Το Spiegel αντικατέστησε τον αρχισυντάκτη που φέρει ευθύνη για το fake news με το δήθεν θάνατο της πεντάχρονης Μαρίας στον Έβρο

Το κανάλι OPEN κάλυψε την απολογία του γερμανικού περιοδικού Spiegel για τα δημοσιεύματα του που αφορούσαν τους Σύριους πρόσφυγες στον Έβρο. Φωτογραφία via OPEN TV
Η ιστοσελίδα Business Insider αποκάλυψε πρώτη ότι ο Steffen Klusmann, αρχισυντάκτης του «Spiegel», αντικαταστάθηκε καθώς έπαιξαν ρόλο σοβαρές καταγγελίες σε ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του περιοδικού.

Πρόκειται για τοξική ηγεσία και εκφοβισμό, έγραψε χαρακτηριστικά. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε με σχετική ανακοίνωση του περιοδικού. Σχετική είδηση δημοσίευσε και η εφημερίδα FAZ (ΕΔΩ).

Η έρευνά της ιστοσελίδας έδειξε επίσης ότι στα παρασκήνια υπάρχει μια μάχη εξουσίας στην κορυφή του «Spiegel» για επιρροή και για τη μελλοντική κατεύθυνση του ειδησεογραφικού περιοδικού.

Συμφωνα με πληροφορίες ρόλο έπαιξε και το fake news με την απάτη που στήθηκε στον Έβρο για τη «νεκρή Μαρία». Αποδείχθηκε ένα τεράστιο ψέμα και μία υπόθεση που είχε στόχο να αμαυρώσει το όνομα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σπίγκελ τη θέση του θα αναλάβει ο Dirk Kurbjuweit.

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα:

H FAZ, σε δημοσίευμά της, αναφέρει πως η Ένωση Γερμανών Δημοσιογράφων (DJV) «απαιτεί τον τερματισμό της διαμάχης για το Spiegel εδώ και καιρό. Το σωματείο θα μπορούσε εξίσου καλά να απαιτήσει να σταματήσει η έκδοση του περιοδικού. Γιατί οι δικαστικές διαμάχες είναι ”μέρος” του Spiegel. Αυτό συνέβαινε ήδη από την εποχή του ιδρυτή του, του Ρούντολφ Όγκσταϊν, και δεν άλλαξε ποτέ. Οι αρχισυντάκτες αρέσκονται να φθείρονται εδώ ο ένας μετά τον άλλον. Τώρα είναι η σειρά του Steffen Klusmann”.

“Αφού οι φήμες για την επικείμενη αποχώρησή του είχαν ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου, το βράδυ της Πέμπτης έγινε επίσημο: Ο Klusmann αποχωρεί από το Der Spiegel. Και φέρεται να έγινε με την προτροπή του προσωπικού και της διεύθυνσης».

Αυτό που σημειώνει η FAZ είναι πως ο Klusmann ήταν σε μια «διαρκή αντιπαράθεση» με έναν από τους τρεις μετόχους-κληρονόμους του ιδρυτή του περιοδικού. Είχε γίνει σαφές πως ήθελαν να απαλλαγούν από τον Klusmann.

Και όπως αναφέρει η FAZ, τον θεωρεί υπεύθυνο για την «αποτυχία με την ιστορία του κοριτσιού από τη Συρία, που φέρεται να πέθανε στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν υπήρχε».

Σε συνέλευση των μετόχων, ο Klusmann φέρεται να κατηγορήθηκε κυρίως ότι δεν προώθησε την αλληλεπίδραση του ψηφιακού και του αναλογικού Spiegel. Ωστόσο, μέλη της σύνταξης έγραψαν επιστολή διαμαρτυρίας στηρίζοντάς τον, με τη FAZ να κάνει λόγο για «απόπειρα πραξικοπήματος».

Το μεγάλο ψέμα; Το νεκρό κορίτσι ίσως και να μην υπήρξε ποτέ: Νέο χαστούκι στο Spiegel για την ανύπαρκτη “Μαρία” του Έβρου (video)

«Κατηγορήθηκε για λάθη που ήταν περισσότερο ευθύνη της διοίκησης. Το συντακτικό προσωπικό μάχεται εναντίον του εκδότη και των μετόχων για την ελευθερία τους και για την παραμονή του Klusmann» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Σημαντικό ρόλο στην αποπομπή του έπαιξαν τρεις σκανδαλώδεις υποθέσεις. Μια από αυτές αφορούσε την Ελλάδα και το μεταναστευτικό όταν τον Αύγουστο του 2022, σκηνοθετήθηκε ο δήθεν θάνατος της «μικρής Μαρίας» στη νησίδα του Έβρου.

  • Τι είχε γράψει το Spiegel

Το καλοκαίρι του 2022 το Spiegel δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του τρία δημοσίευμα που αφορούσαν την τύχη μιας ομάδας προσφύγων στον ελληνο-τουρκικό συνοριακό ποταμό Έβρο. Υπήρξε και podcast για το θέμα.

Η κατηγορία που διατυπωνόταν στα «ρεπορτάζ» ήταν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν βοήθησε τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες, παρόλο που είχε την υποχρέωση να το κάνει. Συνέπεια της μη παρασχεθείσας βοήθειας πέθανε ένα πεντάχρονο κορίτσι.

Το Spiegel είδε στο κορίτσι αυτό ένα πρόσωπο-σύμβολο του πόνου των προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και αντιστοίχως το παρουσίασε στα δημοσιεύματά του.

Ο δήθεν θάνατος της Μαρίας, για τον οποίο έγραψαν και άλλα ΜΜΕ, οδήγησε σε μια ευρεία συζήτηση στην ελληνική κοινή γνώμη. Πολλοί είδαν αποκλίσεις.

Ένας αναγνώστης επικοινώνησε ακόμα και το γραφείο του περιοδικού που ερευνά τυχόν παρατυπίες και ακόμα και ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, απέστειλε στην αρχισυνταξία του Spiegel στις 19 Σεπτεμβρίου, εξαιτίας αυτών των δημοσιευμάτων, μια επιστολή στην οποία αναφέρει ότι οι μετανάστες δεν ήταν σε ελληνικό έδαφος, δεν υπήρξε ποτέ νεκρό παιδί.

Μετά από μερικούς μήνες, στις αρχές του Γενάρη του 2023, Σύρος από την ομάδα των 38 μεταναστών στη νησίδα, με την κατάθεσή του, «ξεγύμνωσε» τα fake news για τη «μικρή Μαρία».

Ο Σύρος είχε πει ότι μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια να περάσουν σε ελληνικό έδαφος και αφού έμειναν 10 ημέρες σε τουρκική νησίδα στον Έβρο περιμένοντας το «σήμα» του διακινητή για να επιχειρήσουν ξανά τη διάβαση του ποταμού, η «περίφημη» Μπαϊντά, ο ρόλος της οποίας δεν είχε ξεκαθαριστεί στην αρχή, τους μετέφερε μια ιδέα του:

Να βάψουν ένα παιδί έτσι ώστε να φαίνεται νεκρό από τσίμπημα σκορπιού για να προκαλέσουν διεθνή συγκίνηση, προκειμένου να πετύχουν τον σκοπό τους.

ΠΗΓΗ: Business Insider και FAZ

Πώς προέκυψε η ιστορία για την υποτιθέμενη νεκρή Μαρία; Η FAZ αποθεώνει την έρευνα της Βασιλικής Σιούτη για την υπόθεση “Έβρος 38”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: