Η κυπριακή Δεξιά ρίχνει τώρα …πέτρες για το Κυπριακό: Το ΔΗΚΟ απαντά ότι δεν θα υπέγραφε ποτέ το “περίφημο” Πλαίσιο Γκουτέρες ως Ενδιάμεση Συμφωνία

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος υποδέχθηκε την πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου στα γραφεία του κόμματος του. Φωτογραφία ΚΥΠΕ, Φιλελεύθερος




Το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) και ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) αντάλλαξαν πυρά με αφορμή το Κυπριακό και τις προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μετά τις πιέσεις του κόμματος της κυπριακής Δεξιάς για να ξεκινήσει ο διάλογος από το Κραν Μοντανά.

Ως γνωστό, στο ελβετικό θέρετρο τέθηκαν οι βάσεις για μία καθαρά φιλοτουρκική λύση, την οποία απέτρεψε ο …Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν στο τελικό δείπνο αποκάλυψε στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ότι η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί είναι κόκκινη γραμμή για την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, το ΔΗΚΟ, οποίο έκανε λόγο για εκ του πονηρού πρόκληση, αναφέροντας ότι «οι διάφορες δηλώσεις στελεχών του ΔΗΣΥ επί της πρωτοβουλίας του κ. Χριστοδουλίδη, είτε προκαλούν σύγχυση, είτε παραπέμπουν σε ευρωσκεπτικισμό».

Προηγουμένως, ο ΔΗΣΥ εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι τον βρίσκει σύμφωνο η διευκρίνιση ότι η πρωτοβουλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) θα είναι αποκλειστικά εντός των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ζήτησε ακόμα όπως τα συγκυβερνώντα κόμματα θα πρέπει να τοποθετηθούν ξεκάθαρα κατά ποσό συμφωνούν με την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έχουν μείνει.

  • Η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ

Απαντώντας στην εκ του πονηρού πρόκληση του ΔΗΣΥ, το Δημοκρατικό Κόμμα επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά ότι:

Το Δημοκρατικό Κόμμα συμφωνεί με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί, ακριβώς για να βελτιωθούν οι αρνητικές αναφορές του Πλαισίου Γκουτέρες και να διεκδικηθεί η επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες και ενέργειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

Το Δημοκρατικό Κόμμα διαφωνεί με τη θέση, που εξέφρασε πριν τις Προεδρικές Εκλογές ο τέως Προέδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος δήλωσε ότι θα υπέγραφε το Πλαίσιο Γκουτέρες ως Ενδιάμεση Συμφωνία. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε εάν η σημερινή ηγεσία του ΔΗΣΥ θα υπέγραφε το Πλαίσιο Γκουτέρες ως Ενδιάμεση Συμφωνία.

Και επειδή ο ΔΗΣΥ έκανε λόγο για ξεκάθαρες τοποθετήσεις, θα είχε ενδιαφέρον εάν ο ΔΗΣΥ έπαιρνε κάποια ξεκάθαρη θέση αναφορικά με την ορθότατη και εύλογη πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση πιο αναβαθμισμένο και πιο ουσιαστικό ρόλο στο Κυπριακό.

Μέχρι στιγμής, οι διάφορες δηλώσεις στελεχών του ΔΗΣΥ επί της πρωτοβουλίας Χριστοδουλίδη, είτε προκαλούν σύγχυση, είτε παραπέμπουν σε ευρωσκεπτικισμό.

  • Η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ

Η επανέναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Θέση μας είναι πως ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι απαραίτητος.

Σημειώνουμε θετικά, επίσης, τη δεδηλωμένη βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως αυτή εκφράστηκε, σύμφωνα με τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, πως επιθυμεί την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κράνς Μοντανά και εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Επιπρόσθετα, η διευκρίνιση ότι η πρωτοβουλία για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι αποκλειστικά εντός των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μας βρίσκει σύμφωνους.

Η πλευρά μας οφείλει να κάνει ό,τι απαιτείται για να σπάσει το αδιέξοδο και να επαναρχίσει ο διάλογος. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις και κυρίως τα συγκυβερνώντα κόμματα θα πρέπει να τοποθετηθούν ξεκάθαρα κατά ποσό συμφωνούν με την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έχουν μείνει.

Το τελευταίο αντίο στην Κερυνειώτισσα Έλλη Σταύρου: Έφυγε η “Μάνα του Οδοφράγματος” που έγραψε ιστορία στον αγώνα της επιστροφής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: