Πράσινα μπερέ, «βατράχια» και κομάντο μπαίνουν στο παιχνίδι: Απόρρητα προγράμματα ανορθόδοξου πολέμου στην Ουκρανία συζητά το Πεντάγωνο [videos]

FILE PHOTO: Οι Αμερικανοί καταδρομείς, χρησιμοποιώντας παρόμοια χρηματοδότηση, πλήρωναν για πολλά χρόνια επιλεγμένες ξένες στρατιωτικές και παραστρατιωτικές μονάδες σε όλη τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική, απασχολώντας τους ως «υποκατάστατα» σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις κατά της Αλ Κάιντα, του Ισλαμικού Κράτους και των θυγατρικών τους .Screenshot via YouTube




Το Πεντάγωνο καλεί το Κογκρέσο των ΗΠΑ να αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση για δύο άκρως απόρρητα προγράμματα στην Ουκρανία τα οποία  ανεστάλησαν πριν από τη ρωσική εισβολή πέρυσι, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα αμερικανική εφημερίδα The Washington Post, επικαλούμενη 15 νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ. Οι περισσότεροι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Εφόσον εγκριθεί, η κίνηση θα επιτρέψει στα στρατεύματα των Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ να στρατολογήσουν Ουκρανούς πράκτορες για την παρακολούθηση των κινήσεων των ρωσικών στρατευμάτων και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

«Οι αξιωματούχοι του υπουργείου άμυνας προετοιμάζουν μια πρόταση προς εξέταση από τους νομοθέτες τους επόμενους μήνες, όταν θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την πολιτική του Πενταγώνου και το νομοσχέδιο χρηματοδότησης του επόμενου έτους», ανέφερε το άρθρο, προσθέτοντας ότι ενδεχόμενη έγκριση δεν αναμένεται πριν το 2024.

Η εφημερίδα γράφει ότι «εάν εγκριθούν, αυτά τα μη πολεμικά προγράμματα θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν το 2024, αν και παραμένει ασαφές εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επέτρεπε στους Αμερικανούς κομάντος να επιστρέψουν στην Ουκρανία ή αν ο στρατός θα επιδιώξει να το κάνει αυτό από κάποια γειτονική χώρα».

Αξιωματούχοι του Κογκρέσου δήλωσαν ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα, ειδικά δεδομένου ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είναι διχασμένοι σχετικά με το ποσό των χρημάτων που έχουν δαπανηθεί για την Ουκρανία.

Ωστόσο, «άλλοι υποστηρίζουν ότι το σχετικά μικρό κόστος των προγραμμάτων – 15 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τέτοιες δραστηριότητες παγκοσμίως – τα κάνουν να υπερτερούν σε σύγκριση με τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια που δεσμεύονται για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ουκρανικών δυνάμεων”, ανέφερε η εφημερίδα.

Οι Αμερικανοί καταδρομείς, χρησιμοποιώντας παρόμοια χρηματοδότηση, πλήρωναν για πολλά χρόνια επιλεγμένες ξένες στρατιωτικές και παραστρατιωτικές μονάδες σε όλη τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική, απασχολώντας τους ως «υποκατάστατα» σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις κατά της Αλ Κάιντα, του Ισλαμικού Κράτους και των θυγατρικών τους. Τα νεότερα  προγράμματα “υποκατάστατων ή αντικαταστατών”, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία, θεωρούνται μια μορφή «παράτυπου πολέμου». Προορίζονται για χρήση ενάντια σε αντιπάλους, όπως η Ρωσία και η Κίνα, με τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε ανταγωνισμό, όχι ανοιχτή σύγκρουση.

Τί έκαναν οι Αμερικανοί στην Ουκρανία προπολεμικά

Πριν από την ρωσική εισβολή, τα στρατεύματα των Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ εκτελούσαν δύο προγράμματα  ανορθόδοξου πολέμου δι’ αντικαταστατών στην Ουκρανία.

Στο πρώτο, «Είχαμε ανθρώπους που αποδομούσαν τη ρωσική προπαγάνδα και διηγούνταν την αληθινή ιστορία στα blogs», είπε ένα άτομο από την κοινότητα των Ειδικών Επιχειρήσεων.

Οι Αμερικανοί καταδρομείς χρησιμοποίησαν το δεύτερο πρόγραμμα για να στείλουν Ουκρανούς στρατιώτες σε κρυφές αποστολές αναγνώρισης στην ανατολική Ουκρανία. «Εκπαιδεύαμε [Ουκρανούς] αντικαταστάτες να πηγαίνουν να συλλέγουν πληροφορίες σημάτων από τα ρωσικά ραντάρ… τέτοια πράγματα», είπε ένας άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος. «Δεν εκπαιδεύαμε και δεν πληρώναμε Ουκρανούς για να σκοτώσουν Ρώσους για λογαριασμό μας».

Τα προγράμματα ανορθόδοξου πολέμου  και τα πολυάριθμα προγράμματα αντιτρομοκρατίας επιτρέπουν σε ομάδες των Green Berets, Marine Raiders και Navy SEAL, σε συμφωνία με την κυβέρνηση υποδοχής και την αρμόδια Πρεσβεία των ΗΠΑ, να τους αναθέτουν αποστολές και να δίνουν εντολές. «Υπάρχει ένα στοιχείο διοίκησης και ελέγχου» στα προγράμματα που δεν υπάρχει σε άλλες σχέσεις μεταξύ των αμερικανικών στρατευμάτων και ξένων εταίρων, αναφέρει πηγή της εφημερίδας. «… Αυτό είναι που το κάνει αποτελεσματικό. Μας επιτρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα».

Εάν εγκριθούν εκ νέου, τα προγράμματα θα εξακολουθούν να περιορίζονται σε μη πολεμικές επιχειρήσεις. Η Ενότητα 1202 – ο κανονισμός που διέπει τα προγράμματα – διευκρινίζει ότι οι δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ «δεν είναι κατά τα άλλα νομικά εξουσιοδοτημένα να εκτελούν αποστολές».

Οι επιτροπές άμυνας στο Κογκρέσο εισήγαγαν αυτόν τον περιορισμό, είπε ένας αξιωματούχος του Κογκρέσου, αφού οι Αμερικανοί κομάντος είχαν χρησιμοποιήσει τα προγράμματα αντιτρομοκρατίας δι’ αντικαταστατών για να αναλάβουν αποστολές μάχης που αιφνιδίασαν τους νομοθέτες όταν τα πράγματα πήγαν στραβά.

Το 2017, για παράδειγμα, μια προγραμματισμένη επιδρομή από μια ομάδα Πράσινων Μπερέ και της μονάδας των ντόπιων στον Νίγηρα οδήγησε μια δεύτερη ομάδα Πρασίνων Μπερέδων σε μια ενέδρα ανταρτών που σκότωσε τέσσερις Αμερικανούς στρατιώτες .

Οι νομοθέτες ήταν εξαγριωμένοι, λέγοντας ότι δεν γνώριζαν πως τα αμερικανικά στρατεύματα στην αφρικανική χώρα συμμετείχαν σε τέτοιες επικίνδυνες αποστολές.

Η απάντηση του Πενταγώνου αρχικά ήταν να περιορίσει τα προγράμματα αντικατάστασης ανορθόδοξου πολέμου στην Ευρώπη, όπου τα στρατεύματα των Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ – και επομένως τα υποκατάστατά τους – δεν έχουν την εξουσία να συμμετέχουν σε άμεσες μάχες, δήλωσαν νυν και πρώην αξιωματούχοι.

«Μας είπαν να επικεντρωθούμε στην Ευρώπη ως απάντηση στο Κογκρέσο», είπε, «επειδή δεν συνέβαινε τίποτα κινητικό εκεί και φαινόταν πως η δράση έναντι της Ρωσίας δεν έβρισκε διαφωνούντες ούτε στους Δημοκρατικούς ούτε στους Ρεπουμπλικάνους».

  • Όπως αναφέρει η εφημερίδα,  εκπρόσωποι των επιτροπών της Γερουσίας και της Βουλής των Ενόπλων Υπηρεσιών αρνήθηκαν να σχολιάσουν, επικαλούμενοι το απόρρητο των προγραμμάτων. Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο επίσης αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

 

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από The Washington Post

 

Λίγες μέρες πριν κλείσει χρόνος από τη βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία ο Πούτιν στις 21 Φεβρουαρίου θα μιλήσει στη Ρώσικη Βουλή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: