Η κυπριακή κυβερνηση φέρει εξ ολοκλήρου την ευθύνη: Ο Κυπροκουρδικός Σύνδεσμος Αλληλεγγύης ξέσπασε για την έκδοση του Κούρδου Κενάν Αγιάς

FILE PHOTO: Συγκέντρωση του ΚυπροΚουρδικού Σύνδεσμου Αλληλεγγύης – Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος» στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Λευκωσία, 20 Μαρτίου 2023. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Σε ανακοίνωση προχώρησε ο Κυπροκουρδικός Σύνδεσμος Αλληλεγγύης με αφορμή τη μεταφορά του Κενάν Αγιάς στη Γερμανία που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει ακόμα επίσημη επιβεβαίωση για την έκδοση του Κούρδου αγωνιστή στη Γερμανία.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος:

“Δυστυχώς, οι ιθύνοντες στην Κύπρο, στην προσπάθειά τους να φανούν “βασιλικότεροι του βασιλέως” σπεύδουν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της Γερμανίας. Με αυτό καταλήγουν στην αδιανόητη θέση να υιοθετούν το αφήγημα της Τουρκίας ότι οι Κούρδοι αγωνιστές είναι τρομοκράτες.

Η χώρα μας και ο Λαός μας έχουν υποστεί την ίδια θηριωδία που η Τουρκία εφαρμόζει ενάντια στους Κούρδους και όμως “εμείς”, εν τέλει, υιοθετούμε το Τουρκικό αφήγημα!”

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Παράνομα η κυβέρνηση αποστέλλει τον Κεναν Αγιάζ στην Γερμανία. Ντροπή θα μας βαραίνει, κράτος και κοινωνία, γι αυτήν την κατάληξη, εφάμιλλη εκείνης που βαραίνει την Ελλάδα με την παράδοση του Ocalan στην Τουρκία.

Τονίζουμε ότι οι αποφάσεις ήταν από την αρχή πολιτικές.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ πριν πολλά χρόνια υιοθέτησαν την Τουρκική άποψη ότι το ΡΚΚ είναι τρομοκρατική οργάνωση γιατί έτσι τους βόλευε, να κρατούν την Τουρκία ευχαριστημένη για να παραμένει ασπίδα ενάντια στην τότε Σοβιετική Ένωση. Έτσι καταχωρήθηκε το ΡΚΚ στην περιβόητη λίστα.

Η Γερμανία και η υπόλοιπη ΕΕ συνεχίζουν να ταυτίζουν τα συμφέροντά τους με την Τουρκία ως ασπίδα ενάντια στη Ρωσία του Πούτιν τώρα. Επομένως, σε πλήρη αντίθεση με την ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όχι μόνο κλείνουν τα μάτια μπροστά στις παραβιάσεις του Τουρκικού καθεστώτος αλλά συνεργούν και στη δίωξη Κούρδων πολιτικών ακτιβιστών στην Ευρώπη.

Στη Γερμανία η πολιτική δράση έχει από καιρό ποινικοποιηθεί και έτσι εκδίδουν εύκολα εντάλματα συλλήψεως Κούρδων και άλλων που δραστηριοποιούνται πολιτικά. Είναι εκπληκτικό το ότι το ίδιο έχει υιοθετηθεί πρόσφατα και στη Σουηδία. Και εδώ φαίνεται η πολιτική πρόθεση εξευμενισμού του Ερντογάν.

Πρόσφατα μάλιστα, η ΕΕ και ιδιαίτερα η Γερμανία έχουν φτάσει στο σημείο να εκλιπαρούν την έγκριση της Τουρκίας για εισδοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Γι αυτό, ακόμη πιο εύκολα συναινούν στηνδίωξη Κούρδων πολιτικών αγωνιστών υπέρ της ελευθερίας του Κουρδικού Λαού.

Δυστυχώς, οι ιθύνοντες στην Κύπρο, στην προσπάθειά τους να φανούν “βασιλικότεροι του βασιλέως” σπεύδουν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της Γερμανίας. Με αυτό καταλήγουν στην αδιανόητη θέση να υιοθετούν το αφήγημα της Τουρκίας ότι οι Κούρδοι αγωνιστές είναι τρομοκράτες.

Η χώρα μας και ο Λαός μας έχουν υποστεί την ίδια θηριωδία που η Τουρκία εφαρμόζει ενάντια στους Κούρδους και όμως “εμείς”, εν τέλει, υιοθετούμε το Τουρκικό αφήγημα!

Δεδομένου ότι οι Κυπριακές αρχές είχαν παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στον Κενάν γιατί η σωματική του ακεραιότητα και η ζωή του απειλείται από το Τουρκικό καθεστώς θα έπρεπε μόλις είχαν διαπιστώσει την ύπαρξη του εντάλματος σύλληψης να τον προειδοποιούσαν για την πιθανότητα σύλληψής του.

Αντίθετα, υιοθετώντας το Τουρκικό αφήγημα τον έσυραν στα δικαστήρια και τελικά τον εξέδωσαν στη Γερμανία. Οι δε δικαστικές αρχές θα μπορούσαν να είχαν κάνει το ίδιο που έκανε Βελγικό δικαστήριο, να εξετάσουν και απορρίψουν τις κατηγορίες.

Η στάση των αρχών ήταν εμφανής και από την αντιμετώπιση των υποστηρικτών του Κενάν. Η αστυνομία συμπεριφέρθηκε λες και ανέμενε …τρομοκρατικές ενέργειες εκ μέρους των διαδηλωτών. Και όχι μόνο αυτό, συνέλαβαν τρεις Κούρδους απεργούς πείνας προς συμπαράσταση και τους κακοποίησαν.

Ένας εξ αυτών, αδελφός μάλιστα του Κενάν, φέρει ακόμα μώλωπες και άλλα ίχνη από αυτήν τη μεταχείριση της Αστυνομίας. Αυτά αποτελούν απαράδεκτες ενέργειες.

Σε αντίθεση με τις αρχές εμείς υιοθετούμε την άποψη του Κενάν που, παρ’ όλη την αδικία που υπέστη, επιμένει: Λευτεριά στην Κύπρο, Λευτεριά στο Κουρδιστάν! Πιστεύουμε ότι ο αγώνας για τη δική μας ελευθερία είναι αλληλένδετος με αυτόν του Κουρδικού Λαού για τη δική του ελευθερία. Θυμίζουμε και το τι έλεγε ο Θεόφιλος Γεωργιάδης: Η Ελευθερία της Κύπρου περνά από τα βουνά του Κουρδιστάν.

Αλλοίμονο αν δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι τα καλώς νοούμενα συμφέροντά μας συμπίπτουν με αυτά του Κουρδικού Λαού.

Αλλοίμονο αν δε βλέπουμε την ανάγκη στήριξης του αγώνα αυτού του λαού. Αν μη τι άλλο, ας αναλογιστούμε το ότι ο εχθρός μας είναι κοινός: η διαχρονικά φασιστική Τουρκία και ιδιαίτερα αυτήν τη χρονική στιγμή το ισλαμοφασιστικό καθεστώς του Ερντογάν.

Επαναλαμβάνουμε δυό πάγια αιτήματά μας προς την κυβέρνηση:

1. Να πρωτοστατήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλα διεθνή βήματα για να αποχαρακτηριστεί το ΡΚΚ και να αφαιρεθεί από την όποια λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία πρόκειται για οντότητα που βρίσκεται σε πολεμική σύρραξη με την Τουρκία. Οποιοιδήποτε θεωρηθούν ότι εμπλέκονται σε πιθανά αδικήματα συσχετιζόμενα με το ΡΚΚ ή τους στόχους του δεν πρέπει να δικάζονται με συνοπτικές διαδικασίες βάσει αντιτρομοκρατικών νόμων, αλλά να μεταχειρίζονται ως θέματα που καλύπτει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

2. Να πρωτοστατήσει επίσης διεθνώς για την αναγνώριση της Αυτόνομης Διοίκησης της Βορειο-Ανατολικής Συρίας(ΑΔΒΑΣ ή AANES) ως πολιτικής οντότητας με δικαίωμα συμμετοχής σε οποιεσδήποτε συνομιλίες σχετικά με το μέλλον της Συρίας.

Πρόκειται για τη, εδώ και 11 χρόνια, ντε-φάκτο διακυβέρνηση της Βορειο-Ανατολικής Συρίας που εμπερικλείει τα YPJ(Γυναικείες Ομάδες Προστασίας) και YPG(Λαϊκές Αμυντικές Δυνάμεις), τις οργανώσεις που κέρδισαν τον ηρωικό αγώνα εναντίον των δολοφώνων/ τζιχατιστών του ISIS.

Η ιατρική βεβαίωση:

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: