Ο Τιτάνας ήταν συγκολλημένος με «φυστικοβούτυρο»: Οταν ο CEO της εταιρίας μιλούσε για την ασφάλεια του βαθυσκάφους [videos]

FILE PHOTO: Το βαθυσκάφος Τitan. Photo via OceanGate @Twitter




Ο Διευθύνων Σύμβουλος της OceanGate Expeditions, της οποίας το πειραματικό υποβρύχιο κατέρρευσε σε μια επίσκεψη στα συντρίμμια του Τιτανικού, είπε ότι η κόλλα που κρατούσε το σκάφος ενωμένο ήταν σαν «φυστικοβούτυρο».

Ο Stockton Rush, σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό της εταιρείας στο YouTube χρόνια πριν από το θάνατό του και άλλων τεσσάρων επιβατών στο Titan sub τον περασμένο μήνα, περιέγραψε την κόλλα που κρατά το βυθιζόμενο από ανθρακονήματα «σαν φυστικοβούτυρο» και πιο παχύρρευστο από την κόλλα του Elmer.

Το βίντεο του 2018 έδειξε την ομάδα του να συναρμολογεί τη δομή καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος περιέγραφε τη διαδικασία ως «αρκετά απλή».

Φαίνεται ότι ο Rush – ο οποίος είχε επανειλημμένα εξασθενίσει την ασφάλεια του Τιτάνα – επέβλεπε την ομάδα μηχανικών που έφτιαχνε το δαχτυλίδι από τιτάνιο και από ανθρακονήματα για το υποβρύχιο.

Οι επιβάτες και ο Ρας, που οδηγούσε το άτυχο υποβρύχιο, θεωρήθηκε ότι σκοτώθηκαν όταν το σκάφος κατέρρευσε αφού δεν μπόρεσε να αντέξει την πίεση του βαθέως ωκεανού.

Νωρίτερα στο video, ο Rush είπε στην κάμερα ότι η διαδικασία είναι «αρκετά απλή, αλλά αν το μπερδέψουμε, δεν υπάρχει πολύς χώρος για ανάκαμψη».

Ο Rush προειδοποιήθηκε επανειλημμένα από ειδικούς ότι ο σχεδιασμός και η κατασκευή του πλοίου – συμπεριλαμβανομένης της κόλλας και του κύτους από ανθρακονήματα – ήταν εξαιρετικά επικίνδυνα όταν ήταν κάτω από την πίεση του νερού του βαθέως ωκεανού.

Ο David Lochridge, πρώην διευθυντής θαλάσσιων επιχειρήσεων της OceanGate για το έργο Titan, έγραψε μια έκθεση μηχανικής το 2018 που ανέφερε ότι το υπό ανάπτυξη σκάφος χρειαζόταν περισσότερες δοκιμές και οι επιβάτες μπορεί να κινδυνεύσουν όταν φτάσει σε «ακραία βάθη», σύμφωνα με μήνυση που κατατέθηκε εκείνο το έτος σε Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Σιάτλ.

Η OceanGate μήνυσε τον Lochridge εκείνο το έτος, κατηγορώντας τον ότι παραβίασε μια συμφωνία περί μη αποκάλυψης και κατέθεσε ανταγωγή ισχυριζόμενη ότι απολύθηκε άδικα επειδή έθεσε ερωτήματα σχετικά με τις δοκιμές και την ασφάλεια.

Ο Lochridge είπε στην ανταγωγή ότι η OceanGate, η οποία χρεώνει έως και 250.000 δολάρια για μια θέση στο σκάφος, θα «υποβάλει τους επιβάτες σε ενδεχόμενο ακραίο κίνδυνο σε ένα πειραματικό υποβρύχιο». Είπε επίσης ότι το Τιτάν δεν ήταν εξοπλισμένο για να φτάσει σε βάθη περίπου 13.123 ποδιών, όπου βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού.

Η υπόθεση διευθετήθηκε με αδιευκρίνιστους όρους αρκετούς μήνες μετά.

Οι ανησυχίες του Lochridge που αποκαλύφθηκαν στη μήνυση επικεντρώθηκαν κυρίως στην απόφαση της εταιρείας να βασιστεί στην ευαίσθητη ακουστική παρακολούθηση – ήχοι σπασίματος ή σκασμού που παράγονται από τη γάστρα υπό πίεση – για την ανίχνευση ελαττωμάτων, αντί για σάρωση της γάστρας.

Είπε ότι η εταιρεία του είπε ότι δεν υπήρχε εξοπλισμός που θα μπορούσε να εκτελέσει μια τέτοια δοκιμή στο κύτος από ανθρακονήματα πάχους 5 ιντσών (πάχος 12,7 εκατοστών).

«Αυτό ήταν προβληματικό γιατί αυτός ο τύπος ακουστικής ανάλυσης θα έδειχνε μόνο πότε ένα εξάρτημα πρόκειται να αποτύχει, συχνά χιλιοστά του δευτερολέπτου πριν από μια έκρηξη, και δεν θα ανίχνευε τυχόν υπάρχοντα ελαττώματα πριν ασκηθεί πίεση στο κύτος», ανέφερε η ανταγωγή του Lochridge.

Επιπλέον, το σκάφος σχεδιάστηκε για να φτάνει σε βάθη 4.000 μέτρων (13.123 πόδια). Ωστόσο, σύμφωνα με τον Lochridge, η θύρα θέασης επιβατών πιστοποιήθηκε μόνο για βάθη έως και 1.300 μέτρων (4.265 πόδια) και η OceanGate δεν θα πλήρωνε για τον κατασκευαστή να κατασκευάσει μια θυρίδα προβολής πιστοποιημένη για 4.000 μέτρα.

Ωστόσο, η εταιρεία ανέφερε στην καταγγελία της ότι ο Lochridge «δεν είναι μηχανικός και δεν προσλήφθηκε ούτε του ζητήθηκε να εκτελέσει μηχανολογικές υπηρεσίες στον Τιτάνα».

Απολύθηκε αφού αρνήθηκε να δεχτεί τις διαβεβαιώσεις από τον επικεφαλής μηχανικό της OceanGate ότι το πρωτόκολλο ακουστικής παρακολούθησης και δοκιμών ήταν, στην πραγματικότητα, πιο κατάλληλο για τον εντοπισμό τυχόν ελαττωμάτων από ό,τι θα ήταν μια σάρωση, ανέφερε η καταγγελία.

Σε δικαστικό έγγραφο του 2018, οι δικηγόροι της εταιρείας ανέφεραν επίσης ότι η απασχόληση του Λόχριτζ τερματίστηκε επειδή «δεν μπορούσε να δεχτεί» την έρευνα και τα σχέδιά τους, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοκόλλων ασφαλείας.

Η OceanGate ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Lochridge «επιθυμούσε να απολυθεί» και είχε μοιραστεί εμπιστευτικές πληροφορίες με άλλους και είχε “σκουπίσει” έναν σκληρό δίσκο της εταιρείας. Η εταιρεία είπε ότι «αρνήθηκε να δεχτεί τη ρολή των πληροφοριών» σχετικά με την ασφάλεια από τον επικεφαλής μηχανικό του Titan.

Με πληροφορίες από dailymail.co.uk 
Ελλάδα Αθήνα 

Τι τρέχει ακριβώς με τη «βασίλισσα της ποπ;» Πολύ αργή η ανάρρωση της Μαντόνα βυθισμένη στον ύπνο για ώρες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: