Aποκάλυψη: Ξεκινά και η φρεγάτα Φορμίων, με ελληνικές παρεμβάσεις, στις αρχές Ιουλίου… Εντονο παρασκήνιο με τις γαλλικές Belh@rra και το project των κορβετών

Η πρώτη φρεγάτα FDI ΚΙΜΩΝ αναμένεται ότι θα καθελκυθεί στο νερό το φθινόπωρο και την θέση της θα πάρει η Νο2 του ελληνικού στόλου ΝΕΑΡΧΟΣ. Πηγή: Naval Group




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Η εκλογική διαδικασία έχει παγώσει προς το παρόν πολλά από τα θέματα που αφορούν στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας.

Την ίδια στιγμή ωστόσο ορισμένα από τα προγράμματα που ήδη «τρέχουν» δείχνουν να βρίσκονται μπροστά από το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί ανάμεσα στα συμβαλλόμενα μέρη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι εκτός από την πρώτη φρεγάτα FDI «ΚΙΜΩΝ» που έχει πλέον πάρει την μορφή πολεμικού πλοίου, τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, δηλαδή αμέσως μετά τις ελληνικές εκλογές, στο ναυπηγείο του Λοριάν αναμένεται η εκκίνηση των εργασιών και για το τρίτο πλοίο.

Το πρώτο κομμάτι χάλυβα για την φρεγάτα ΦΟΡΜΙΩΝ θα κοπεί στις αρχές της δεύτερης εβδομάδας του Ιουλίου. Και τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν οι εργασίες ώστε να συγκεντρωθούν τα πρώτα κομμάτια με τα οποία θα στηθεί το πρώτο block της τρίτης ελληνικής φρεγάτας. Παράλληλα με τον ίδιο ρυθμό «χτίζεται» κομμάτι- κομμάτι και η φρεγάτα ΝΕΑΡΧΟΣ.

Η φρεγάτα ΦΟΡΜΙΩΝ είναι το πλοίο που κατ’ ουσίαν θα ακολουθήσει βήμα – βήμα όλες τις ελληνικές παρεμβάσεις. Και θα έχει με την ολοκλήρωσή του τα 32 κελιά που θα φιλοξενούν τους πυραύλους άμυνας περιοχής Aster 30. Να υπενθυμίσουμε ότι μετά την παράδοση και της τρίτης φρεγάτας θα γίνουν οι παρεμβάσεις στ’ άλλα δυο πλοία με την προσθήκη κελιών και των όπλων.

Η κοπή του πρώτου κομματιού χάλυβα είναι συμβολική και μπορεί κανείς να πει ότι σηματοδοτεί την πρόοδο του προγράμματος στο οποίο έχει επενδύσει το Πολεμικό Ναυτικό. Και μάλιστα η ενέργεια αυτή αναμένεται να έρθει περίπου τις ίδιες ημέρες με εκείνες που αφορούν την άσκηση προαίρεσης από την ελληνική πλευρά για τέταρτη φρεγάτα.

Με γνώμονα το γεγονός ότι οι εκλογές γίνονται στις 25 Ιουνίου και οι επόμενες ημέρες θα αφορούν αποκλειστικά τις συνταγματικά προβλεπόμενες διαδικασίες, θεωρείται αδύνατο να δοθεί μια απάντηση στην γαλλική πλευρά για την τυχόν επέκταση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Θα περιμένουμε λένε οι Γάλλοι

Τα μηνύματα που έχει εκπέμψει το Παρίσι πάντως είναι ότι υπάρχει χρόνος για την ενεργοποίηση του δικαιώματος αναφορικά με το τέταρτο πλοίο. Και μέσα στο καλοκαίρι από την στιγμή και μετά που θ’ αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος υπουργός Εθνικής άμυνας είναι εύλογο ότι θ’ ανοίξει ο φάκελος «Belh@rra» ώστε Αθήνα και Παρίσι να συζητήσουν για το ενδεχόμενο τέταρτης φρεγάτας.

Η σύμβαση του Μαρτίου του 2022 ονομάζει ως κλειδωμένη την τιμή του πλοίου στα 975 εκατομμύρια, παρά την εκτόξευση των τιμών στις πρώτες ύλες. Βεβαίως αν κι εφόσον ανοίξει αυτός ο φάκελος, στο τέλος θα φανεί το κόστος της τιμής του συγκεκριμένου πλοίου και το κατά πόσο οι Γάλλοι έχουν πρόθεση να νερώσουν το δικό τους κρασί.

  • Σε κάθε περίπτωση η νέα κυβέρνηση είναι εκείνη που θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για την ενίσχυση του σύγχρονου «ξύλινου τείχους» του πολεμικού ναυτικού. Και το μόνο βέβαιο στην παρούσα στιγμή είναι ότι το ναυτικό επιτελείο βρίσκεται εν αναμονή για εξελίξεις που το αφορούν.

Κορβέτες και ΜΕΚΟ οδηγούν την «κούρσα» στο Nαυτικό…

Το πρόγραμμα των κορβετών είναι ένα από τα θέματα που λογικά θα βρεθεί πρώτο στη λίστα ώστε να καλυφθούν οι επιβεβλημένες ανάγκες για νέες σύγχρονες μονάδες επιφανείας. Οι επιτελείς της θάλασσας γνωρίζουν πολύ καλά που υπάρχει αιμορραγία και ποιος είναι ο τρόπος που θα επουλωθούν αυτές οι δεκαετείς πληγές, χωρίς να υπάρξουν εκπτώσεις.

  • Οι δύο εταιρείες που έχουν προκριθεί περιμένουν τις εκλογές αλλά φαίνεται ότι γνωρίζουν πως η οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί θα ανακοινωθεί από το φθινόπωρο και μετά.

Και παράλληλα αποδίδεται ιδιαίτερη έμφαση σε ό,τι έχει να κάνει με το άλλο μεγάλο και δύσκολο project που αφορά τον υφιστάμενο στόλο. Το πρόγραμμα υψηλού ρίσκου αναβάθμισης των φρεγατών ΜΕΚΟ τρέχει το διάστημα αυτό ώστε να ολοκληρωθεί το πλάνο της συμβασιοποίησης.

Η πιο χαρακτηριστική κίνηση που έχει γίνει από την πλευρά του Nαυτικού και φανερώνει την διάθεση της ταχύτητας είναι ότι στελέχη του βρίσκεται στη Γερμανία με αποστολή να συνομιλούν απευθείας και με ταχύτητα με τους ανθρώπους της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την υλοποίηση της αναβάθμισης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

Εκπαίδευση και συντήρηση: Oι δυο πυλώνες που κινούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, εκμεταλλευόμενες τα «ήρεμα νερά» με την Τουρκία…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: