρίω και εν Ελλάδι, ως απόπειρα καθιέρωσης μοντέλου για την κατάργηση των Μητροπόλεων και τη μεταποίησή τους σε «Περιφέρειες» (Districts) και την υποβίβαση των Μητροπολιτών σε «Περιφερειάρχες» ή «Επόπτες» με ονόματα πάλαι ποτέ διαλαμψασών Μητροπόλεων της Μικράς Ασίας, τους οποίους θα διορίζει και θα παύει ο ίδιος ο Ελπιδοφόρος, ο οποίος θα καταστεί ο μόνος κυρίαρχος ιεράρχης ολόκληρης της Αμερικής.

Οταν ρωτήθηκε πώς θα διακονήσει εδώ ο Απόστολος, με ποιο σχήμα ή ιδιότητα, ο Ελπιδοφόρος απάντησε πως δεν υπάρχει πρόβλημα θα βρεθεί λύση. Του ελέχθη ότι προβαίνετε σε καταστρατήγηση του Καταστατικού της Αρχιεπισκοπής, το οποίο δεν προβλέπει την έστω κατ’ ανάθεση «διαποίμανση» μιας Μητρόπολης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής από ιεράρχη Μητρόπολης της Μικράς Ασίας.

Ο Ελπιδοφόρος στη Συνεδρίαση της Δευτέρας απέσυρε την αρχική του πρόταση στη συνεδρίαση της Πέμπτης 15 Ιουνίου να καταστεί ο Απόστολος μέλος της Επαρχιακής Συνόδου, έπειτα από τη σφοδρή αντίδραση των Μητροπολιτών.

Οταν ελέχθη να γίνει ο Απόστολος Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, ο Ελπιδοφόρος απάντησε ότι η Μητρόπολη Νέας Ιερσέης θα καταργηθεί κάποια στιγμή, αποκαλύψας κατ’ αυτόν τον τρόπο το σχέδιο του εξ’ υπαρχής να εκθρονίσει τον Μητροπολίτη Ευάγγελο ακριβώς για να του πάρει τη Μητρόπολη.

Οι Μητροπολίτες, αλλά και πλείστοι όσοι κληρικοί και λαϊκοί διερωτώνται, πώς και ποιος καταργεί μία Μητρόπολη θεσμοθετημένη με Τόμο και ιδρυμένη από τη Σύνοδο του Πατριαρχείου;

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυκας» στην έκδοσή του, του Σαββατοκύριακου 3-4 Ιουνίου 2023, «ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ζήτησε συγγνώμη για τους λάθος χειρισμούς στα θέματα της Αρχιεπισκοπής και Ομογένειας Αμερικής, τα οποία ανέκυψαν από τις αποφάσεις της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου 2020 αναφορικά με την κατάργηση του Καταστατικού της Αρχιεπισκοπής, την εκθρόνιση του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου και την επιβολή αργίας στον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο».

Αποκαλύπτουμε σήμερα πως ο Ελπιδοφόρος συνδέεται με στενή φιλία και εγγύτητα με τον Επίσκοπο Μηδείας Απόστολο από την εποχή που ο Απόστολος έφυγε αιφνιδίως κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες από την προϊσταμενία του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Αστόριας κι έγινε πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Αγίου Φραγκίσκου.

Ο Ελπιδοφόρος προώθησε παρασκηνιακά την προαγωγή του Αποστόλου σε Επίσκοπο, ενώ όντας ακόμα ο Ελπιδοφόρος Μητροπολίτης Προύσσης μετέβαινε στην περιοχή της Καλιφόρνιας και διεξήγαγε εράνους και κάνοντας δείπνα, συνεπικουρούμενος από τον Απόστολο, για συγκέντρωση χρημάτων με σκοπό την αγορά και αναπαλαίωση ναών στην Προύσα, όπως λεγόταν δημόσια.

Ο Απόστολος το φέρνει βαρέως που δεν έγινε Μητροπολίτης Σικάγου έπειτα από τη χηρεία της Μητρόπολης Σικάγου, ενώ ζήτησε από τον Ελπιδοφόρο να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του ως Αρχιγραμματέα της Επαρχιακής Συνόδου διότι δεν μπορούσε να αντέξει την τοξικότητα που δημιουργούσε εντός της Αρχιεπισκοπής ο εσωκατάκοιλος σύμβουλος του Ελπιδοφόρου, Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Δρόσσος, τον οποίον έφερε μαζί του εξ’ Αθηνών.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ζήτησε τουλάχιστον δέκα φορές από τον Ελπιδοφόρο να απομακρύνει τον Δρόσσο από την Αρχιεπισκοπή, αλλά ο Ελπιδοφόρος τον αγνόησε επιδεικνύοντας και σ’ αυτό το θέμα ανυπακοή στον Πατριάρχη.

Κι έτσι όταν έγινε η εκθρόνιση του Μητροπολίτη Ευαγγέλου από τη Νέα Ιερσέη, δημιουργήθηκε αυτό που είναι γνωστό στην εκκλησιαστική γλώσσα ως «μοιχεπιβασία του Θρόνου» του Ευαγγέλου, κι ο μεν Ελπιδοφόρος ονομάσθηκε «Πατριαρχικός Επίτροπος», ο δε Απόστολος Αρχιεπισκοπικός Επόπτης για τις Ακολουθίες και τις παραστάσεις χωρίς διοικητικές αρμοδιότητες.

Ως συμπλήρωμα μάλιστα στην όλη κατάσταση διορίσθηκε κι ο Αρχιμανδρίτης Χριστόφορος Οικονομίδης ως πρωτοσύγκελος και συντελέστηκε η «κατάληψη» της Μητρόπολης.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η ερώτηση που πλανάται κάθε μέρα όλο και πιο έντονα ανάμεσα στους αρχιερείς, τους ιερείς και λαϊκούς στις κοινότητες είναι η εξής: Πού στέκεται ο Βαρθολομαίος σ’ όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο Ελπιδοφόρος;

Αποκαλύπτουμε ακόμα πως η συντριπτική πλειοψηφία των ιεραρχών του Φαναρίου, πλην μιας ή το πολύ δύο εξαιρέσεων, δεν θέλουν ούτε να δουν, ούτε να ακούσουν για τον Ελπιδοφόρο, πράγμα το οποίο έχουν φροντίσει να το γνωρίζει ο Πατριάρχης.

Αποκαλύπτουμε επίσης πως ο Ελπιδοφόρος είναι ανεπιθύμητος σε πολλές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και σε Μονές συμπεριλαμβανομένων και Μονών του Αγίου Ορους, όπως ο ίδιος ανέφερε στην τελευταία Σύνοδο του Φαναρίου στις 30 Μαΐου.

Μεγάλη κρίση μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και του κ. Βαρθολομαίου: Ο Ελπιδοφόρος αγνοεί τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: