Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σφραγίζει τις εξελίξεις ελέω της βάσης: Όποιος βγει νέος πρόεδρος τη Δευτέρα, αποκτά προβάδισμα

FILE PHOTO: Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου σε εκδήλωση ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Αλυσιδωτές αντιδράσεις θα έχει όπως είναι φυσικό στον οργανισμό του ΣΥΡΙΖΑ η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος αλλά και την προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Κι αν μεν για το πρώτο υπάρχουν διαδικασίες που καθορίζονται από τα κομματικά όργανα με τους ρυθμούς τους οποίους θέλουν ή επιτρέπουν οι συσχετισμοί, δεν είναι ακριβώς το ίδιο με τη διαδικασία στη Βουλή.

Τηρουμένων των αναλογιών αυτό η διαδικασία γίνεται δεύτερη φορά στην Ελλάδα καθώς την πρώτη φορά ο Κώστας Σημίτης εκλεγόμενος πρωθυπουργός, λίγους μήνες μετά κέρδισε, και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Προφανώς δεν είναι ίδιες οι συνθήκες, αλλά όποιος κερδίσει την ψηφοφορία που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα για την ανάδειξη του / της επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή θα αποκτήσει σαφές προβάδισμα που δύσκολα θα ανατραπεί.

Με βάση τις αρχικές πληροφορίες από τους 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιρουμένου φυσικά του Αλέξη Τσίπρα, δύο συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να υποβάλλουν υποψηφιότητα.

Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, χωρίς βέβαια να μπορεί κάποιος να αποκλείσει μια έκπληξη της τελευταίας στιγμής.

Επίσης είναι προφανές ότι και ο επόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα δεν θα είναι βουλευτής καθώς τα σενάρια της δυαρχίας δεν ευδοκιμούν στην Ελλάδα, όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη ιστορία.

Το σενάριο Γεροβασίλη ως μεταβατικής προέδρου

Τις τελευταίες ώρες πάντως διακινείται και το σενάριο του μεταβατικού προέδρου για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και το μεσοδιάστημα του χρόνου που θα μεσολαβήσει ως την εκλογή του προέδρου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Όλγα Γεροβασίλη θα προταθεί για επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αφού είναι η αρχαιότερη βουλευτής.

Ο κ. Τσίπρας δεν θα κάνει τις προγραμματικές δηλώσεις, ούτε θα είναι υποψήφιος για πρόεδρος της ΚΟ, αλλά θα παραμείνει ως απλός βουλευτής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κρατήσει την έδρα της Α’ Πειραιώς και αυτό σημαίνει ότι θα βρεθεί εκτός βουλής ο Θοδωρής Δρίτσας.

 

Τι έγινε σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, πριν την ανακοίνωση Τσίπρα

Όντως ο Αλέξης Τσίπρας αιφνιδίασε με μέλη του εκτελεστικού γραφείου όταν με την έναρξη της συνεδρίασης για την οποία είχαν γραφεί ή εικαστεί πολλά ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, προτού εισέλθει στην προγραμματισμένη για τις 11π.μ. συνεδρίαση ζήτησε από τους συνεργάτες του να ειδοποιήσουν τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης ότι επρόκειτο να κάνει δηλώσεις στις 12.30 μ.μ. στο Ζάππειο Μέγαρο.

Και ενώ οι δημοσιογράφοι είχαν αρχίσει να φτιάχνουν σενάρια ο ίδιος ανακοίνωσε στα μέλη οργάνου την απόφασή του να παραιτηθεί από την ηγεσία σημειώνοντας: «τις αποφάσεις τις παίρνω ο ίδιος στο μαξιλάρι μου».

Στις εύλογες αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν από ορισμένους εξήγησε ότι απόφασή του είναι αδιαπραγμάτευτη συμπληρώνοντας: «Δεν μπορώ να το σηκώσω όλο αυτό».

Έτσι, από εκεί και πέρα η συζήτηση εξετράπη και άρχισαν αναδρομές στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ επί Αλέξη Τσίπρα.

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο με τα στελέχη στην πλειοψηφία τους να αναρωτιούνται τι έχει συμβεί και κυρίως τι θα συμβεί από εδώ και πέρα.

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Με βάση τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα σε άμεσο χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα πρέπει να προχωρήσει με βάση το καταστατικό την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του κόμματός του.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «νέο ΣΥΡΙΖΑ» και για «επανίδρυσή» του ζητώντας «να αναδιοργανωθούμε άμεσα χωρίς καμιά χρονοτριβή».

Είναι προφανές ότι οι επόμενες κομματικές συνεδριάσεις θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις εξελίξεις και να αφήσουν τους σχεδιασμούς σε κομματικά μπλοκάκια καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποκτήσει νέα ηγεσία τώρα και όχι μετά από μερικούς μήνες.

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας – Δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, ζήτησε επανίδρυση – Ανοίγει ο δρόμος για τους επιγόνους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: