Αυτοί θα αναλάβουν τα υπουργεία της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη: Ορκίστηκε ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, αύριο η σειρά των υπουργών (video)

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλάει σε υποστηρικτές έξω από τα γραφεία του κόμματος, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, Αθήνα, Κυριακή 25 Ιουνίου 2023. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί σήμερα, στις 11 τοπρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Δυο ώρες αργότερα, στις 13:00 θα γίνει και η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ θα ανακοινωθούν τα ονόματα των υπουργών. Οπως έχει γίνει γνωστό το νέο υπουργικό θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη.

Σημειώνουμε ότι σχυρή αυτοδυναμία για την Νέα Δημοκρατία και οκτακομματική Βουλή έβγαλαν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε πάνω από δύο μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου και ο κ. Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε ήδη εσωκομματικές διαδικασίες, θέτοντας τον εαυτό του στην κρίση των μελών του κόμματος. Το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε στη ζώνη του 11,86% και το ΚΚΕ στο 7,68%.

Την έκπληξη έκανε το κόμμα Σπαρτιάτες, που είναι η κάλυψη του ναζί Ηλία Κασιδιάρη, το οποίο έλαβε 4,68%, ενώ τον πήχυ του 3% πέρασαν η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας.

Στη δήλωση του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δήλωσε ότι τώρα νιώθει «βαρύτερο το χρέος».

«Ποτέ δεν υπόσχομαι θαύματα. Σας βεβαιώνω όμως ότι θα παραμείνω πιστός στο εθνικό μου καθήκον με σχέδιο, αφοσίωση και κυρίως με σκληρή δουλειά. Χωρίς να ανεχθώ καμία έπαρση και καμία αλαζονική συμπεριφορά», είπε και πρόσθεσε: «Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν με ταχύτητα, καθώς αυτό απαιτεί η επιλογή του ελληνικού λαού».

ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αργά το βράδυ συνεχάρη τηλεφωνικώς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη δική του δήλωση τόνισε ότι «είναι αυτονόητο πως θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει από σήμερα τις ευθύνες που του ανέθεσε η λαϊκή ψήφος. Με συντεταγμένες διαδικασίες θα βάλουμε μπροστά τις διεργασίες για οριστικές αποφάσεις. Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική», σημείωσε.

Πηγές του κόμματος έκαναν γνωστό ότι ξεκινάνε άμεσα οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων του προκειμένου να προκαθοριστεί το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή προέδρου και μελών κεντρικής επιτροπής του κόμματος από τη βάση. (ΕΔΩ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΤΣΙΠΡΑ)

Στη δική του δήλωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε την άνοδο των κομμάτων με ακροδεξιό ορόσημο λέγοντας ότι «διαχρονικά η παράταξη μας ήταν δημοκρατικό ανάχωμα απέναντι σε όλα αυτά τα φαινόμενα”.

“Το αποψινό αποτέλεσμα υπογραμμίζει το χρέος μας να οικοδομήσουμε τη σύγχρονη κεντροαριστερά για να αποκτήσει η χώρα μια ισχυρή, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία», σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του Κινήματος τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ, η πατριωτική και σύγχρονη κεντροαριστερά», θα λειτουργήσει ως εγγύηση. (ΕΔΩ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ κ. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ).

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι «οι βουλευτές του ΚΚΕ θα βρεθούν την επόμενη ημέρα εκεί που έχουν υποσχεθεί, δίπλα στους λαϊκούς αγώνες».

Τόνισε ότι «η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι ευκαιριακή, συγκυριακή, αυτό φάνηκε από το σημερινό αποτέλεσμα» και παρατήρησε ότι «μέσα σε έναν αρνητικό πολιτικό συσχετισμό εκφράζεται μια δυναμική ανόδου».

  • ΤΟ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι επικρατέστεροι για το Υπουργείο Εξωτερικών είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης, με την Αλέξανδρα Παπαδοπούλου, πρέσβειρα της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον.

Για το Αμυνας ακούγεται ο Νίκος Δένδιας με τον Νίκο Χαρδαλιά να μένει σε θέση υφυπουργού.

Οι υπόλοιποι επικρατέστεροι για το νέο Υπουργικό Συμβούλιο είναι:

Γιάννης Μπρατάκος: Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ

Τάκης Θεοδωρικάκος: Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Κωστής Χατζηδάκης: Υπουργείο Οικονομίας, με αναπληρωτή τον Νίκο Παπαθανάση

Νίκη Κεραμέως: Υπουργείο Εσωτερικών, με αναπληρωτή τον Νίκο Λιβάνιο

Άδωνις Γεωργιάδης: Υπουργείο Εργασίας

Δημήτρης Παπαστεργίου: Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Θόδωρος Σκυλακάκης: Υπουργός Ενέργειας

Χρήστος Σταϊκούρας: Υπουργός Υποδομών

Γιάννης Οικονόμου: Αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού

Κυριάκος Πιερρακάκης: Υπουργείο Παιδείας με υφυπουργό τη Δόμνα Μιχαηλίδου και αναπληρωτή υπουργό τον Γιάννη Οικονόμου.

Μιχάλη Χρυσοχοΐδης: Υπουργείο Υγείας, με αναπληρώτρια την Ειρήνη Αγαπηδάκη και υφυπουργός ο Μάριος Θεμιστοκλέους

Γιώργος Φλωρίδης: Υπουργείο Δικαιοσύνης

Λευτέρης Αυγενάκης: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Νότης Μηταράκης: Υπουργείο Ναυτιλίας

Σοφία Ζαχαράκη: Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής

Κώστας Σκρέκας: Υπουργείο Ανάπτυξης, με υφυπουργό τον Κωσταντίνο Κυρανάκη.

Βασίλης Κικίλιας: Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής

Όλγα Κεφαλογιάννη: Υπουργείο Τουρισμού, με υφυπουργό την Έλενα Ράπτη.

Νίκη Κεραμέως: Υπουργείο Εσωτερικών

Λίνα Μενδώνη: Υπουργείο Πολιτισμού

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης

Υπουργοί Επικρατείας: Άκης Σκέρτσος, Σταύρος Παπασταύρου, Μάκης Βορίδης, με αρμοδιότητες την εποπτεία και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Εκλεισε ένας κύκλος ψέματος και τοξικότητας, οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν ταχύτατα, δεν θα ανεχθώ έπαρση και αλαζονεία, υπόσχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: