Μεγάλη κρίση μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και του κ. Βαρθολομαίου: Ο Ελπιδοφόρος αγνοεί τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη

Η Επαρχιακή Σύνοδος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA, DIMITRIOS PANAGOS




ΒΟΣΤΩΝΗ. Απροκάλυπτη ανυπακοή στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τη Σύνοδο του Φαναρίου επέδειξε για μία ακόμα φορά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, αναφορικά με το θέμα αναθεωρήσεως του Καταστατικού της Αρχιεπισκοπής.

Αυτό αποδείχθηκε από την έκτακτη συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023, πράγμα το οποίο προκάλεσε για μία ακόμα φορά την έντονη αντίδραση των Μητροπολιτών, όπως αναφέρει ο Θεόδωρος Καλμούκος στον Εθνικό Κήρυκα. Σημειώνει τα εξής:

Αποκαλύπτουμε ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την Εσθονία όπου βρίσκεται για να πραγματοποιήσει την κεντρική ομιλία στη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, έδωσε εντολή στον Ελπιδοφόρο να συγκαλέσει εκτάκτως την Επαρχιακή Σύνοδο τη Δευτέρα 19 Ιουνίου.

Η συνεδρίαση της Πέμπτης 15 Ιουνίου έγινε εξ’ αποστάσεως ηλεκτρονικώς από την πόλη Weirton της Δυτικής Βιργινίας όπου είχε μεταβεί ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος για την Εξόδιο Ακολουθία του αειμνήστου Γεωργίου Ψαρού, πατρός του γνωστού ευεργέτη της Εκκλησίας και Φιλανθρώπου Μιχάλη Ψαρού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα», η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ανάγνωση δύο πολυσέλιδων εκθέσεων, των εξής: Η μία περιλαμβάνει τις δύο συναντήσεις της μεικτής επιτροπής Αρχιεπισκοπής – Πατριαρχείου που έγιναν στο Φανάρι για το Καταστατικό και η άλλη είναι για τη συνάντηση που έγινε με τους Μητροπολίτες -μέλη της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής στο Φανάρι με τον Πατριάρχη στις 5 Απριλίου 2023, στην οποία παρόντες ήταν και ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας.

Οι εκθέσεις αυτές αναγνώσθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου στις 30 Μαΐου 2023 για την οποία έγραψε εκτενώς ο «Εθνικός Κήρυκας» στην έκδοση του, του Σαββατοκύριακου 3 – 4 Ιουνίου 2023, αποκαλύπτοντας, ότι, «ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ζήτησε συγνώμη για τους λάθος χειρισμούς στα θέματα της Αρχιεπισκοπής και Ομογένειας Αμερικής, τα οποία ανέκυψαν από τις αποφάσεις της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου 2020 αναφορικά με την κατάργηση του Καταστατικού της Αρχιεπισκοπής, την εκθρόνιση του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου και την επιβολή αργίας στον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο».

Τονίζεται ότι παρόλο που οι εκθέσεις αυτές απευθυνόταν στον Πατριάρχη και τη Σύνοδο του Φαναρίου, ωστόσο με εντολή του Πατριάρχη στάλθηκαν στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής να αναγνωσθούν στη συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου, πράγμα που έγινε την Πέμπτη 15 Ιουνίου.

Οι Μητροπολίτες της Επαρχιακής Συνόδου έμειναν κατάπληκτοι κατά την ανάγνωση των εκθέσεων διότι όπως ελέχθη χαρακτηριστικά στον «Εθνικό Κήρυκα», «αυτά που μεταφερόταν εδώ από τον Αρχιεπίσκοπο ήταν εντελώς διαφορετικά από αυτά που γράφουν οι εκθέσεις.

Οι Μητροπολίτες είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο που έχουν γραφτεί οι εκθέσεις με την ακρίβεια και αντικειμενικότητα των λεχθέντων και διαμειφθέντων στις συνεδριάσεις εν Φαναρίω τόσο της μεικτής επιτροπής, όσο και της δικής τους με τον Πατριάρχη στις 5 Απριλίου, παρόντων του Εμμανουήλ και του Νικήτα όπως αναφέραμε πιο πάνω.

Όταν ο Ελπιδοφόρος έθεσε και πάλι το θέμα αναθεώρησης του Καταστατικού στοχεύοντας στο τριπλό μνημόσυνο στις Ακολουθίες, την μετατροπή των Μητροπόλεων σε Περιφέρειες ή Districts και την υποβίβαση των Μητροπολιτών με ονομασίες πάλαι ποτέ διαλαμψασών Μητροπόλεων της Μικράς Ασίας και τον διορισμό τους από τον ίδιον ως «Περιφερειαρχών» ή «Εποπτών» των Περιφερειών, πράγμα το οποίο έχει απορρίψει άρδην ο Πατριάρχης και η Σύνοδος του Φαναρίου όπως μάλιστα αναφέρεται στην έκθεση, βρέθηκε αντιμέτωπος με τη σθεναρή αντίδραση των Μητροπολιτών.

Οι Μητροπολίτες επιμένουν ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις, οι υποδείξεις και οι προτροπές του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της Ιεράς Συνόδου του Φαναρίου, πλην όμως ο Ελπιδοφόρος επιμένει ότι έχει δικαίωμα ως Αρχιεπίσκοπος να εκθέτει και τις δικές του απόψεις και θέσεις.

Υπενθύμισαν οι Μητροπολίτες ότι ο Πατριάρχης και η Σύνοδος του Φαναρίου τις έχουν απορρίψει άρδην όπως μάλιστα αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυκας» το Σαββατοκύριακο 3 – 4 Ιουνίου 2023 ως εξής:

«Από την πρόσφατη Σύνοδο της 30ης Μαΐου προέκυψε ανάμεσα στα άλλα για άλλη μία φορά ότι ο Πατριάρχης έχει βάλει φρένο στον Ελπιδοφόρο καθώς έχουν απορριφθεί όλες οι προτάσεις του, όπως η τριπλή μνημόνευση στις Ακολουθίες, δηλαδή, του ονόματος του Πατριάρχη, του Αρχιεπισκόπου και του τοπικού Μητροπολίτη, η κατάργηση των Μητροπόλεων, ενώ όπως αναφέρεται και στο ανακοινωθέν δεν θα λειτουργεί, δεν θα αποφασίζει και δεν θα προτείνει μόνος του αλλά πάντοτε με τη Συνοδική διαγνώμη της Επαρχιακής Συνόδου».

Παρόλα αυτά ο Ελπιδοφόρος ανάρτησε στον επίσημο ιστότοπο της Αρχιεπισκοπής ειδική ιστοσελίδα για το Καταστατικό προς «ενημέρωση» για την ιστορία των Καταστατικών και προσκαλεί κληρικούς και λαϊκούς να υποβάλλουν ερωτήσεις για την αναθεώρηση του Καταστατικού στις οποίες θα απαντά ο ίδιος.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύθηκε από τους Μητροπολίτες της Επαρχιακής Συνόδου, αλλά και από λαϊκά μέλη της Εκκλησίας με γνώση και γνώμη για τα εκκλησιαστικά ως απόπειρα εξάσκησης πίεσης ή «εκβιασμού» στον Πατριάρχη και τη Σύνοδο του Φαναρίου, ότι δήθεν αυτά επιθυμεί ο κλήρος και ο λαός της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Τόνιζαν πως ο Ελπιδοφόρος έχει προκαλέσει ήδη ρηγματώδεις καταστάσεις, πράγμα το οποίο του το είπαν οι Μητροπολίτες τονίζοντας πως «ο κλήρος μας αντιτίθεται στα σχέδια σας».

Ο ίδιος δε ανακοίνωσε πως θα επικοινωνήσει με τους ιερείς εκάστης Μητροπόλεως για να τους εξηγήσει «ως πνευματικός τους πατέρας» για το Καταστατικό. Εν τω μεταξύ λέγει στον Πατριάρχη ότι είναι ο πλέον δημοφιλέστερος Αρχιεπίσκοπος που έχει περάσει ποτέ από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Η Επαρχιακή Σύνοδος απέρριψε την πρόταση του Ελπιδοφόρου να προαχθεί ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος σε εν ενεργεία Μητροπολίτη πάλαι ποτέ διαλάμψσασας Μητροπόλεως της Μικράς Ασίας, να ονομαστεί Αρχιεπισκοπικός Επόπτης ή Περιφεριάρχης της Νέας Ιερσέης και να συμμετέχει στην Επαρχιακή Σύνοδο.

Οι Μητροπολίτες κατάλαβαν ότι επρόκειτο για παγίδα η οποία θα λειτουργούσε ως πειραματικό μοντέλο ώστε ο Ελπιδοφόρος να επιτύχει το σχέδιο του για την κατάργηση και των υπόλοιπων Μητροπόλεων και υποβίβαση των Μητροπολιτών.

Αποκαλύπτουμε ότι ο Ελπιδοφόρος είπε ότι είχε πει κατ’ ιδίαν στους Μητροπολίτες της Επαρχιακής Συνόδου ότι προτίθετο να προτείνει στον Πατριάρχη την προαγωγή του Αποστόλου σε Μητροπολίτη και πως θα τον ορίσει μέλος της Επαρχιακής Συνόδου. Οι Μητροπολίτες δήλωσαν άγνοια επ’ αυτού.

Συμφώνησαν στην προαγωγή του Αποστόλου σε Μητροπολίτη πάλαι ποτέ διαλάμσασας Μητροπόλεως της Μικράς Ασίας, αλλά όταν ο Ελπιδοφόρος είπε ότι θα τον καταστήσει μέλος της Επαρχιακής Συνόδου επέδειξαν σθεναρή αντίδραση και το απέρριψαν ομόφωνα.

Αναγνώσθηκε έκθεση του παραιτηθέντος κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής, π. Γεωργίου Παρσένιου αναφορικά με τον διορισμό του Διακόνου Ιωάννη Χρυσαυγή, συμβούλου του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, ως Διευθυντή του Ινστιτούτου Διορθόδοξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων το οποίο έχει ονομαστεί προς τιμήν του Χάφινκτον, ως Huffington Institute στη Σχολή.

Όπως είχε γράψει ο «Ε.Κ.» ο Μάικ Χάφινγκτον έκανε δωρεά δυόμισι εκατομμυρίων δολαρίων στη Σχολή, ενώ συμπλήρωσε με άλλα δυόμισι εκατομμύρια ο Ελπιδοφόρος από κληρονομιά που είχε αφήσει Ελληνοαμερικανίδα στην Αρχιεπισκοπή για θέματα Παιδείας, κι έτσι έγινε το Ινστιτούτο Χάφινγκτον για το οποίο υπήρξαν αντιδράσεις αρκετών φοιτητών.

Επισημαίνεται ότι ο Χρυσαυγής έχει προϊστορία στη Σχολή καθότι διετέλεσε για κάποιο χρονικό διάστημα καθηγητής, αλλά στη συνέχεια αναγκάσθηκε να αποχωρήσει για ειδικούς λόγους.

Επίσης ο Παρσένιος στην έκθεση του ανακοίνωσε τον διορισμό του ιερέα Δημητρίου Μπαθρέλλου από την Ελλάδα, ως καθηγητή της Δογματικής και της Πατρολογίας. Θα αντικαταστήσει τους εκδιωχθέντες καθηγητές από τον Καντώνη με την προτροπή του Ελπιδοφόρου, π. Εμμανουήλ Κλάψη της Δογματικής και π. Γεωργίου Δράγα της Πατρολογίας, οι οποίοι μάλιστα είχαν μονιμότητα, επικαλεσθείς οικονομικούς λόγους ή αλλιώς exigency για να δικαιολογήσει την αποπομπή τους.

Κατά το ίδιο διάστημα όμως ο Καντώνης προέβη σε προσλήψεις όπως εκείνη του Παρσένιου για την κοσμητεία από την οποία παραιτήθηκε κι αυτός «για λόγους υγείας», διατηρεί όμως την καθηγεσία της Καινής Διαθήκης.

Ο μεν π. Κλάψης και η επίσης εκδιωχθείσα καθηγήτρια Εύη Ζαχαριάδη Χόλμπερκ έχουν υποβάλλει μηνύσεις εναντίον της Σχολής οι οποίες προχωρούν προς εκδίκαση, ο δε π. Γεώργιος Δράγας δεν υπέβαλε μήνυση καθότι πίστεψε στην υπόσχεση του Ελπιδοφόρου ότι θα του αναθέσει τη Διεύθυνση του Ινστιτούτου Πατερικών Μελετών, πράγμα το οποίο δεν έγινε.

Εγινε επίσης λόγος για τον π. Μιχαήλ Κουρεμέτη, ο οποίος αποπέμφθηκε από τη θέση του Διευθυντή της Φοιτητικής Ζωής. Είχε πενταετές συμβόλαιο, πλην όμως απομένουν δυόμισι χρόνια για την λήξη του. Του προτάθηκε να του δοθεί κοινότητα, αλλά αρνήθηκε, κι έτσι η Σχολή αναγκάζεται να καταβάλει τον μισθό του για τα επόμενα δυόμιση χρόνια χωρίς να κάνει τίποτε.

Προκειμένου να δικαιολογήσει ο Καντώνης την καταβολή του μισθού του π. Κουρεμέτη, έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) ανακοινώνοντας ότι τον διόρισε σύμβουλο στο Γραφείο της Φοιτητικής Ζωής, στο οποίο εν τω μεταξύ διόρισε τους ιερείς Ο’Ρουκ και Μερκάντο, διευθυντή και υποδιευθυντή αντίστοιχα. Ο π. Κουρεμέτης μάζεψε τα υπάρχοντα του κι έφυγε από τη Σχολή.

Αποκαλύπτουμε πως κάποια στιγμή η Σχολή δεν είχε χρήματα να καταβάλλει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της, καθηγητών, διευθυντών κ.λπ. και την κατέβαλλε η Αρχιεπισκοπή.

  • Η Αρχιεπισκοπή εξέδωσε το ακόλουθο ανακοινωθέν αργά το βράδυ της Πέμπτης 15, Ιουνίου 2023:

«Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος προήδρευσε σήμερα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου που συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης για να θεωρήσει τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τη ζωή της Εκκλησίας.

Στην αρχή ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους συνοδικούς αρχιερείς να καταθέσουν τις απόψεις τους και να συζητήσουν την αναθεώρηση του Συντάγματος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής υπό το πνεύμα του προσφάτου επισήμου ανακοινωθέντος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου (5ης Απριλίου 2023).

Ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε στα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, ότι σύντομα θα αναρτηθεί μια ενημερωτική σελίδα στον ιστότοπο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Αυτή η ιστοσελίδα θα εμβαθύνει στην ιστορία του Συντάγματος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής και θα περιλαμβάνει μια ενότητα αφιερωμένη αποκλειστικά στην απάντηση των σχετικών ερωτήσεων και θα τους επιτρέπει να υποβάλλουν περαιτέρω ερωτήματα.

Επιπλέον, ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε ότι θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους κληρικούς κάθε Μητροπόλεως στις επόμενες εβδομάδες. Αυτές οι συναντήσεις θα έχουν ως στόχο την άμεση επαφή με τον κλήρο της Αρχιεπισκοπής, επιτρέποντας στους κληρικούς να ενημερωθούν άμεσα από τον Αρχιεπίσκοπο για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ως τον πνευματικό τους πατέρα και να λάβουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις μέσω των ερωτήσεων που θα θέσουν.

Στη συνέχεια, η Ι. Επαρχιακή Σύνοδος:

ενημερώθηκε για τον εγκριθέντα υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατάλογο των προς αρχιερατείαν υποψηφίων κληρικών, ο οποίος διαμορφώθηκε όπως επισυνάπτεται συνημμένα.

Ενημερώθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο για την πρόσληψη των κληρικών Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Fan Koja και Ιερολ. Διακόνου Σπυρίδωνα Green για τις ανάγκες της Αλβανικής Επισκοπής.

Ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο Ελληνικό Κολλέγιο και τη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού μετά την πρόσφατη παραίτηση του Προέδρου κ. Γεωργίου Καντώνη καθώς και για την διαδικασία που ακολουθεί η Επιτροπή (Search Committee) για την αναζήτηση νέου Προέδρου.

Ενημερώθηκε από τον απερχόμενο Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Τιμίου Σταυρού Αιδεσιμολ. κ. Γεώργιο Παρσένιο για την πλήρωση των θέσεων Διευθυντού του Οικουμενικού Ινστιτούτου Huffington και μόνιμου καθηγητή για τον τομέα της Συστηματικής Θεολογίας.

Ασχολήθηκε με την τρέχουσα αλληλογραφία σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη.

Εκ της Αρχιγραμματείας».

Το τελευταίο αντίο στην Κερυνειώτισσα Έλλη Σταύρου: Έφυγε η “Μάνα του Οδοφράγματος” που έγραψε ιστορία στον αγώνα της επιστροφής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: