Η γεωπολιτική, ο αγωγός East Med και το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου: (Ας πούμε μερικά πράγματα «έξω από τα δόντια»)…

Μία από τις πλατφόρμες της ExxonMobil. Φωτογραφία από την ιστοσελίδα της αμερικανικής εταιρείας, ExxonMobil.com, also from Facebook




Του ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΛΥΜΠΟΥΡΗ

Η πρόσφατη πρόταση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάρχου για μεταφορά Ισραηλινού φυσικού αερίου στην Κύπρο (για τις ανάγκες της Κύπρου) και για υγροποίηση μέρους για τις ανάγκες της Ευρώπης μετά από μια τόσο μεγάλη ιστορία του αγωγού East Med, δεν είναι κεραυνός εν αίθρια αλλά μέρος των γεωπολιτικών σκαμπανεβασμάτων (παιγνίων) στην περιοχή μας.

Μόλις ανακαλύφθηκαν τα κοιτάσματα άρχισαν και οι προγραμματισμοί για την εκμετάλλευση τους, με πρώτη προσέγγιση την κατασκευή μεγάλου σταθμού υγροποίησης στην Κύπρο.

Η πρόταση αυτή που ήταν καθαρά οικονομική αντικαταστάθηκε με την πρόταση για αγωγό (East Med) που έχει γεωπολιτική διάσταση με μελλοντική μεταφορά φυσικού αερίου και από τον Περσικό Κόλπο. Ο Αγωγός East Med μετατρεπόταν εκτός των άλλων και σε ένα εργαλείο  προσέγγισης του Ισραήλ με τον Αραβικό κόσμο.

  • Μία ανατροπή έγινε πριν αρκετούς μήνες με το άτυπο έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών που χαρακτήριζε τον αγωγό East Med ως αντιοικονομικό έργο που προκάλεσε και την αντίδραση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας.

Ζήτησε εξηγήσεις πως συνδεόταν αυτή η άποψη του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον Νόμο East Med act. Έκτοτε δεν έχουμε οποιαδήποτε ενημέρωση, ήταν ίσως μια «βόμβα» στους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς του νόμου East Med act.

Επί του εδάφους έχομε δύο  σταθερά δεδομένα:

  • Α) μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί και
  • Β) δύο σταθμούς υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, ένας σε αδράνεια και ένα που υπολειτουργεί, «άγνωστο» γιατί κατασκευάστηκαν αυτοί οι σταθμοί χωρίς εξασφαλισμένες ποσότητες φυσικού αερίου για την λειτουργία τους, ίσως να ανάγεται τούτο στην ανατροπή των σχεδιασμών της «Αραβικής Άνοιξης»

Όταν «κυκλοφόρησε» το άτυπο έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών για τον αγωγό East Med αναμενόταν ότι το Ισραήλ θα ήταν το πρώτο που θα αντιδρούσε και αντί τούτου τήρησε σιγή ιχθύος. Μήπως η πρόταση τώρα του Νετανιάρχου είναι η απάντηση στο άτυπο έγγραφο και στα συμφέροντα που κρυβόντουσαν πίσω από αυτό το έγγραφο;

Το παράξενο και εκτός λογικής που «παίζεται» με το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου είναι από την μια πλευρά η προσπάθεια εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο από πηγές εκτός Ρωσία (να στερήσουν τα έσοδα της Ρωσίας) και από την άλλη πλευρά να βλέπουμε τόση κωλυσιεργία στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Τα αντικρουόμενα οικονομικά συμφέροντα από μόνα τους δεν μπορούν να εξηγήσουν αυτή την κωλυσιεργία. Φαίνεται ότι υπεισέρχονται και γεωπολιτικοί σχεδιασμοί. Ανατροπή των γεωπολιτικών σχεδιασμών του νόμου East Med act των Ηνωμένων Πολιτειών ή χρονική μετάθεση των γεωπολιτικών στόχων του νόμου;

Είναι κατανοητό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφεύγουν τελεσίδικη ρήξη και απομόνωση της Τουρκίας στο ενεργειακό παρόλη την καθαρή τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον αγωγό East Med και την χρηματοδότηση των μελετών του αγωγού, έχουν απορρίψει την διέλευση του αγωγού μέσω της Τουρκίας.

Η μεγάλη κωλυσιεργία υλοποίησης του αγωγού East Med οφείλεται στην Ιταλία που δεν έχει προσυπογράψει την συμφωνία που έγινε μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας για την κατασκευή του αγωγού.

Ιταλικά πετρελαϊκά συμφέροντα στην Τουρκία φαίνεται ότι προκαλούν την κωλυσιεργία. Ο τέως πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε μία τελευταία παρουσίαση του έργου που έκανε η Κυβέρνηση του ανάφερε για τον αγωγό East Med ότι έγινε επανασχεδιασμός για να μπορεί στο μέλλον να μεταφέρει υδρογόνο. Από αυτό και μόνο το στοιχείο μπορούμε να αντιληφθούμε την γεωπολιτική σημασία του αγωγού.

  • Το Ισραήλ και η Κύπρος συμφώνησαν να μεταφερθεί μέρος των κοιτασμάτων τους στην Αίγυπτο για υγροποίηση, αλλά φαίνεται ότι η δαπάνη των αγωγών μεταφοράς είναι δυσανάλογη με τις ποσότητες που έχουν «παραχωρηθεί». Και κυκλοφόρησε πρόσφατα και η ιδέα για μεταφορά φυσικού αερίου στους σταθμούς της Αιγύπτου από την Λιβύη.

Η Αίγυπτος έχει καταστήσει σαφές ότι την μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου που ανευρέθηκε στο κοίτασμα ZOR την χρειάζεται και δεν θα την εξάγει.

Η πρόταση για μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ με «μικρό» αγωγό για τις ανάγκες της Κύπρου και την υγροποίηση της ποσότητας που θα πλεονάζει με μικρό σταθμό υγροποίησης, δεν λύνει το πρόβλημα μεταφοράς των μεγάλων ποσοτήτων από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη.

Με όλα τα πιο πάνω μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο αγωγός East Med δεν πέθανε αλλά είναι στον αναπνευστήρα και συντηρείται μέχρι οι γεωπολιτικές συνθήκες του «επιτρέψουν» να ανακάμψει.

Το χρονικό όριο του 2050 για εφαρμογή της πράσινης ενέργειας δίδει μεγάλη πίστωση χρόνου νοουμένου και πρόσθετα  ότι η τεχνολογία θα πετύχει την πράσινη ενέργεια για όλο τον πλανήτη μέχρι το 2050.

Υστερόγραφο: Στον Ηλεκτρονικό Φιλελεύθερο  Φilenews στις 25 Μαΐου 2023 δημοσιεύεται η είδηση ότι το Ιταλικό Κοινοβούλιο έδωσε Ψήφο εμπιστοσύνης για τον αγωγό East Med.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η Κύπρος και το φυσικό αέριο που ανακάλυψε: Το ζήτημα είναι υπαρξιακό, δεν είναι οικονομικό… Το κάρο έχει τοποθετηθεί μπροστά από το άλογο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: