Με ελληνική εκπροσώπηση η Προεδρία του νέου Δ.Σ. της ένωσης ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας Eurelectric

Από αριστερά, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurelectric και CEO της E.ON, κ. Leonhard Birnbaum, ο Αντιπρόεδρος της Eurelectric και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης, και ο Αντιπρόεδρος της Eurelectric και Διευθύνων Σύμβουλος της Fortum, κ. Markus Rauramo.




H Eurelectric, η ένωση ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας, που εκπροσωπεί περισσότερες από 3.500 εταιρείες από 30 χώρες, ανακοίνωσε σήμερα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο ρόλο αντιπροέδρου αναλαμβάνει για 2 χρόνια ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης. Πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurelectric παραμένει ο CEO της E.ON, κ. Leonhard Birnbaum.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της νέας Προεδρίας της Eurelectric ο Πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ δήλωσε: «Ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του εξελισσόμενου ενεργειακού μετασχηματισμού. Υπάρχουν όμως δύο προκλήσεις μπροστά μας: το μέγεθος και ο ρυθμός ανάπτυξης των καθαρών τεχνολογιών. Για να παρέχουμε αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή ηλεκτρική ενέργεια στους καταναλωτές και ταυτόχρονα να επιτύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους, χρειαζόμαστε μία ευέλικτη αγορά ηλεκτρισμού που προωθεί τις επενδύσεις και την ίδια στιγμή μειώνει τον κίνδυνο της απότομης αύξησης των τιμών σε μικρό χρονικό διάστημα».

Ο Πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ συμμετέχει στην Eurelectric εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος (ΣΕΗΕ).

Το όραμα της Εurelectric για «καθαρή» ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης

Το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο αλλάζει ριζικά. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και οι επιθετικές βιομηχανικές πολιτικές έχουν θέσει την Ευρώπη υπό πίεση. Η επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα και ενεργειακής ανεξαρτησίας απαιτεί αλλαγή ταχύτητας για την επιτάχυνση της καθαρών και ανανεώσιμων λύσεων για την ενέργεια.

Το ΔΣ της Eurelectric έθεσε τρεις προτεραιότητες, την ενίσχυση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, τον ασφαλή εφοδιασμό της Ευρώπης και την εξασφάλιση κατάλληλων επενδυτικών συνθηκών.

Κορυφαία προτεραιότητα είναι η επέκταση και ψηφιακοποίηση των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να συνδεθούν σημαντικά νέα φορτία από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντλίες θερμότητας και ηλεκτρικά οχήματα. Μόνο για την παραγωγή ΑΠΕ, η σύνδεση επιπλέον 650 GW έως το 2030 στην Ευρώπη παραμένει μια αδιανόητη πρόκληση χωρίς εκσυγχρονισμένα και ανθεκτικά δίκτυα. Παράλληλα, χρειάζονται σημαντικά έργα και δράσεις για την αποθήκευση ενέργειας και στην ανταπόκριση της ζήτησης των καταναλωτών για να διασφαλιστεί η αξιόπιστη προσφορά.

Όπως αναφέρει η Eurelectric, η επίτευξη αυτών των προκλήσεων είναι δυνατή μόνο με ένα σταθερό επενδυτικό πλαίσιο που θα διευκολύνει τις μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ, αποθήκευση και διανομή. Οι κίνδυνοι, το κόστος και τα οφέλη ενός τέτοιου πλαισίου θα πρέπει να κατανεμηθούν δίκαια μεταξύ των επενδυτών, των καταναλωτών και της Πολιτείας.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: