Οι αξίες της Ε.Ε. παραβιάζονται ωμά από την παράνομη τουρκική κατοχή: Σχολείο “Πρεσβευτής του Ευρωκοινοβουλίου” στην ημικατεχόμενη Κύπρο

Ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης με παιδιά από την Κύπρο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Φωτογραφία via Costas Mavrides – Κώστας Μαυρίδης, Facebook




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ, Βρυξέλλες

Το Πρόγραμμα «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» λειτουργεί με σκοπό την προώθηση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) μέσω των σχολείων.

Στην Κύπρο λειτουργεί για επτά χρόνια με επιτυχία και αυξανόμενη συμμετοχή Σχολείων και μαθητριών/ών από όλη την ελεύθερη Κύπρο, υπό την εποπτεία του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στη Λευκωσία. Τις προάλλες, έγινε η ετήσια τελετή βράβευσης των συμμετεχόντων στη Λευκωσία, σε μια κατάμεστη αίθουσα που έπαλλε από νεανικό σφρίγος.

  • Προσωπικά, συμμετείχα εξαρχής στο Πρόγραμμα, ως ομιλητής σε δεκάδες σχολεία σ΄ όλη την Κύπρο, δημόσια Λύκεια και Τεχνικές και ιδιωτικά, με ξεχωριστή θέση τα «παραμελημένα» σχολεία, λόγω απόστασης ή κοινωνικοοικονομικής προέλευσης των μαθητών.

Με θεματολογία από τον «Αρχαίο κλασσικό πολιτισμό στο σύγχρονο κράτος δικαίου της ΕΕ», «Το Μέλλον της Ευρώπης και οι νέοι», «Γεωπολιτικός ρόλος της ΕΕ στον κόσμο», «Αθηναϊκή δημοκρατία, Διαφωτισμός, Κράτος Δικαίου της ΕΕ», «Ανθρώπινα δικαιώματα και αξίες της ΕΕ» κ.ά. Συχνά, με το τέλος της ομιλίας, ακολουθεί συζήτηση που συνεχίζεται διαδικτυακά κι ενίοτε στις Βρυξέλλες/Στρασβούργο.

Στην πρόσφατη τελετή, αναφέρθηκα στην αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στον Ευρωβουλευτή και τους μαθητές/τριες με δύο παραδείγματα, όπου πήρα περισσότερα από ό,τι έδωσα. Μια αλησμόνητη Δευτέρα, με το κατευόδιο από το Σχολείο, οι μαθητές μου έδωσαν μια επιστολή την οποία ανέγνωσα στην πτήση προς την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου ήμουν ομιλητής το βράδυ.

Ενώ είχα ήδη προσχέδιο ομιλίας, εξήγησα στο Ευρωκοινοβούλιο από πού ερχόμουν και ανέγνωσα την συγκλονιστική επιστολή των μαθητών από ένα κράτος της Ευρώπης που υποφέρει ακόμη από την ξένη κατοχή.

Μια άλλη παρέμβαση μου στην Ε.Ε., την οποία άντλησα από το Πρόγραμμα, αφορούσε τη χρηματοδότηση συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Λόγω απόστασης και υψηλού κόστους ταξιδίου/διαμονής, τα παιδιά και όχι μόνο, από την Κύπρο, ένα νησιωτικό και απομονωμένο κράτος στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τυγχάνουν δυσμενούς διάκρισης χωρίς ίσες ευκαιρίες.

Στην τελετή τόνισα επίσης ότι, η ΕΕ με τις δυνατότητες και αδυναμίες της, αποτελεί το κοινό μας σπίτι και για να έχει μέλλον πρέπει να την εμπιστευτούν οι νέοι, οι αυριανοί ευρωπαίοι πολίτες.

Όπως εξήγησα, εφέτος συμπληρώθηκαν 19 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και πλέον είμαστε μια «ενηλικιωμένη» Ευρωπαϊκή Κυπριακή Δημοκρατία κι έτσι πρέπει να συμπεριφερόμαστε ως ισότιμα μέλη με πρωτοβουλίες μας.

Οι αξίες της ΕΕ, συλλογικές όπως η ελευθερία, δημοκρατία, κι άλλες ατομικές, όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα (ιδιοκτησίας, διακίνησης κ.ά.) είναι καταγεγραμμένες στις Συνθήκες Λειτουργίας που αποτελούν τον υπέρτατο νόμο της ΕΕ.

  • Αυτές οι αξίες συνθέτουν το κράτος δικαίου της ΕΕ που είναι δεσμευτικό, αλλά παραβιάζονται ωμά από την συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική κατοχή.

Σε κάθε ευκαιρία, εξηγώ τα πιο πάνω και σε ομάδες παιδιών ή άλλων από τα κατεχόμενα, επισημαίνοντας ότι το κράτος δικαίου της ΕΕ αποτελεί την εγγύηση προστασίας όλων των κοινοτήτων και κάθε πολίτη σ’ όλη την ΕΕ.

(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S και D), και Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η μάχη στο Ευρωκοινοβούλιο και οι μικρότητες στην Κύπρο: Αντέδρασαν ο εγχώριος σκληρός δογματικός πυρήνας και οι πρόθυμοι υποτελείς του κομματικού συστήματος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: