Το μεγάλο ψέμα; Το νεκρό κορίτσι ίσως και να μην υπήρξε ποτέ: Νέο χαστούκι στο Spiegel για την ανύπαρκτη “Μαρία” του Έβρου (video)

FILE PHOTO: Α group, who identify themselves as Syrians, have now been taken from the islet to Greece. Photo via BAIDA




Το ρεπορτάζ του αναπληρωτή επικεφαλής της επιφυλλίδας Michael Hanfeld στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο δημοσιεύεται στη στήλη «ΜΜΕ», υπό τον τίτλο «Το νεκρό κορίτσι ίσως και να μην υπήρξε ποτέ» αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Σύμφωνα με τους γονείς της, η Μαρία είχε δυνατό χαρακτήρα και ήταν γεμάτη όνειρα. Αγαπούσε τα κόμικς και ήθελε να γίνει τηλεοπτικός αστέρας. Τώρα η Μαρία είναι νεκρή. Πέθανε στις αρχές Αυγούστου στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, επειδή οι ελληνικές Αρχές της αρνήθηκαν οποιαδήποτε βοήθεια. Είχε μόλις γίνει πέντε ετών».

Με αυτή τη θλιβερή διαπίστωση και την ξεκάθαρη κατηγορία ξεκινούσε στα τέλη Αυγούστου το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του SPIEGEL, Γιώργου Χρηστίδη, το οποίο αναφερόταν στη μοίρα των λεγόμενων «38 του Έβρου».

Μια ομάδα Σύρων προσφύγων έγινε πρωτοσέλιδο στα διεθνή ΜΜΕ υπό τον τίτλο «Οι 38 του Έβρου». Από τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου, 38 πρόσφυγες είχαν εγκλωβιστεί σε ένα μικρό νησί στη μέση του ελληνοτουρκικού ποταμού Έβρου.

Ένα πεντάχρονο κοριτσάκι με το όνομα Μαρία ελέχθη ότι έχασε τη ζωή του εκεί από δάγκωμα σκορπιού, επειδή οι ελληνικές Αρχές δεν παρείχαν βοήθεια. Αυτό υποστηριζόταν από ΜΚΟ, το SPIEGEL και τον βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4.

Προς το παρόν, ωστόσο, το SPIEGEL δεν αναφέρεται πλέον καθόλου στο θέμα. Όποιος θέλει να έχει πρόσβαση στο εν λόγω άρθρο του ανταποκριτή στην Ελλάδα, διαβάζει από τις 8 Νοεμβρίου την εξής επισήμανση:

  • «Στη θέση αυτή υπήρχε δημοσίευμα σχετικά με την τύχη μιας ομάδας προσφύγων στον ποταμό Έβρο, στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας το καλοκαίρι του 2022. Στο μεταξύ υπάρχουν αμφιβολίες για την μέχρι τώρα καταγραφή των τότε συμβάντων. Για αυτό και έχουμε αποσύρει προσωρινά αρκετά δημοσιεύματα για αυτό το θέμα από την ιστοσελίδα μας».

Η Βασιλική Σιούτη αποκαλύπτει τον Φαρμάκη της γνωστής ΜΚΟ: Δημιούργησε το ανύπαρκτο θέμα με την “Μαρία” του Έβρου

Η απόφαση αυτή αναφέρεται σε άρθρα του ανταποκριτή από την Ελλάδα, ενώ ένα απόσπασμα που σχετίζεται με τις κατηγορίες διαγράφηκε προσωρινά από σχόλιο για την κατάσταση των Σύρων προσφύγων. Η ιστοσελίδα θεμάτων για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) Medieninsider επέστησε πρώτη την προσοχή σε αυτές τις εξελίξεις (..)

Η είδηση αυτή είχε συνέπειες. Οι ΜΚΟ εξεμάνησαν, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες επέπληξε την ελληνική κυβέρνηση παραπέμποντας στο θάνατο του κοριτσιού. Στις 16 Αυγούστου, Έλληνες συνοριοφύλακες βρήκαν την ομάδα των προσφύγων, για την οποία μέχρι τότε λεγόταν ότι δεν μπορούσε να εντοπιστεί.

Ο ανταποκριτής του SPIEGEL Χρηστίδης εξέφρασε τις αμφιβολίες του. Στα δημοσιεύματα που κατέβηκαν από την ιστοσελίδα λέγεται ότι μετέφερε αμέσως στις ελληνικές Αρχές την έκκληση των προσφύγων για βοήθεια.

Οι ελληνικές Αρχές από την πλευρά τους είπαν ότι το μικρό νησί δεν ανήκει στην Ελλάδα, αλλά στην Τουρκία και ότι οι πρόσφυγες απωθήθηκαν στον Έβρο από Τούρκους συνοριοφύλακες. Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε αυτήν την περιγραφή της κατάστασης.

Ο συντάκτης του SPIEGEL Χρηστίδης εξέφρασε αμφιβολίες για το αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης σε μία σειρά αναρτήσεών του στο Twitter στις 14 Αυγούστου, στις οποίες περιέγραφε το πώς εντοπίστηκαν οι πρόσφυγες. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι έχει συγκεντρώσει «βουνά αποδείξεων» ότι οι πρόσφυγες βρίσκονταν στο νησί και εξέπεμψαν έκκληση για βοήθεια.

Τα μεταδεδομένα συγκρίθηκαν, οι δημοσιογράφοι πραγματοποίησαν βιντεοκλήσεις με τους πρόσφυγες, ενώ υπήρχαν και μαρτυρίες Ελλήνων κατοίκων. Ωστόσο, το «Έβερεστ των αποδείξεων» δεν εμπόδισε κάποιους «συναδέλφους» από το να ακολουθούν τις προσταγές όσων βρίσκονται στην εξουσία, αναφερόταν στα tweets (…)

Σχετικά θέματα για το ίδιο θέμα, έγραψαν και τα εξής ΜΜΕ: FOCUS OnlineTAGESSPIEGELBILD και Ιστοσελίδα του Δικτύου Συντακτών Γερμανίας RND.

Στο ίδιο ζήτημα υπό τον τίτλο «Αμφιβολίες για δημοσιεύματα του SPIEGEL» αναφέρεται και ρεπορτάζ στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ενώ ο υπότιτλος είναι: «Το ειδησεογραφικό περιοδικό κατέβασε προς το παρόν από την ιστοσελίδα του κείμενα για τους πρόσφυγες στα σύνορα της ΕΕ στην Ελλάδα».

ΠΗΓΗ: Michael Hanfeld στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung

Ο απόλυτος εξευτελισμός του Spiegel για τη “Μαρία” του Έβρου: Αμφιβολίες για το θάνατο του κοριτσιού, το περιοδικό κατέβασε από την ιστοσελίδα του τα 4 άρθρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: