Εν αναμονή αποφάσεων: Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου για τον Μητροπολίτη που καταδικάστηκε για άσεμνη επίθεση

FILE PHOTO: Η Ιερά Σϋνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνεδριάζει μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ, Omega TV




Συνεδριάζει σήμερα Τρίτη (13/06) στις 9 το πρωί η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία καλείται να λάβει αποφάσεις για τον Μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσόστομο.

Αποφάσεις οι οποίες περιπλέχθηκαν, όταν ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου αποφάσισε να καταθέσει έφεση, εναντίον της απόφασης του δικαστηρίου που τον έκρινε ένοχο για υπόθεση άσεμνης επίθεσης σε βάρος 16χρονης το 1981.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι συγκλίνουν στο ότι η Ιερά Σύνοδος δεν θα καθαιρέσει τον τέως Κιτίου αφού εκκρεμεί η εξέταση της έφεσης που κατέθεσε.

Την ώρα της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου, έχει προγραμματιστεί και συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Αρχιεπισκοπή, από το γυναικείο κίνημα της ΠΟΓΟ.

Στο τραπέζι της Ιεράς Συνόδου, αναμένεται επίσης να εξεταστεί και το θέμα της αργίας του Παγκράτιου Μερακλή, καθώς και το ζήτημα του Θεολόγου, Ανδρέα Πιτσιλλίδη.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ξέσπασε το θύμα της της άσεμνης επίθεσης από τον τέως Κιτίου στον αέρα της εκπομπής μετά τα όσα ανέφερε ο Επίσκοπος Καρπασίας για τις ενέργειες της Ιεράς Συνόδου μετά την καταδίκη.

Αρχικά αφού διερωτήθηκε εάν όντως ο επίσκοπος Καρπασίας δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί μετά την εξέταση της έφεσης του θύτη, και αφού εισέπραξε καταφατική απάντηση από τους δημοσιογράφους, ξέσπασε:

«Κατάντησε κωμικοτραγικό το θέμα. Έλεος, δεν μπορώ καν να το σκεφτώ», είπε και συμπλήρωσε: «Έχουμε μπροστά μας μια δικαστική απόφαση, τι άλλο περιμένουν»;

Η καταγγέλλουσα και θύμα της επίθεσης, χαρακτήρισε «λάθος» το ζήτημα που προέκυψε μετά τις δηλώσεις επισκόπου Καρπασίας, καθώς στέλνει λανθασμένο μήνυμα προς τα θύματα ανάλογων επιθέσεων.

«Ξέρετε τι σημαίνει να ανοίξεις το στόμα σου, να τολμήσεις να καταγγείλεις αυτά τα πράγματα. Ξέρετε πόσες νύχτες έχει να κοιμηθώ. Και έρχονται τώρα να προβάλουν την έφεση ως δικαιολογία για να μην πάρουν θέση», διερωτήθηκε.

Μα ποιον κοροϊδεύουν, πρόσθεσε.

  • Επίσκοπος για τέως Κιτίου: «Έγινε ένα λάθος, δεν το φορτώνουμε της εκκλησίας, δεν φοβόμαστε το σκάνδαλο»

Την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για επιβολή ποινής 12 μηνών φυλάκισης με αναστολή στον Μητροπολίτη τέως Κιτίου, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για υπόθεση άσεμνης επίθεσης σε γυναίκα το 1981, όταν η ίδια ήταν 16 ετών και 8 μηνών, σχολίασε στη μεσημβρινή εκπομπή του Omega «Ενημέρωση Τώρα» ο Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, Επίσκοπος Καρπασίας Χριστόφορος.

Εκφράζοντας μάλιστα τη συμπάθειά του εκ μέρους της εκκλησίας στην καταγγέλλουσα, η οποία όπως είπε τον συγκίνησε, λόγω της διάκρισης που έκανε μεταξύ του προσώπου του τέως Κιτίου και της ζωής της εκκλησίας και του Θεού.

«Άλλο είναι το πρόσωπο, άλλο είναι η εκκλησία. Συγκινήθηκε από την όλη στάση και το επίπεδο που έβγαλε αυτή η κυρία προς τα έξω. Έγινε αυτό που έγινε, η πληγή μένει, δεν γυρίζει ο χρόνος πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ όπως αποκάλυψε στις 13 Ιουνίου, είναι προγραμματισμένη η τακτική σύνοδος, στα πλαίσια της οποίας θα εξεταστεί και θα συζητηθεί και το ζήτημα του Μητροπολίτη τέως Κιτίου, με όλα τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, δηλαδή την καταδίκη αλλά και την ποινή.

«Αν όμως έρθει ο τέως Κιτίου και κάνει έφεση, η υπόθεση δεν είναι τελεσίδικη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως εμείς μέσα στα εκκλησιαστικά πλαίσια δεν μπορούμε να πάρουμε κάποιες αποφάσεις. Αν μέχρι τις 13 έχουμε απόφαση ότι είτε η εισαγγελία είτε ο τέως κιτίου κάνουν έφεση, τότε η συζήτηση και ενδεχομένως και η απόφαση να μην είναι αυτή που θα πάρουμε γιατί μας δένουν κάποια πράγματα», εξήγησε ο Επίσκοπος Καρπασίας.

«Έγινε ένα λάθος, δεν το φορτώνουμε της εκκλησίας, το φορτώνεται αυτός που έκανε το λάθος και όποια θέσει και να έχει, όποιος και να είναι, καλείται να υποστεί την ευθύνη των πράξεων του. Δεν φοβόμαστε το σκάνδαλο, φοβόμαστε μην γίνει αιτία το σκάνδαλο να υπάρχει διχόνοια μέσα στην εκκλησία και μέσα στις ψυχές μας», κατέληξε.

Ξαφνικά μεγάλο πρόβλημα για την Εκκλησία της Κύπρου, θυμωσε ο Αρχιεπίσκοπος: Ο Μητροπολίτης Πάφου αρνείται να μνημονεύσει τον Κιέβου Επιφάνιο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: