Η ΕΕ θα εισάγει αστάθεια αν δεχθεί την ένταξη της Ουκρανίας και άλλων υποψηφίων χαλαρώνοντας τα κριτήρια υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών της Δανίας

O υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν. EPA/OLIVIER HOSLET




Η Δανία υποστηρίζει την ένταξη στην ΕΕ της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, της Γεωργίας και των δυτικών Βαλκανίων, όμως οι «γεωπολιτικές περιστάσεις» δεν δικαιολογούν την παράκαμψη των μεταρρυθμίσεων στη διακυβέρνηση, δήλωσε σήμερα στους Financial Times ο δανός υπουργός Οικονομικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

Η ΕΕ κινδυνεύει «να εισαγάγει αστάθεια», αν χαλαρώσει τα κριτήριά της για τη δημοκρατία και τη διαφθορά ώστε να επιταχύνει την ένταξη της Ουκρανίας και άλλων υποψήφιων χωρών, δήλωσε ο Ράσμουσεν σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα.

Για να ενταχθεί στην ΕΕ, μια χώρα πρέπει να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της με πολλές προδιαγραφές της ΕΕ, που κυμαίνονται από το κλίμα μέχρι την εργασία. Η διαδικασία αυτή συνήθως απαιτεί πολλά χρόνια.

Όταν ερωτήθηκε σχετικά με την ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, ο Ράσμουσεν είπε ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει «να χαμηλώσει τον πήχυ», αλλά αντίθετα να βοηθήσει την Ουκρανία με επενδύσεις και αρωγή, σύμφωνα με τους FT.

Μολονότι η Ουκρανία ανταποκρίνεται σε 2 από τις 7 προϋποθέσεις για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας, αξιωματούχος της ΕΕ, που γνωρίζει τις συστάσεις της ένωσης προς τη χώρα, δήλωσε πως χρειάζονται μερικές σημαντικές μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος.

Το 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αλλαγές στο σύστημα ένταξης νέων χωρών στην ΕΕ ώστε να δοθεί μεγαλύτερος λόγος στα υφιστάμενα μέλη, αφού κράτη, μεταξύ των οποίων η Γαλλια και η Δανία, έφεραν αντίρρηση στην επέκταση της ΕΕ προς έξι χώρες των Βαλκανίων.

Ο Ράσμουσεν είπε στους FT πως η Δανία άλλαξε τη θέση της και είναι ανοικτή στην εσωτερική μεταρρύθμιση της ΕΕ, περιλαμβανομένης της λήψης περισσότερων αποφάσεων με πλειοψηφία.

Mε πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία

Φωτιές και οδοφράγματα στα περίχωρα του Παρισιού: Δεύτερη νύχτα ταραχών στη Γαλλία μετά τον θάνατο εφήβου από σφαίρα αστυνομικού [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: