Κυριάκος Μητσοτάκης για τη συνάντηση με Ερντογάν: Ευκαιρία για νέο μονοπάτι συνεννόησης χωρίς η Ελλάδα να κάνει σε τίποτα πίσω [video]

O Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής. Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού




Ως μια ευκαιρία να «επαναχαράξουμε ένα μονοπάτι συνεννόησης, χωρίς η Ελλάδα να κάτι σε τίποτα πίσω», περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη συνάντηση που θα έχει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 12 Ιουλίου.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοατάκης σημείωσε: «Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Τους τελευταίους μήνες υπήρξε περιορισμένη τουρκική δραστηριότητα και υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές να αποτρέπουμε βάρκες να ξεκινούν από τις τουρκικές ακτές. Μπορεί να υπάρχει και πρόσθετη πρόβλεψη για ευρύτερη συνεργασία. Πιστεύω θα υπάρχουν και επαφές σε επίπεδο υπουργών, όπως του Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η Τουρκία μπορεί να είναι σύμμαχος αλλά αυτό θα διαπιστωθεί στη συνάντηση στο Βίλνιους.

Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα που θέλουν την Frontex να εξετάζει την αποχώρησή της από την Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε «Είχαμε μία σταθερή και καλή συνεργασία με την Frontex και μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε. Εχουμε μία κοινή αποστολή της προστασίας των συνόρων και να σώζουμε ζωές. Δεν είναι ΜΚΟ η Frontex, αλλά μια διακρατική οργάνωση με την οποία έχουμε αμοιβαίες υποχρεώσεις»..

Για το αδιέξοδο στο μεταναστευτικό:

«Ήταν μια μακρά και δύσκολη συνεδρίαση στην οποία δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε συμπεράσματα, λόγω της άρνησης της Πολωνίας και της Ουγγαρίας να συνταχθούν με τα υπόλοιπα κράτη» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη που παραχώρησε αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα. «Θα γίνουν δηλώσεις από το πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου αργότερα που απηχούν την εικόνα των υπολοίπων 25 κρατών της ΕΕ» είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας πως παρά τις διαφωνίες, «υπάρχει καθολική συμφωνία στην ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων. Υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο υπουργών για το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου αλλά Πολωνία και Ουγγαρία διαφώνησαν σήμερα» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέδειξε την «ανάγκη να συνεργαστούμε με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και να τσακίσουμε τα δίκτυα διακινητών έτσι ώστε ευάλωτοι να μην μπαίνουν σε σαπιοκάραβα».

«Πρέπει να βρούμε τρόπους να αποτρέψουμε τους διακινητές να βάζουν ανθρώπους σε βάρκες» επανέλαβε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας πως είναι «ελληνική επιτυχία ότι πολύ λιγότερες βάρκες ξεκινούν από την Τουρκία» γιατί «γνωρίζουν ότι η πιθανότητα να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό είναι περιορισμένη».

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι ο δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης παραμένει φυλακισμένος και αν το έθεσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε: “Υπάρχει αναφορά στα συμπεράσματα για τα 30 χρόνια από τη διακήρυξη της Θεσσαλονίκης. Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Όμως είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για το τι συμβαίνει και να εκφράσω την αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι ένας εκλεγμένος δήμαρχος βρίσκεται ακόμα στη φυλακή. Είναι χτύπημα στην προσπάθεια της Αλβανίας να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η επίλυση του θέματος θα αποτελέσει στοιχείο της ελληνικής αξιολόγησης της πορείας της Αλβανίας. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα έχει γίνει απολύτως κατανοητό στην Αλβανία. Δεν είναι ζήτημα που θα το αφήσω να περάσει έτσι χωρίς να υπάρχει αντίδραση της Ελλάδος”.

Σε ερώτηση για την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και αν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει τα «πατήματά» του και αν ανοίγει ο δρόμος για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ απάντησε: “Ρωτάτε τον λάθος άνθρωπο. Για την παραίτηση δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Θα τεθεί στην κρίση της ιστορίας. Θα μιλήσω για τη διεύρυνση που πετύχαμε στη ΝΔ και να συνενώσουμε δυνάμεις. Τα υπόλοιπα που αφορούν την αντιπολίτευση θα τα δούμε εν καιρώ. Πρώτο μέλημά μας να υλοποιήσουμε το κυβερνητικό έργο”.

Για την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για την Οικονομία και την επενδυτική βαθμίδα ο πρωθυπουργός ανέφερε: “Πιστεύω ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι ζήτημα χρόνου. Το μοναδικό εμπόδιο ήταν η πολιτική αβεβαιότητα, από τη στιγμή που έχουμε σταθερή κυβέρνηση, εκτιμώ ότι σύντομα η Ελλάδα θα έχει επενδυτική βαθμίδα. Οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ενθαρρυντικές. Δεν θα εκπλαγώ αν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι τελικά καλύτεροι. Οι υψηλοί και διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης είναι απαραίτητοι για να πετύχουμε αύξηση των μισθών, να φέρουμε επενδύσεις. Προτάσει την κοινωνική συνοχή και τη μείωση των ανισοτήτων”.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία της eurostat για τον πληθωρισμό ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: “Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι επίμονος ειδικά στα τρόφιμα. Είχα προβλέψει ότι είχαμε δει τα χειρότερα, αυτή η πρόβλεψη επιβεβαιώνεται αλλά ο πληθωρισμός είναι εδώ. Το καλάθι του νοικοκυριού θα συνεχιστεί για ακόμα έξι μήνες. Δεν θα αρκεστούμε εκεί. Θα περιμένετε τις προγραμματικές δηλώσεις και το περιεχόμενο του πρώτου νομοσχεδίου. Η απάντηση δεν είναι τα επιδόματα αλλά η ενίσχυση του εισοδήματος με μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και μείωση στη φορολογία. Θα νομοθετήσουμε και την κοστολόγηση των προγραμμάτων. Δεν νομίζω να ξαναπάμε σε εκλογές χωρίς κοστολόγηση των προγραμμάτων”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Η Εφη Αχτσιόγλου για τον Αλέξη Τσίπρα μετά την παραίτηση: Τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο για την Αριστερά παγκοσμίως

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: